• Turkhane Logo

Erdoğan Berlin’de, protestocular sokakta, polis teyakkuzda

Cumhurbaşkanı Erdoğan protestoların ve yoğun güvenlik önlemlerin gölgesinde Almanya ziyaretine başladı. Erdoğan, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in daveti üzerine "ilk devlet ziyareti" için özel uçak "CAN" ile Berlin’e indi.

16:50 27 Eylül 2018 Perşembe
Erdoğan Berlin’de, protestocular sokakta, polis teyakkuzda
Cumhurbaşkanı Erdoğan protestoların ve yoğun güvenlik önlemlerin gölgesinde Almanya ziyaretine başladı. Erdoğan, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in daveti üzerine "ilk devlet ziyareti" için özel uçak "CAN" ile Berlin’e indi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğanı, Tegel Havalimanının askeri bölümünde Türkiyenin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile AKP’li yetkililer karşıladı. Erdoğan için havalimanında 21 pare top atışı yapıldı.

Erdoğana Berlin ziyaretinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik ediyor. Erdoğanın Almanya ziyareti, 27-29 Eylülü kapsayacak. Berlinde bugün sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek. Yarın sabah ise Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile baş başa bir görüşme gerçekleştirecek olan Erdoğan, Ardından heyetler arası görüşmeye katılacak.


Bu görüşmenin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile çalışma yemeğinde bir araya gelinecek. İki lider, yemeğin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

/

Erdoğan daha sonra Neue Wache anıtını ziyaret edecek ve çelenk bırakacak. Ziyaretin ardından önde gelen Alman firmalarıyla yuvarlak masa toplantısına katılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan akşam Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeierin onuruna verdiği yemeğe katılacak. Cumartesi günü kahvaltıda Merkel ile yeniden bir araya gelecek olan Erdoğan öğleden sonra Kölne hareket edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ziyaretinde, siyasi miting havasında kapalı salon konuşması olmayacak.

DW Türkçe’nin Alman ve Türk yetkililerinden edindiği bilgilere göre Berlin, böyle bir etkinliğe soğuk baktığını “net bir şekilde” iletti ve geçtiğimiz haftalarda Ankara’nın yoğun girişimlerine rağmen bu tutumunu değiştirmedi. Alman yetkililer geçmiş tecrübeler ışığında ve ülkede iç güvenlik ve toplumsal huzurun zarar görmemesi için bu yönde bir tutum benimsendiğini belirtiyorlar. Bu nedenle Erdoğan’ın Berlin’deki ilk gününde daha küçük çaplı bir buluşma için çalışmalar yapıldığı ifade ediliyor.

Erdoğan, Köln kentine geçerek burada Diyanet İşleri Türk-İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Merkez Camii’nin resmi açılışını yapacak. Erdoğan’ın aynı gün Almanya’dan ayrılması öngörülüyor.

Erdoğan, Berlin ziyareti boyunca konaklayacağı Brandenburg Kapısı’nın yakınındaki Adlon Kempinski oteline geçti. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte “President Suite” adını taşıyan 185 metrekarelik suit odada kalacak.

Henüz resmi programda yer almamakla birlikte Türk kaynakları, Erdoğanın bugün Adlon otelinde Türk sivil toplum temsilcileri ve iş adamlarıyla bir araya gelebileceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın Almanya ziyaretine yönelik protestolar da devam ediyor. Alman basınında yer alan haberlere göre, Berlinde düzenlenecek protestoya yaklaşık 10 bin kişi katılacak.

Die Welt gazetesi, Berlindeki protestonun Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkelin bir araya geleceği cuma günü düzenleneceğini yazdı.

Gazete, Alman güvenlik güçleri, Erdoğanın Berlin ve Kölne yapacağı ziyarete hazırlanıyor. Polisin verilerine göre cuma ve perşembe günü ziyaretle ilgili 10 miting için izin alındı. Sadece cuma günkü Erdoğanı burada görmekten memnun değiliz temalı mitinge yaklaşık 10 bin kişinin katılması bekleniyor ifadelerine yer verdi.

Çok sayıda protesto gösterisinin gölgesinde gerçekleşecek ziyaret için Alman güvenlik birimleri de teyakkuza geçti.

Geçmişte ABD başkanı, İsrail cumhurbaşkanı gibi üst düzey davetlilere uygulanan en yüksek koruma tedbirleri Cumhurbaşkanı Erdoğan için de devrede. Berlin ziyareti boyunca diğer eyaletlerden de sağlanan destekle en az beş bin polis görev yapıyor.

/

Erdoğan’ın konvoyunun geçeceği güzergahlarda yollar belli aralıklarla kapatılacak, başbakanlık, cumhurbaşkanlığı ve Adlon otelinin bulunduğu bölgede bir güvenlik alanı oluşturularak araç trafiğine kapatılacak.

Alınacak güvenlik tedbirleri konusunda bölge sakinleri de bilgilendirildi. Adlon otelinin etrafındaki binalarda camların kapalı tutulması, balkonlara çıkılmaması istenirken, mutlaka kimlikle dışarıya çıkılması gerektiği, kimliğini taşımayanların bu bölgeye alınmayacağı duyurdu. 

SEK ve GSG 9 olarak adlandırılan özel polis birlikleri de Erdoğanın ziyareti boyunca görev yapacak, Adlon oteli etrafında da çatılarda keskin nişancılar konuşlandı. 

 

Son güncelleme: 16:50 27.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı