• Turkhane Logo

Emniyet, yargıçlığa soyundu: 'Gizli' fişleme raporu ile üniversiteden attıracak

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nün, başkentte gerçekleştirilen eylemlere ilişkin ülke çapında üniversite öğrencisi avına başladığı belirtiliyor.

08:28 15 Nisan 2019 Pazartesi
Emniyet, yargıçlığa soyundu: 'Gizli' fişleme raporu ile üniversiteden attıracak
Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nün, başkentte gerçekleştirilen eylemlere ilişkin ülke çapında üniversite öğrencisi avına başladığı belirtiliyor.



Cumhuriyetten Ozan Çepninin haberine göre, üniversitelere gönderilen “gizli” fişleme raporunda, haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmayan öğrenciler için üniversiteden atmaya varan cezalar verilmesi istendiği ortaya çıktı.

Emniyetin, üniversitelere bilgi vermek yerine bir adım öteye giderek öğrenciler hakkında “idari işlem” başlatılmasını istediği kaydediliyor.


Buna göre, Emniyet’in 2017 yılında başlattığı soruşturma 2018-2019 öğretim yılında üniversitelere taşındı. Ankara, Kırıkkale, İstanbul, Bartın, Balıkesir ve Eskişehir’deki üniversitelerdeki öğrenciler hakkında Ankara’da katıldıkları basın açıklamaları işaret ederek başlatılan “terör örgütü propagandası” soruşturması olduğu gerekçesi ile “İdari İşlem” başlıklı yazı gönderildi.

Soruşturmayı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yürütürken, yazının kaynağı Güvenlik Şube Müdürlüğü Öğrenci Faaliyetleri Büro Amirliği olarak işaret ediliyor.

Yazıda, “Soruşturma kapsamında verilen talimat doğrultusunda ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan haklarında yasal işlem yapılan ilimiz, Kırıkkale-İstanbul-Bartın-Balıkesir-Eskişehir üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerin isim listesi gönderilmiştir” dendiği aktarılıyor.

Öğrenciler hakkında soruşturma açılan olaylardan “ODTÜ içerisinde anma eylem/ etkinliği” olarak işaret edilenin de üniversitede geleneksel olarak her yıl düzenlenen Devrim Yürüyüşü olduğu belirtiliyor.

Haberde, öğrencilerin kimlik numaraları, isimleri, üniversiteleri ve okudukları bölümlerin yer aldığı “Gizli” damgalı belgeler olduğu ifade ediliyor.

Emniyet’in ceza verilmesini istediği “Öğrenci disiplin işleri” başlıklı kanun maddesinin kapsamını “anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir” ifadeleri oluşturduğu aktarılıyor.

Emniyet, aynı yazıyı isim listesi ile altı şehirdeki Kredi Yurtlar Kurum İl Müdürlüğü’ne göndermiş. Bu da, öğrencilerin burslarının kesilmesi ve yurtlardan çıkarılması talebini gündeme getiriyor.

Son güncelleme: 08:28 15.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı