• Turkhane Logo

Erdoğan ‘giderlerse gitsinler‘ demişti: Bakanlık emekli hekimlere 3 kez görev çağrısı yaptı

19:00 16 Ekim 2023 Pazartesi
Erdoğan ‘giderlerse gitsinler‘ demişti: Bakanlık emekli hekimlere 3 kez görev çağrısı yaptı





Sağlık Bakanlığı emekli hekimlere yeni görev çağrısı yaptı. Bakanlık bu yıl açtığı ilk ilanda 2 bin 669 kişilik uzman tabip kadrosuna sadece 39 atama yapabilmiş, ikinci kez kadro ilanına çıktığında ise 2 bin 739 kadrodan sadece 774’ünü doldurmayı başarabilmişti.



AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “giderlerse gitsinler” sözü sonrası boş kalan hastane kadroları için Sağlık Bakanlığı yeniden ilana çıktı. Bakanlık 3. kez açtığı kadro ilanında 65-72 yaş arası emekli hekimler için kuraya çıkmaya hazırlanıyor.



İLK İLANDA SADECE 39 ATAMA YAPILMIŞTI



Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın, 2023 için açtığı ilk ilanda 2 bin 669 kişilik uzman tabip kadrosuna sadece 39 atama yapıldı. Tüm alanlarda toplam 19 bin 252 kişilik kadro açılmasına karşın 6 bin 792 kişi atandı. Boş kalan kadrolar nedeniyle bakanlık, ikinci kez kadro ilanına çıktı.



BAZI İLLER İÇİN KİMSE BAŞVURU YAPMADI



İkinci kadro ilanında 19 il için kadro açıldı. 2 bin 739 kadrodan 774’ü tercih edildi. Deprem felaketinin ağır yıkıma uğrattığı Adıyaman’da 36 branşta açılan 114 kişilik hekim kadrosuna, Kilis’te ise 27 kişilik kadroya kimse başvuru yapmadı. Hatay’da 213 kadroya 23, Malatya’da 81 kadroya 3, Kahramanmaraş’ta 127 kadroya 4, Gaziantep’te ise 310 kadroya sadece 20 kişi başvurdu. Mardin’de 111 kişilik kadroya dört başvuru yapılırken, Osmaniye’de 76 kadroya bir, Şanlıurfa’da da 315 kadroya sadece yedi başvuru yapıldı.



EN FAZLA AÇIK GAZİANTEP’TE



Böylelikle içinde afet illerinin de bulunduğu altı ile başvuru oranı yüzde 10’da kalırken, beş il de yüzde 10 ile yüzde 20 doluluk oranı oldu. Öte yandan İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli’nde de ancak yüzde 40 civarında doluluk oranına ulaşılabildi. Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin fazla yaşandığı Gaziantep, en fazla açığın olduğu ve en az tercih edilen iller arasında yer alıyor.



BAZI DALLARDA ATANAN YOK



Adana’da içinde yoğun bakım, genel cerrah, göğüs hastalıkları, göz, kulak burun boğaz, nöroloji, çocuk cerrahisi, çocuk hematolojisi ve onkolijisi gibi kritik branşların bulunduğu 35 branşta 52 kadro açılmasına karşın hiç başvuru yapılmadı. Gaziantep’te tüm çocuk yandalları ve hematoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs cerrahisi dahil 55 branşta 176 kadroya talep olmadı. Kütahya’da 24 branşta 53 kadronun tamamı boş kaldı.



BAZI İLLERDE HİZMETLER KAPANACAK DÜZEYE GELDİ



SES İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, “Branş bazlı tercih edilmeyen illere bakıldığında bazı hizmetlerin, bazı illerde kapanacak düzeye geldiği, kamusal hizmetin bu illerde sunulmadığı ifade edilebilir” dedi. Sağlık hizmetlerinde ciddi bir eşitsizliğin ortaya çıktığını kaydeden Yalçınkaya, “Bakanlık bina inşa edeceğine sağlık emekçisi yetiştirseydi bu sonuç bu düzeyde olmazdı. Merkezi sağlık kampları oluşacak. Yarattıkları Türkiye manzarası, yurtiçi hasta transferleri ve tedavi amaçlı ülke içinde hareketlilik” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 19:00 16.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı