• Turkhane Logo

Erdoğan halkı yıllar önce uyarmış! Saf olma kendine gel, ekonomi alım gücüyle ölçülür

17:50 17 Temmuz 2023 Pazartesi
Erdoğan halkı yıllar önce uyarmış! Saf olma kendine gel, ekonomi alım gücüyle ölçülür





AKP’lilerin bugün hararetle savundukları ‘Bizdeki fiyatlar Avrupa‘dan ucuz’ tezini, Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 yıl önce dönemin iktidarını eleştirirken ‘Ekonomi alım gücüyle ölçülür’ sözleriyle çürüttüğü ortaya çıktı. Konuşmasında hükümetin söylemine inananları ‘saf olmakla‘ eleştiren Erdoğan’ın, halka ‘uyanın‘ çağrısı yapması yeniden gündem oldu.



Hazine ve Maliye bakanının akaryakıt zamlarını savunması sonrası Erdoğan’ın 23 yıl önce AKP rejimi ve yandaşları, son dönemde ”Avrupa’da kıtlık var, raflar boş, fiyatlar aldı başını gitti. Bizde her şey ucuz.” söylemiyle ekonomideki kötü gidişatı örtbas etmeye çalışıyor. Erdoğan da konuşmalarında bu söylemleri sık sık tekrar etmekle meşhur.



ERDOĞAN: AVRUPA KAT KAT REFAH İÇİNDE



Halbuki aynı Erdoğan’ın, Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olduğu dönemde tam tersini savunduğu ortaya çıktı. 1989’da Erzincan’da verdiği konferansta Recep Tayyip Erdoğan’ın, benzin zamlarını ucuz olmasına bağlayan dönemin hükümetine sert eleştiriler yönelttiği görülüyor. Avrupa’daki en sıradan vatandaşın kat kat refah içinde yaşadığını vurgulayan Erdoğan, doğru karşılaştırmanın ekonomik refah üzerinden yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.




Bizde benzin Almanyadan ucuz diyen yurttaşa Erdoğandan uyarı: Saf olma, kendine gel. Ekonomide kaide; alım gücüyle ölçülür. pic.twitter.com/WOjdIlQGcx— Arşiv Unutmaz (@ArsivUnutmaz) December 13, 2022




“UYANALIM KARDEŞİM, SAF OLMA, KENDİNE GEL”



Konuşmasında benzin fiyatını karşılaştırırken Almanya’daki işsizlik maaşıyla dahi 1400 litre benzin alınabildiğini söyleyen Erdoğan, ”Türkiye’de çalışan işçi Ahmet 145 bin lira asgari ücret alıyor. Bu maaşla 120 litre benzin alabilir. Demek ki Almanya’daki çalışmayan Ahmet, Türkiye’deki işçi Ahmet kardeşimden 1280 kat fazla refah içinde yaşıyor. Benim saf kardeşim de buna inanıyor. Saf olma, kendine gel. Ekonomide kaide, alım gücüyle ölçülür.” ifadelerini kullanıyor.



BAKAN DÖNMEZ: AVRUPA’DA BENZİN BİZDEKİNİN İKİ KATI



Avrupa’daki fiyatları TL’ye çevirerek ekonomiyi savunmak, AKP’li bakan ve yandaşlar arasında yaygın bir tutum. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, ocak ayında katıldığı bir televizyon programında benzin fiyatlarını karşılaştırarak, ”Avrupa’daki benzin fiyatlarına baktığımızda.. Türkiye’de 14 lira civarında.. Avrupa’da 1,5 euro gibi bir fiyat görüyoruz. Hollanda, Norveç, Almanya gibi ülkelerde.. Türk Lirası bazında 26 lira gibi fiyatlarla satılıyor. Neredeyse bizim iki katı fiyatımıza satılıyor” ifadelerini kullanmıştı.



Yandaş gazeteci Cem Küçük ise ekmek fiyatı üzerinden aynı manipülasyonu yapmıştı. Türkiye’de ekonominin iyi olduğunu anlatmak için Küçük, ekmek fiyatını örnek gösterip ”Avrupa’da ekmek 2 euro, bizde 30 liraya ekmek mi satılıyor?” diye sormuştu.(bold-kronos)

Son güncelleme: 17:50 17.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı