• Turkhane Logo

Erdoğan, Hizmet Hareketi okullarını gasp etmek için kurmuştu

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hizmet Hareketi'ne ait okulları gasp etmek için kurduğu Türkiye Maarif Vakfı'na bütçeden 1,3 milyar TL aktarıldı.

12:07 28 Ağustos 2020 Cuma
Erdoğan, Hizmet Hareketi okullarını gasp etmek için kurmuştu
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hizmet Hareketi'ne ait okulları gasp etmek için kurduğu Türkiye Maarif Vakfı'na bütçeden 1,3 milyar TL aktarıldı.

TURKHANE- Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM’in raporuna göre  Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) Hizmet Hareketine ait yurt dışındaki okulları gasp etmesi için kurduğu Türkiye Maarif Vakfına vatandaşın vergilerinden yüz milyonlarca lira aktarıldı. 
Maarif Vakfına (MV) kuruluş safhasından 2019 yılına kadar 1 milyar 288 milyon TL aktarıldı.

GASPÇI VAKFA BÜTÇEDEN PARA AKTARILIYOR
Eğitim Değerlendirme Raporu 2019 isimli çalışmaya göre 2016 yılı Haziran ayında kuruluş safhasında 1 milyon TL kaynak alan vakfa, 3 Ekim 2016 tarihli karar ile 90 milyon TL daha verildi. 
17 Ağustos 2017 tarihli Genel Bütçeden ve İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Kaynak Aktarılması Hakkında Karar ile Maarif’e 241 milyon TL daha verildi.
2017, 2018 VE 2019 YILLARINDA MAARİF VAKFINA AKTARILAN TUTARLAR:
31 Aralık 2017: 64,5 milyon TL
13 Haziran 2018: 351 milyon TL
2019: 541 milyon TL
BAKANLIK BÜTÇESİNDEN ALDIĞI PARA 5 KAT ARTTI
Birgün gazetesinin haberine göre raporda vakfa aktarılan kaynaklar, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) bütçesi ile karşılaştırıldı. 
Eğitim bütçesine 2016 yılından 2019 yılına kadar ayrılan pay 1,5 kat artarken aynı dönemde Maarif’e aktarılan pay beş kat arttı. 
Raporda, vakfın bütçe büyüklüğüne karşın denetiminde eksiklikler olduğunun altı çizilerek şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Maarif Vakfı Denetim Kurulunun oluşumunda, kuruluş yasasında öngörülmüş olmasına rağmen Millî Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının temsilcilerine yer verilmediği tespit edilmiş, temsilcilerin bakanlıklar adına yetki ve sorumluluk üstlenecek deneyim, birikim ve uzmanlığa sahip olması gerektiği vurgulanmıştır. Bu noktada sorulması gereken soru ilgili kurumlardan gelecek kişilerin denetim, şeffaflık ve hesap verebilirlik kapsamındaki görev ve yetkilerinin nasıl kullanılacağıdır.”
Erdoğanın bizzat himaye ettiği Maarif Vakfı için devletin bütün imkânları seferber ediliyor. Erdoğanın gözüne girmek isteyen bakanlar, milletvekilleri ya da işadamları MVnin etkinliklerinde birbiri ile yarışıyor.
Hizmet Hareketine ait okulları gasp etmek için kurulan Maarif Vakfının yönetim kurulunda şu isimler yer alıyor: 
Prof. Dr. Birol AKGÜN (Başkan)Prof. Dr. Cihad DEMİRLİMustafa ÇALTILINedim KAYAMahmut Mustafa ÖZDİLYunus TORPİLAhmet TÜRKBEN 
 

Son güncelleme: 12:07 28.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı