• Turkhane Logo

Erdoğan 'Gezide camiler yakıldı' demişti, CİMER yalanladı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi eylemcileriyle ilgili

14:23 28 Temmuz 2022 Perşembe
Erdoğan 'Gezide camiler yakıldı' demişti, CİMER yalanladı
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi eylemcileriyle ilgili

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 4 Haziran 2022de Ankara Kızılcahamamda partisinin değerlendirme toplantısında konuşan AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Gezi Olayları ile ilgili Camilerimizi yaktılar iddiasını TBMM gündemine taşıdı.


Cumhuriyetin haberine göre 6 Haziran 2022de İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayır, aynı gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) de başvurarak Gezi Olaylarında yakılan camiler hangi ilimizde veya illerimizdedir? Yakılan camilerimizin isimlerini ve bağlı bulundukları il veya illeri açıklamasını arz ederim sorularını sordu.

Bayırın TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi yanıtsız kalırken, CİMERden ise 26 Temmuz Salı günü yanıt geldi.


Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Cami Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından, CİMER üzerinden verilen yanıtta, Bahse konu olaylarla ilgili illerden gelen herhangi bir belge ve rapor bulunmamakta olup, konu hakkında İstanbul Valiliği, il müftülüğünden de gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz denildi.
Bayırın sorusunun aynı gün, önce İçişleri Bakanlığına sevk edildiği görüldü. Ancak, bakanlığın yanıtsız bıraktığı soruları 23 gün sonra, yani 29 Haziran 2022 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanlığına sevk ettiği belirlendi.
CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLI OLAN KURUM CUMHURBAŞKANINI YALANLIYORTacettin Bayır ise CİMERin, verdiği yanıtla Cumhurbaşkanı Erdoğanı yalanladığını ileri sürdü. Bayır şunları söyledi:
Sayın Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam toplantısında Gezi olaylarını kastederek Camilerimiz yıkıldı, yakıldı gibi ifadeler kullanmıştı.
Bunun üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soyluya sorularımı yönelttim. Sayın Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğanın ifade ettiği yakılan camilerin sayısı kaçtır? Hangi ilimizdedir, nerededir? diye sordum. CİMERden ilginç bir cevap aldık.
CİMER, İlgili başvurunuz incelenmiştir. Öncelikle konuya göstermiş olduğunuz hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz. Bahse konu olaylarla ilgili illerden gelen herhangi bir belge ve rapor bulunmamakta olup, konu hakkında İstanbul Valiliği İl Müftülüğünden de gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz yanıtı geldi.
Bu bana göre şu anlama geliyor. Sayın Cumhurbaşkanını CİMER yalanlıyor. Cumhurbaşkanına bağlı bir kurum, cumhurbaşkanının söylediği Camiler yakıldı, yıkıldı ifadesini yalanlıyor.
Kurum birim adı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Daire Başkanlığından verilen bilgi. Sözün kısası sayın cumhurbaşkanımızın yalancı olduğunu kendileri tescil ediyorlar. Ben merak ediyorum. Bay Kemal olmak zordu. Sayın Erdoğan cumhurbaşkanlığı makamında oturduğu için kontrollü konuşmaya özen gösteriyorum. Ama AK Parti Genel Başkanı olarak Yalancı desem yeridir.

NE CAMİLER YAKILDI NE DE CAMİLERDE ALKOL ALINDI
Dinin toplumu etkilemek için kullanıldığını savunan CHPli Bayır şöyle devam etti:
Gelinen bu noktada koltuğunu koruyabilmek için toplumun en hassas olduğu din üzerinden iftira atmaktan, yalan söylemekten çekinmeyen birisi var. Gerçek şu ki Gezi Olayları sırasında ne camilerimiz yakılmış, ne de camilerde alkol alınmıştır. Kabataşta başörtülü kardeşlerimize karşı aşağılıkça bir saldırı yapılmamıştır. Gezi Olaylarının iktidarda yaratmış olduğu travma haksız olduklarını kabul etmeyerek ters bir tutum ve davranış göstermelerine, bunu da din üzerinden yapmalarına neden olmuştur.

Son güncelleme: 14:23 28.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı