• Turkhane Logo

Enerji fonu ve TRT payı kaldırılıyor: Yüzde 1,5 vatandaşa yaramayacak

Erdoğan, elektrik faturalarının büyük kısmını oluşturan KDV ve dağıtım bedellerini es geçip, yaklaşık yüzde 1.5’ini oluşturan TRT payı ile enerji fonu kesintilerini kaldıracaklarını açıkladı. Ancak bu karar faturalarda beklenen indirimi sağlamayacak.

12:34 09 Kasım 2021 Salı
Enerji fonu ve TRT payı kaldırılıyor: Yüzde 1,5 vatandaşa yaramayacak
Erdoğan, elektrik faturalarının büyük kısmını oluşturan KDV ve dağıtım bedellerini es geçip, yaklaşık yüzde 1.5’ini oluşturan TRT payı ile enerji fonu kesintilerini kaldıracaklarını açıkladı. Ancak bu karar faturalarda beklenen indirimi sağlamayacak.



AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, elektrik faturalarının yaklaşık yüzde 1.5’ini oluşturan TRT payı ile enerji fonu kesintilerini kaldırdıklarını açıkladı. Ancak faturaların yarısından fazlasını oluşturan dağıtım bedeli ve KDV ile ilgili bir karar alınmadı.

KABİNE TOPLANTISI SONRASI AÇIKLADI


AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, elektrik faturalarındaki TRT payı ile enerji fonu kesintilerinin kaldırılacağını açıkladı. Erdoğan, “Eşel mobil sistemiyle alacağımız vergiden 60 milyar lirayı bulan bir fedakarlık yaparak akaryakıt fiyatlarını dengede tutmanın gayreti içinde olduk. Elektrik faturalarındaki TRT payı ve enerji fonu fonu kesintilerini kaldırma kararı aldık” dedi.

FATURALARIN BÜYÜK KISMI DAĞITIM BEDELİ VE KDV

TRT payı ve enerji fonu kesintilerinin faturalara etkisi yaklaşık yüzde 1.5. Bu nedenle halk AKP Hükumeti’nin aldığı bu karar sonrası faturalarda fazla bir düşüş görmeyecek. Hükumet, faturaların artmasına neden olan yüzde 18’lik KDV ve yüzde 35’lik dağıtım bedelleri ile ilgili bir karar almadı.

CHP KANUN TEKLİFİ VERMİŞTİ

TRT payının kaldırılması için CHP, 2018 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na bir kanun teklifi sunmuştu. Teklifte “Elektrik faturalarında halihazırda TRT payı, kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli vb. birçok gider yer almaktadır. Bu nedenle faturalarda artışa neden olan söz konusu unsurların kaldırılarak ve tüketicinin yükünün hafifletilmesi amaçlanmaktadır” ifadeleriyle elektrik faturalarında TRT payının kaldırılması teklif edilmişti. Teklif AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti.

KILIÇDAROĞLU KDV’NİN DE KALDIRILMASINI İSTEMİŞTİ

Aylardır kış ayı için Kara Kış Fonu kurulması, elektrik faturalarında KDV ve TRT payının kaldırılması yönünde çağrılar yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da şu açıklamayı yapmıştı: “Şahsa buradan sesleniyorum, bu sesi iyi dinle. Eğer bunları yaparsan, milletimiz biraz olsun rahatlayacak. Her şeyden önce acilen Kara Kış Fonu’nu kurarak vatandaşlarımıza kış ayları için destek ver. Elektrik faturalarındaki KDV’yi kış boyunca kaldır. Elektrik ve ısınmada düşük gelirliler lehine Kademeli tarifeli sisteme geç. Bu vatandaşlar daha ağır bir fatura ödemesinler.”

TRT İÇİN HALKIN CEBİNDEN 23 MİLYAR LİRA ÇIKTI

Saadet Partisi, AKP’ye yakın Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan’ın TRT’ye yönetim kurlu olarak atanması sonrası bu durumu eleştirmek için bir video yayınlamış, TRT’ye son 17 yılda bandrol ve TRT payı kesintileri nedeniyle halkın 23 milyar lira ödediğine dikkat çekilmişti.
  #TRTkasabası ! Bu kasaba hepimizin, şerifin değil ! pic.twitter.com/54y8kuhaOE — Genç Saadet Bregenz (@gencspbregenz) July 14, 2021
 

Son güncelleme: 12:34 09.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı