• Turkhane Logo

Erdoğan böyle demiş: Danışmanlar üzebilir damatlar üzmez

Beyaz Saray günlerini kitaplaştıran Donald Trump’ın damadı Jared Kushner Türkiye ziyaretine de yer verdi. Kushner, Erdoğan’ın damatlar hakkında söylediklerini ve çocuk yapma tavsiyesini aktardı

13:50 02 Eylül 2022 Cuma
Erdoğan böyle demiş: Danışmanlar üzebilir damatlar üzmez
Beyaz Saray günlerini kitaplaştıran Donald Trump’ın damadı Jared Kushner Türkiye ziyaretine de yer verdi. Kushner, Erdoğan’ın damatlar hakkında söylediklerini ve çocuk yapma tavsiyesini aktardı

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başkanlığı sırasındaki baş danışmanı Jared Kushner’in geçen ay çıkan Beyaz Saray anıları kitabı “Breaking History” Türkiye-ABD ilişkilerinin de bir dönemine ışık tutuyor.
Gazete Oksijende yer alan habere göre; Kushner kitabında 28 Şubat 2019da İsrail-Filistin barış planını görüşmek için Ankara’ya düzenlediği seyahati anlatırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın zamanda 600 milyon dolara tamamladığı devasa cumhurbaşkanlığı sarayında görüştüm ve ona barış planımızı anlattım. İyi geçmedi ama zaten aksini düşünmemiştim diyor.
Kitaba göre Erdoğan 50 milyar dolarlık karşılıklı ticareti iki katına çıkarmayı istediğini söyleyince Kushner, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin ABD yaptırımlarına yol açabileceğini söylüyor.
Üç çocuk şakasıErdoğan’ın ticari ilişkileri geliştirme konusundaki isteği için kendisine teşekkür ettiğini aktaran Kushner şöyle devam ediyor:
Ardından, aynı zamanda damadı olan Maliye Bakanı Berat Albayraka baktı ve danışmanların bazen cumhurbaşkanlarını hayal kırıklığına uğratabileceğini ancak damatların bunu yapmayacağını söyledi.
Yine kitaba göre Erdoğan, Kushner ve eşi Ivanka Trump’ın daha fazla çocuk yapmasını istiyor ve mitinglerde yaptığı üç çocuk çağrısı üzerine şakalaşıyorlar.
Trumpın tehdidini Erdoğan görmezden geldiTrump’ın Ekim 2019’da Türkiye ekonomisini yok etmekle tehdit ettiğini, Erdoğan’ın ise bunu görmezden geldiğini söyleyen Kushner, gerilimin ardından Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Türkiye’ye düzenlediği ziyareti de şu sözlerle anlattı:
Pence Türkiyeye gitmeden önce ofisime uğradı. Erdoğanla birkaç kez görüşmüştüm ve Pence onunla nasıl başa çıkılacağı konusunda tavsiye istedi. Tavsiyeme ihtiyacınız yok. Ama deneyimlerime dayanarak söylüyorum ki karşılıklı oturduğunuzda size tüm sıkıntılarını anlatacak.
Trump ile olan ilişkisine değer veriyor, bu yüzden başarınız Trumpın ateşkes konusunda ne kadar ciddi olduğunu ne derece ilettiğinize bağlı. Erdoğan çok inatçıdır. Bunu nasıl çözeceğinizden emin değilim ama sizi buradan destekleyeceğim’ dedim.
NYT yazarından yağcılık suçlamasıKitabı değerlendiren The New York Times yazarı Dwight Garner, Kushner’i Trumpa yağcılık yapmakla suçladı. Garner en iyi ihtimalle sinir bozucu, en kötü ihtimalle itici diye tanımladığı kitabın bazı bölümlerini TikToklara benzetti ve toplam 469 sayfanın kabaca sadece 90 sayfasının gerçekten ilginç olabileceğini söyledi.

Son güncelleme: 13:50 02.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı