• Turkhane Logo

Erdoğan: ABD'nin YPG'ye desteklerini sürdürmesi vereceğimiz kararları etkileyecek

Reuters, Pentagon'un YPG'ye verdiği mali desteğe ilişkin önemli bir haberi yayımladı. Erdoğan'ın YPG'ye destekten dolayı kızdığı ve Tillerson'u 'Türkiye'de zorlu görüşmelerin' beklediği kaydedildi.

15:27 14 Şubat 2018 Çarşamba
Erdoğan: ABD'nin YPG'ye desteklerini sürdürmesi vereceğimiz kararları etkileyecek
Reuters, Pentagon'un YPG'ye verdiği mali desteğe ilişkin önemli bir haberi yayımladı. Erdoğan'ın YPG'ye destekten dolayı kızdığı ve Tillerson'u 'Türkiye'de zorlu görüşmelerin' beklediği kaydedildi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagonun, 2019 bütçe tasarısında, YPGye eğit-donat için 300 milyon, sınır güvenlik ihtiyaçları için de 250 milyon dolar ayırmasının Türkiyenin bölgeye ilişkin gelecek planlarını etkileyeceği belirtildi. 

Uluslararası haber ajansı Reutersın diplomasi muhabiri Daren Butlerin haberinde Amerikanın IŞİD ile mücadesi kapsamında YPGye askeri ve mali destek vermesinin Türkiyeyi kızdırmaya devam ettiği belirtildi. Perşembe günü Ankaraya gelecek ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillersonu Türkiyede zorlu görüşmelerin beklediği belirtilen haberde, iki NATO müttefiki ülkenin Suriyedeki çıkarlarının çatıştığı ve ciddi görüş ayrılıklarına sahip olduklarına dikkat çekildi.

ABD: KONU CİDDİYETİNİ KORUYOR

Salı günkü haftalık basın açıklamasında ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauertın, Tillersonu bekleyen zorlu görüşmelerin konunun ne kadar ciddi olduğunu gösterdiğini söylediği hatırlatıldı. Nuertın, Afrin harekatı ile Suriyede yeniden gerilimin ve şiddetin artmış olmasından ABDnin ciddi endişe duyduğu ve gerilimin daha da tırmandırılmamasını istedikleri de belirtildi.

YPGYE VERİLEN DESTEK AMERİKAN HALKININ CEBİNDEN ÇIKIYOR

Salı günü yaptığı grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğanın müttefiklerimizin YPGye desteklerini sürdürmesi kesinlikle vereceğimiz kararları etkileyecek dediği hatırlatılan haberde, Erdoğanın ABDye seslenerek, Onlar için hali hazırda destek verdikleri teroristleri desteklememeleri daha iyi olacak. Amerikan halkına sesleniyorum; bu maddi destek Amerikan bütçesinden yani sizin cebinizde çıkıyor.

SINIR GÜVENLİĞİ İÇİN 250 MİLYON DOLAR AYRILDI  İDDİASI
ABD Savunma Bakanlığının, 2019 yılı için hazırlanan bütçe tasarısında IŞİD ile mücadele kapsamında, Suriye Demokratik Güçlerine (QSD) eğit-donat için 300 milyon, “IŞİD karşıtı misyona ilişkin sınır güvenlik ihtiyaçları” için de 250 milyon dolar ayırdığı belirtildi.

PEŞMERGE VE IRAKA 850 MİLYON DOLAR 
Pentagon, 2018 mali yılı bütçesinde QSDnin de aralarında bulunduğu ABD’nin Suriye’deki ortaklarına 500 milyon dolar ayırmışken, bu rakam 2019 mali yılı için 550 milyon dolara çıkarıldı. Irak’ta peşmerge ve Irak ordusunun eğitimi ve teçhizat yardımı için ise 850 milyon dolar ayrıldı. İddiaya göre QSD öncülüğünde kurulması öngörülen sınır güvenlik gücü için de fon ayrıldı. Belgede Suriye için 300 milyon doların yanı sıra “IŞİD karşıtı misyona ilişkin sınır güvenlik ihtiyaçları” için de 250 milyon dolar ayrıldığı ifade edildi. 

AFRİN HAREKATI
Türkiyenin güneyinde etkisini artıran YPGnin varlığını kendi sınır güvenliğine tehdit olarak gördüğü gerekçesiyle başlattığı Zeytin Dalı harekatı ile Afrinin Türk savaş uçaklarının saldırısına maruz kaldığı belirtilen haberde, harekatın YPGnin kontrolündeki Menbiçe uzanma riski de taşıdığı ifade edildi.

NATO TOPLANTISINDA AFRİNİ YENİDEN GÖRÜŞECEKLER

Amerikan Savunma Bakanı Jim Mattisin mevkidaşı Nurettin Canikli ile salı günü Romada yaptığı görüşmede IŞİD ile mücadeleyi görüştükleri belirtilen haberde, Afrin konusunu da gündeme geldiği belirtildi. Burüksele giderken basına yaptığı açıklamada Mattis,Türkiyenin güvenlik endişelerini anladıklarını ve Afrin konusunu bir çözüme kavuşturulması için yapılması gerekenleri görüştüklerini belirtti. Haberde, Mattisin konu üzerinde hala çalışmaya devam ettiği belirtilerek, Türkiyeli yetkililer ile Afrin meselesinin önümüzdeki hafta yapılacak olan NATO toplantısında yeniden konuşulacağı belirtildi. Haberde, ABDnin yakın zamanda Menbiçten çıkmayı planlamadığı belirtildi.


 

Son güncelleme: 15:27 14.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı