• Turkhane Logo

Erdoğan 2023 için ‘lütuf’ arıyor

Çoğunluğu Kemalist-ulusalcı 104 emekli amiralin Montrö Boğazlar Antlaşması ve cübbeli amiralle ilgili açıklamalarını darbe girişimine dönüştüren Tayyip Erdoğan, ekonomik krizi gizlemek için harekete geçti.

14:30 05 Nisan 2021 Pazartesi
Erdoğan 2023 için ‘lütuf’ arıyor
Çoğunluğu Kemalist-ulusalcı 104 emekli amiralin Montrö Boğazlar Antlaşması ve cübbeli amiralle ilgili açıklamalarını darbe girişimine dönüştüren Tayyip Erdoğan, ekonomik krizi gizlemek için harekete geçti.



15 Temmuz’a “Allah’ın lütfu” diyen ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde büyük bir tasfiyeye imza atan Erdoğan, kendi ordusunu dizayn ediyor.

 Montrö Boğazlar Antlaşması ve cübbeli amiral fotoğraflarına tepki gösteren 104 amiralin bildirisini AKP, darbe girişimine dönüştürdü. Erdoğan’ın 17 Aralık soruşturması sürecinde 2013’te iktidarını sürdürmek için ittifak kurduğu ulusalcı-Ergenekoncu askerlerin de bulunduğu 104 amirale yönelik darbeci suçlaması ittifak masasını devirme görüntüsü veriyor.


Peki süreç nasıl başladı? 15 Temmuz kumpasını TSK’da kendilerine alan açmak için birleşen siyasal İslamcı AKP rejimi ile Avrasyacı-ulusalcı askerler neden birbirine girdi?

ERDOĞAN YAPAMAYACAKLARIMIZI YAPIYOR

Her iki kesim de 15 Temmuz kumpasında bizzat rol aldılar. 15 Temmuz’a giden yolun taşlarını beraber döşediler. Cemaati tasfiye adı altında TSK’da binlerce subayı tutuklayıp ihraç ettiler. Hedefleri tasfiye edilen subaylardan boşalan yerlerini doldurmak, kendi ordularını kurmaktı. Her iki taraf, birbirinden nefret eden aşıklara benziyor. Avrasyacı-Ergenkoncu ekip, “İslamcı Erdoğan’ı tepe tepe kullanalım bizim yapamayacaklarımızı yapıyor” diyerek Erdoğan’a 15 Temmuz sonrasında açık destek verdi. Ancak Erdoğan’ın ajandasında onlar ‘köprüyü geçene kadar’ yürüyeceği kişilerden başka bir şey ifade etmiyordu.

YAŞ’TA TASFİYE EDİLDİLER

Erdoğan, 15 Temmuz’u atlattıktan sonra ajandasını açıp hedefini uygulamaya koydu. Yüksek Askeri Şura toplantılarında ulusalcı askerleri emekli etmeye başladı. Yerlerine ise siyasi hedeflerine uygun farklı tarikat ve cemaatlerden askerleri getirdi. İttifak sarsılmaya başlamıştı.

CÜBBELİ AMİRAL İŞARET FİŞEĞİ OLDU

104 amiral bildirisinden günler önce TSK’da bir amiralin bir tarikat merkezine resmi plakalı arabasıyla gidip cübbeli ve takkeli şekilde namaz kıldığını gösteren fotoğraflar internette yayınlanmıştı. Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı olduğu sonradan ortaya çıkan fotoğrafları veryansintv.com isimli ulusalcı bir site yayına vermişti. Bu YAŞ’ta ulusalcı üst düzey askerlerin emekli edilmesiyle başlayan kavganın kamuoyuna yansıyan ilk işaret fişeğiydi. Ulusalcı askerler Erdoğan’ın askerdeki kadrolaşmasına cübbeli amiralin fotoğraflarını servis ederek tepki gösteriyordu.

İRTİCA YERİNE İLTİSAK VE İRTİBAT

Ardından Erdoğan hükumeti  Milli Savunma Bakanlığı Harp Okulları ve Astsubay Yüksekokullarına giriş şartlarında değişiklik yaptı. MSB, okullara girişteki ‘irticai ve bölücü görüşleri benimsememiş’ olma şartı ‘terör örgütleriyle iltisak ve irtibat’ olarak değiştirdi. Ulusalcı askerler, orduda tarikatçı kadrolaşmanın önünü açacağı gerekçesiyle değişikliğe karşı çıkıyorlardı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN MONTRÖ’YE

Ve son olarak Erdoğan, Anayasa’ya göre TBMM’nin yasayla yürürlükten kaldırabileceği İstanbul Sözleşmesinden bir kararla çekildi. Erdoğan daha önce de Anayasayı yok sayan kararlar verdi ancak bu adımı uluslararası bir krize yol açabilirdi. Sosyal medyada isterse Erdoğan’ın Montrö anlaşmasından da çekilebileceği yorumları yapıldı. Bu yorumlara pek kulak asan olmadı ancak TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un “Cumhurbaşkanı ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekildim, Montrö’yü tanımıyorum, feshettim’ diyebilir mi?” sorusuna, “Yapabilir” cevabı vermesi dikkat çekti. Cübbeli amiral fotoğraflarının servis edilmesi ve Şentop’un Montrö çıkışı TSK’daki yarayı kaşımak için yapılmış görüntüsü veriyor. Montrö çıkışı sonrası 104 emekli amiralin bildirisi geldi.

15 TEMMUZ GANİMETİNİ PAYLAŞAMIYORLAR

104 amiralin bildirisi ve sonrasında AKP’nin darbecilik suçlamasıyla başlayan gelişmeler perde gerisinde yaşanan 15 Temmuz’un ardından devlet ganimetini paylaşma kavgasının kamuoyuna yansıyan bir yönü sadece. Özet olarak mesele cübbeli amiral değil. 15 Temmuz’un ardından kazan-kazan ittifakı kuran iki kesimin artık birbirine ihtiyaç duymaması. Ekonomik krizle halk nezdinde oy kaybeden AKP, rejimini sürdürebilmek için can simidi olarak darbe iddiasına sarılıyor. Erdoğan, ulusalcı-Kemalist kadroları TSK’dan tamamen tasfiye edip kendi kadrolarını hakim kılmak istiyor. Ulusalcı-Kemalist kadrolar da buna direniyor. 104 amiralin bildirisi pandemi ve ekonomik krizle iyice itibar ve oy kaybeden Erdoğan için 15 Temmuz’daki ‘Allah’ın lütfu’  anlamına geliyor.

Son güncelleme: 14:30 05.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı