• Turkhane Logo

Erdoğan bir kez daha AİHM'i hiçe saydı: 'Demirtaş kararı bizi bağlamaz'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın makul sürede yargılanmadığını savunarak serbest bırakılması kararına vardı.

14:35 20 Kasım 2018 Salı
Erdoğan bir kez daha AİHM'i hiçe saydı: 'Demirtaş kararı bizi bağlamaz'
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın makul sürede yargılanmadığını savunarak serbest bırakılması kararına vardı.

Karar sonrası Demirtaşın tahliye olup olmayacağı merak konusu olurken Cumhurbaşkanı Erdoğandan, Bizi bağlamaz çıkışı geldi.

Kasım 2016dan bu yana tutuklu bulunan Demirtaş için AİHM kararında, tutukluluğun ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

AİHM, Selahattin Demirtaşın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini söylerken CHPnin hukukçu kimliği ile bilinen milletvekillerinden Sezgin Tanrıkulu da kararın diğer tutuklu milletvekilleri için emsal olabileeğini yazdı.


Kişisel Twitter hesabından paylaşım yapan Tanrıkulu, AİHM kararında çok nadir kullanılan 18. Maddenin de (Haklara getirilecek kısıtlanmaların sınırlanması) ihlâl edilenler haklar arasında sayıldığına dikkat çekerek Vekiller için emsal olacaktır dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliğinin 20 Mayıs 2016’da kabul edilmesiyle Selahattin Demirtaş hakkında başlatılan süreçte, HDP’li milletvekilleri, hukuksuz olduğunu belirterek ifade vermeyi reddetmişti. Partinin o dönemdeki eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP’li 9 vekil; ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘terör örgütü üyeliği’, ‘örgüt adına suç işlemek’ ve ‘propaganda’ suçlarını iddiasıyla çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanıp cezaevlerine konmuştu.

Daha sonra Demirtaş hakkındaki dosyalar, Diyarbakır Başsavcılığı’nca birleştirilerek, ‘ana dosya’ haline getirildi. Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan ana dava, daha sonra güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi. Bu dosyadan 142 yıla kadar hapsi istenen Demirtaş, ilk savunmasını tutuklandıktan 460 gün sonra yaparak, yargılanmasının bütünüyle dayanaksız olduğunu vurguladı.

Tutukluluğunun Anayasa ve CMK’ya aykırı olduğunu duruşmalarında savunan Demirtaş, diğer HDP’lilerle birlikte Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM süreci uzayınca Demirtaş ve HDP’li vekiller, AİHM’ye gitti. Bu süreçte AYM tarafından HDP’lilerin tutukluluk dosyalarının incelenmesine başlandı ve tamamı reddedildi.

AİHM tarafından tutuklu vekillerin dosyalarının birleştirilerek, Türkiye’den savunma istendi. Türkiye’den geçen yıl mahkemeye gönderilen 130 sayfalık savunmada, iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle başvuruların reddi talep edildi. AİHM, 2 yılı aşkın süredir Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılmasına karar verdi.

Selahattin Demirtaş ve HDP’li vekillerin dosyalarını birlikte açıklaması beklenen AİHM, sadece Demirtaş kararını açıklayacağını geçen hafta bildirmişti.



 

Son güncelleme: 14:35 20.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı