• Turkhane Logo

Erdoğan, 15 Temmuz’un finansörü olmakla suçladığı BAE’den devlet nişanı aldı

17:25 20 Temmuz 2023 Perşembe
Erdoğan, 15 Temmuz’un finansörü olmakla suçladığı BAE’den devlet nişanı aldı





Erdoğan’ın medyada 15 Temmuz’un finansörü olarak suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri‘nden düzenlenen törenle devlet nişanı aldı. Erdoğan daha sonra nişanla birlikte BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile basına poz verdi. Erdoğan’ın BAE ziyaretinde iki ülke arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma yapıldığı duyuruldu. Ancak anlaşma soru işaretlerini beraberinde getirdi.



CNN Türk muhabiri canlı yayında Fulya Öztürk, iki ülkenin de yatırımın içeriğini açıklamaktan kaçındığını söyledi. Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara da, BAE ile yapılan 50,7 milyar dolarlık anlaşmaların faiz kararından sonra oluşabilecek olumsuz etkiyi kırmak için bugüne yetiştirildiğini öne sürdü.



Merkez Bankası’nın (MB) eski başekonomisti Hakan Kara, Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) yapılan 51 milyar dolarlık anlaşmaların faiz kararından sonra oluşabilecek olumsuz etkiyi kırmak için bugüne yetiştirildiğini öne sürdü.



50,7 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANDI



Merkez Bankası bugün saat 14.00’te faiz kararını açıklayacak. Faiz kararı öncesi Erdoğan, dün Körfez turunun son noktası BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan tarafından El Vatan Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. İki lider arasında toplam 50,7 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzalandı.



“FAİZ KARARINA DAİR SİNYAL VERİYOR”



Anlaşmaların tarihine dikkat çeken Kara konu hakkında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Körfez ülkeleri ile yapılan anlaşmaların bugüne yetiştirilmesi, muhtemelen Merkez Bankasının PPK toplantısından sonra oluşabilecek olumsuz piyasa tepkisini sınırlamayı amaçlıyor. Bu yönüyle aynı zamanda faiz kararına dair bir sinyal veriyor.”



İKİ TARAFTA SER VERİP SIR VERMİYOR



Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında imzalandığı söylenen anlaşmaların toplam tutarının 50,7 milyar dolar olduğu açıklandı. Ancak anlaşmanın detaylarının paylaşılmaması dikkat çekti. Erdoğan’ı takip eden CNN Türk Muhabiri Fulya Öztürk, anlaşmanın detaylarıyla ilgili iki ülke yetkililerinin kaçındığını söyledi.  Öztürk, “50 milyar dolarlık yatırım içeriğini öğrenebilir miyiz diye sorduk. Burada hem Arap tarafı hem Türk tarafı ser verip sır vermiyor. Herhalde zamanı gelince açıklama yapılacak.” dedi.

Son güncelleme: 17:25 20.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı