• Turkhane Logo

Erdoğan, ABD’de Yahudi cemaati liderleriyle buluştu

15:25 22 Eylül 2023 Cuma
Erdoğan, ABD’de Yahudi cemaati liderleriyle buluştu





Birleşmiş Milletler toplantısı için ABD’ye giden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde Yahudi cemaatinin temsilcileriyle buluştu. Erdoğan’la görüşen Amerikalı haham ve Etnik Anlayış Vakfı’nın başkanı Marc Schneier, “Değerli dostum ile vakit geçirmek her zaman bir zevktir.” dedi.



ABD’de Yahudi cemaatinin temsilcileri ile bir araya gelen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, görüşmede İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’yi ziyaretinin ardından İsrail’e gideceğini söylediğii belirtildi.



Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için ABD’nin New York şehrinde bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki temaslarını da sürdürüyor. Erdoğan’ın temaslarından en dikkat çekenlerinden biri İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla bir araya gelmesi oldu. Erdoğan Netanyahu’yla görüşmesinden bir gün sonra da ABD’deki Yahudi cemaatinin önde gelen isimleriyle görüştü.



Görüşmenin ardından açıklama yapan isimler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’yi ziyaretinin ardından Erdoğan’ın da İsrail’e gideceğini açıkladı.



Erdoğan’ın Yahudi cemaati ile görüşmesine katılanlardan biri olan Amerikalı haham ve Etnik Anlayış Vakfı’nın başkanı Marc Schneier, görüşme sonrası Erdoğan ile çekildiği fotoğrafı paylaştı. Daha önce Dünya Yahudi Kongresi’nde başkan yardımcısı olarak görev yapmış bir isim olan Schneier, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Değerli dostum Türkiye Cumhurbaşkanı @RTErdogan ile vakit geçirmek her zaman bir zevktir. Bugün erken saatlerde #UNGA78 kapsamında Türk Evi’nde ABD’li Yahudi liderlerden oluşan seçkin bir grubu ağırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’i ziyaret etme planları da dahil olmak üzere bir dizi konuya değindi” ifadelerini kullandı.



Erdoğan’ın İsrail ziyaretini açıklayan bir diğer isim ise Erdoğan’la yapılan görüşmeye katılan American Friends of Lubavitch Yahudi grubu Başkan Yardımcısı Haham Levi Shemtov oldu. Görüşmeyi VOA Türkçe’ye değerlendiren Shemtov, “Açıkçası Türkiye-İsrail ilişkilerinin dün Başbakan’ın (Netanyahu) burayı ziyaretiyle daha da ilerlediği görülüyor. Bu noktaya gelmek zaman aldı ama şükürler olsun ki ilişkiler gelişti. Bu noktada Erdoğan da güçlü açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki Yahudiler’in yaşamları hakkında, Türkiye’deki Yahudiler’e verdiği destek hakkında olumlu ifadeler kullandı. Ortadoğu bölgesinde Yahudiler ve Müslümanlar arasında daha iyi ilişkiler kurulması için rol oynamaya devam etme isteği hakkında pozitif değerlendirmeler yaptı. Erdoğan, dünyada pek çok sorunun yaşandığı bir dönemde, önemli bir rol üstleniyor. Tarafların anlaşmazlıklar yaşadığı dönemde Erdoğan son derece önemli bağlantılara sahip. Dolayısıyla arabuluculuk yapabiliyor ve iyi gelişmelerin yaşanmasını sağlayabiliyor. Ancak daha fazla ilerleme için birkaç yıla daha ihtiyacı olacak. Büyük resimde işler biraz daha karmaşık duruyor çünkü. Erdoğan, İsrail’i ziyaret edeceğini söyledi. Netanyahu’nun Türkiye ziyaretinin ardından Erdoğan da İsrail’e gidecek. Başbakan’ın (Netanyahu) Türkiye’yi ziyaret etmesi için bir davet var ama bu ziyaret bildiğim kadarıyla Türkiye-İsrail ilişkileri nedeniyle değil başka sebeplerden dolayı şu ana kadar gerçekleşmedi. Ama gerçekleşecek. O ziyaretin ardından da Erdoğan İsrail’i ziyaret edecek. Erdoğan, geçen yıl da İsrail’i ziyaret edeceğini söylemişti. ‘Seçimlerin ardından gideceğim’ demişti. Belki de İsrail’deki seçimleri kastetmiştir bilemiyorum. Ama şimdi yaptığı açıklamada Netanyahu’nun ziyaretinin ardından İsrail’e gideceğini söyledi. Bu noktada zamanlamadan çok gidişata önem vermeliyiz ve ilişkilerin yolunda gittiğini söyleyebilirim” dedi.

Son güncelleme: 15:25 22.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı