• Turkhane Logo

Enes Civelek: Bunların hesabını kim verecek?

Tutukluyken, iki çocuğunu, anne ve kayınpederini cezaevi ziyareti dönüşünde kaybeden Evren Enes Civelek KHK TV’ye konuştu: Kimseye hakkımı helal etmeyeceğim.

14:39 24 Ağustos 2020 Pazartesi
Enes Civelek: Bunların hesabını kim verecek?
Tutukluyken, iki çocuğunu, anne ve kayınpederini cezaevi ziyareti dönüşünde kaybeden Evren Enes Civelek KHK TV’ye konuştu: Kimseye hakkımı helal etmeyeceğim.



İki küçük kızını cezaevi dönüşü görüş yolunda geçirdikleri trafik kazasında kaybeden Türkçe öğretmeni Enes Evren Civelek, KHK TV’ye konuştu.

Cezaevinde yaşadığı hak ihlallerini anlatan Civelek, tutuklu bulunduğu sırada etkin pişmanlıktan yararlanmış Barış isimli bir kişinin iftirası nedeniyle hakkında yeni dava açıldığını ve sürekli hak ihlallerine maruz kaldığını söyledi.


Çocuklarını kaybettikten sonra, cezaevinde arkadaşlarının anlattığına göre sabahlara kadar çocuklarının isimlerini haykırdığını, geceleri “kurtar bizi baba” rüyalarıyla uyandığını, uyandığında yüzünün kanlar içinde olduğunu, kendisine nasıl zarar verdiğini bilmediğini anlatan Civelek, tüm raporlara ve kullandığı psikolojik ilaçlara rağmen tahliyesinin geciktirildiğini anlattı.

Cezaevinde, diğer tutuklulara uygulanandan çok daha fazla kötü muameleye maruz kaldığını anlatan Civelek, “Ne olur artık benimle uğraşmayı bırakın. Masum olduğum halde 8 yıl 9 ay cezaya maruz kaldım. Bu kadar yeter.” dedi.

GERGERLİOĞLU’NU UNUTAMAM

Terör örgütü yöneticiliğinden yargılanırken iki ayrı örgüt üyeliği ve örgüt propagandası davasının da açıldığını anlatan Civelek, “Kanunen tek suçtan ayrı davalar olmaz ama yaptılar. Derdimi aylarca anlatamadım mahkemelerde. Hukuk bitmiş, ne dinleyen var, ne anlayan. Beni Meclis İnsan Hakları Komisyonu ziyaret etti. Odama kadar geldiler. Onlara anlattıktan sonra, savcı diğer suçlamaları düşürdü. Nasıl oluyorsa. Derdimi bir tek onlara anlatabildim. Ama unutamadığım birşey var. Hücremden çıkarken Ömer Faruk Gergerlioğlu, elimi iki elinin arasına aldı, ‘kardeşim dayan, bu günler geçecek’ dedi. Onun o sıcak davranışını unutamam. Ayakta kalmamı sağlayan en önemli şeydi.”

AYLARCA GÖRDÜĞÜM RÜYA

“Cezaevindeyken, kazadan önce sürekli bir rüya görüyordum. Artık uyumaktan korkar olmuştum. Kendi elimle çocuklarımı toprağa gömdüğümü görüyordum. Bu nedenle eşime ‘görüşe gelmeyin’ diyordum. Rüyamı söylemiyordum ama gelmeyin diyordum. Onlar ben içerideyken bir dayanak olsun diye geliyorlardı. Küçük kızım pek beni baba olarak bilmiyordu ama büyük kızım her görüşte. Ne zaman geleceksin diyordu. Hatta bir keresinde sandalyeyi aldı, kapalı görüş odasının camına vurmaya çalışıyor, baba seni alıp götüreceğim diye. Ben geldim ama şimdi onlar yok.”

NE OLMUŞTU?

Gazi Üniversitesi Türkçe öğretmenliğinin ardından Anadolu Üniversitesi İlahiyat bölümünde okuyan Civelek, tutuklanmadan önce Düzce’de sözleşmeli öğretmenlik yapıyordu. 5 Nisan 2017’de Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanıp Kırıkkale Keskin Cezaevine gönderildi. Cezaevinde kaldığı sırada eşi, iki çocuğu, annesi ve kayınpederi, ziyaretin ardından dönüş yolunda kaza yaptılar. Civelek’in eşi kazadan ağır yaralı kurtulurken, iki çocuğu, annesi ve kayınpederi ise hayatını kaybetti. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 25 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Civelek’in dosyası İstinaf’ta bozuldu. 13. Ağır Ceza 1. Derece Mahkemesi Civelek’e tekrar yargılamada 8 yıl 9 ay hapis cezası vererek tahliye etti.


 

Son güncelleme: 14:39 24.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı