• Turkhane Logo

En uzun Covid-19 hastası: 10 ayda iyileşti, 5 kez cenazesi planlandı!

İngiltere'de yaşayan 72 yaşındaki Dave Smith, Covid-19'u 290 günde atlattı. Bu süreçte testleri 42 kez pozitif çıkan Smith, yedi kez hastaneye yattı.

17:29 24 Haziran 2021 Perşembe
En uzun Covid-19 hastası: 10 ayda iyileşti, 5 kez cenazesi planlandı!
İngiltere'de yaşayan 72 yaşındaki Dave Smith, Covid-19'u 290 günde atlattı. Bu süreçte testleri 42 kez pozitif çıkan Smith, yedi kez hastaneye yattı.


İngiltere, Covid-19u yaklaşık 10 ayda atlatabilen, bu süreçte yaptırdığı 42 koronavirüsü testi pozitif çıkan, yedi kez hastaneye kaldırılan ve beş defa cenazesi planlanan Dave Smithi konuşuyor. 72 yaşındaki Smith, 290 gün boyunca süren enfeksiyonu nihayet atlattığını öğrendiğinde buna inanamadığını söyledi. Smithin, en uzun süre enfekte olan kişi olduğu düşünülüyor.

EŞİM BEŞ KEZ CENAZE PLANLARINA BAŞLADI


Hikâyesini The Guardian gazetesine anlatan Smith, Covide Mart 2020de yakalandığını ve ilk pozitif testini nisan ayında aldığını söylüyor. Smith, o tarihten sonra aylarca hastalığı atlatamadığını belirterek, Kötüleştiğimde gerçekten kötü oluyordum, ölümün kapısında gibiydim. Eşim beş kez cenaze ayarlamaya başladı diyor.

EŞYALARININ HANGİLERİNİN SATILACAĞINA BİLE KARAR VERMİŞ

Bir noktada iki-üç ay yataktan çıkamadım. Eşimin beni yatakta yıkayıp tıraş etmesi gerekti çünkü ayağa kalkamıyordum bile. Bazen, keşke gece ölsem çünkü artık devam edemiyorum, diye düşünüyordum. Ölmekten çok yaşamaktan korkma noktasına gelmiştim diyen Smith, hayatta kalamayacağını düşünerek ölümünü de planladığını söylüyor. Eşine ihtiyaç duyabileceği belgeleri ve banka şifrelerini verdiğini, hangi eşyalarının kalmasını ve hangilerinin satılmasını istediğini tespit ettiğini anlatıyor.

AKRABALARIMLA VEDALAŞTIM

Smith bir noktada, Yeni Zelandada yaşayan akrabalarıyla Skype üzerinden görüşüp vedalaşmış; şakayla karışık, Hesaplaşmak için bütün ailemi aradım, keşke çenemi kapalı tutsaymışım diyor. Bazı akrabaları da Smithle vedalaşmak için koruyucu giysiler giyerek onu evinde ziyaret etmiş.

ANTİKORLARI VÜCUTTAN ATMAYA YETMEDİ

Doktorları, Smithin semptomları birkaç hafta süren uzun Covidden daha farklı bir sendrom yaşadığını düşünüyor. Yapılan genetik dizilim testlerinde, Smithin hastalığı birden fazla kez kapmadığı, aynı virüsü vücudundan atamadığı tespit edildi. Bu durumu Smithin bir yıl önce kan kanseri nedeniyle kemoterapi görmesine bağlayan doktorlar, vücudunun bu nedenle yeterli miktarda antikor üretemediği ihtimali üzerinde duruyor. 

TRUMPIN İLACIYLA KURTARILDI

Smithin testini nihayet negatife döndüren tedavi ise ABDnin eski başkanı Donald Trumpı da Covidden kurtaran Regeneron olmuş. Bir antikor kokteyli olan bu ilaç aslında İngilterede onaylı değil. Ancak Smith, mevcut tedavilerin hiçbiri işe yaramadığı zaman hastalara onaysız ilaçların verilmesinin önünü açan bir sağlık bakanlığı programı sayesinde Regeneron kullanabilmiş. 

Bu tedaviye başlamasından sonraki haftalarda kademeli olarak iyileştiğini, her gün birkaç adım daha fazla atabildiğini, zamanla banyoya yalnız gidip evinin merdivenlerini inebildiğini anlatan Smith, ilk kez mutfağa gidişini şöyle anlatıyor: Çok mutluydum çünkü aylar sonra ilk kez eşime bir bardak kahve yaptım. İlk kez o benim için değil, ben onun için bir şey yapabildim. 

İLAÇ SONRASI 45 GÜNDE NEGATİFE DÖNDÜ

Smithin testi, Regeneron tedavisinden 45 gün sonra negatife dönmüş. O gün eşiyle mutluluktan bir şişe şampanya açtıklarını ve tanıdığı herkesi arayıp Negatifim diye haber verdiğini anlatan Smith, bununla birlikte hastalığın vücudunda kalıcı etkiler bıraktığını da söyledi: Hiçbir zaman yüzde 100 olmayacağım çünkü Covid akciğerlerimi yok etti. Nefesim çok çabuk tükeniyor. Fakat yaşadığım her gün bir ödül.

Smith şimdi kısa mesafelerde tatile çıkabiliyor, eski bir sürücü kursu öğretmeni olarak torununa araba kullanmayı öğretiyor.

DOKTORLARDAN HÜKÜMETE ÇAĞRI

Doktorları ise The Guardian gazetesi üzerinden İngiliz hükümetine, uzun Covid geçiren kişilere daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu. Bu kişilerdeki virüsün, hastalık tüm girişimlere rağmen geçmezken vücut içinde mutasyon geçirebileceği konusunda da uyarı yapıldı. 

Son güncelleme: 17:29 24.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı