• Turkhane Logo

Erdoğan Beştepe’de ağırlamıştı: Eski Venezuela eski Petrol Bakanı, devleti dolandırdığı gerekçesiyle tutuklandı

20:50 11 Nisan 2024 Perşembe
Erdoğan Beştepe’de ağırlamıştı: Eski Venezuela eski Petrol Bakanı, devleti dolandırdığı gerekçesiyle tutuklandı





Venezuela’nın eski başkan yardımcısı ve petrol bakanı Tareck El Aissami, ülkenin devlet petrol şirketinden yüz milyonlarca doları hortumlayan uluslararası bir yapıya üyelik iddiasıyla tutuklandı. El Aissami, 2018’de Erdoğan tarafından Beştepe’de ağırlanmıştı.



Bir dönem Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun en yakın çalışma arkadaşlarından biri olan eski Petrol Bakanı Tareck El Aissami, ülkenin devlet petrol şirketinden (PDVSA) yüz milyonlarca dolar hortumlayan “uluslararası bir plana” katıldığı iddiasıyla tutuklandı.



El Aissami’ye yönelik suçlamalar, şu ana kadar Venezuela’nın en önemli siyasi ve iş dünyası figürleri de dahil olmak üzere 50’den fazla kişiye suçlama yöneltilmesine neden olan daha geniş bir hükümet tasfiyesinin bir parçası olduğu kaydedildi. El Aissami, 2018’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’de ağırlanmıştı.



ESKİ MALİYE BAKANI DA TUTUKLANDI



Başsavcı Tarek Saab, eski maliye bakanı Simon Zerpa ve işadamı Samark Lopez’in de iddia edilen komplodaki rolleri nedeniyle tutuklandığını söyledi.



Saab, El Aissami ve suç ortaklarının ödemeleri ülkenin merkez bankası aracılığıyla göndermeden petrol sevkiyatlarını yasadışı bir şekilde yönettiklerini ve bu sayede “ekonomik komplodan” kar elde ettiklerini savundu. Saab bu komployu “Venezuela ekonomisini yok etmeye” yönelik bir komplo olarak tanımladı.



Venezuela İletişim Bakanlığı tarafından Salı günü yayınlanan görüntülerde, Mart 2023’ten bu yana kamuoyu önünde görülmeyen El Aissami’nin kelepçeli olarak kar maskeli polis memurları tarafından bir hücreye götürüldüğü görülüyor.



ABD BAŞINA 10 MİLYON DOLAR ÖDÜL KOYDU



El Aissami, Venezuela devlet petrol şirketindeki yolsuzluk soruşturmalarının hız kazanması üzerine Mart 2023’te petrol bakanlığından istifa etmişti. 



ABD, El Aissami’nin başına “uyuşturucu kaçakçılığı”ndan 10 milyon dolar ödül koydu.

Son güncelleme: 20:50 11.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı