• Turkhane Logo

Eminönü'ndeki tekneler balık ekmek satmaya devam edecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Eminönü'nde balık ekmek satan üç teknenin tahliye edilmesi talebi mahkeme tarafından reddedildi.

12:57 05 Şubat 2020 Çarşamba
Eminönü'ndeki tekneler balık ekmek satmaya devam edecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Eminönü'nde balık ekmek satan üç teknenin tahliye edilmesi talebi mahkeme tarafından reddedildi.

İstanbul Eminönünde sağlıksız koşullarda balık ekmek satan teknelerin tahliye edilmesine ilişkin İBBnin yaptığı başvuru İstanbul 9uncu Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi.

Sadece hijyen konusunda değil rant için çıkan çatışmalarda yaşanan cinayetlerle de gündeme gelen balık ekmek tekneleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl, Galata Köprüsü ile Turyol İskelesi arasındaki bölgede balık ekmek satan 3 teknede faaliyet gösteren kiracılara ihtarname göndermiş, Temmuz 2007’de imzaladıkları kira sözleşmesinin 1 Kasım 2019 itibariyle sona erdiğini belirterek iş yerlerinin tahliyesi istemişti.

Eminönünde 100 yıldır balık ekmek sattıklarını iddia eden tekne sahipleri İBBnin davasına karşı dava açarak tahliye kararına karşı dava açmıştı.  


İBB KARARA 2 HAFTA İÇİNDE İTİRAZ EDEBİLECEK

Dün ikincisi yapılan duruşmada kararını veren İstanbul 9uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, balık ekmekçilerin hijyenik ortamda hizmet verilmesi şartıyla tahliye kararını kaldırdı.

Tekne sahiplerinin, aavukatları aracılığla 1 yıllık kira bedelini ödemeye hazır olduklarını belirttiği mahkeme, tekne sahipleri ile İBB arasındaki kiracılık2 ilişkisinin sürdüğüne hükmetti. İBB tarafı, bu karara 2 haftalık süre içinde istinaf mahkemesi nezdinde itiraz edebilecek.

Balık ekmek tekneleri sahiplarinin avukatı Mehmet Yıldırım, kararı Bu kararla mağduriyet giderildi. Artık balıkçılar ile İBB, bu bölgede daha düzenli ve hijyenik bir ortamda hizmet verilmesini sağlayabilir sözleriyle değerlendirdi.

BALIK EKMEK TEKNELERİ İÇİN YAPILAN EN BÜYÜK ŞİKAYET HİJYENE ÖNEM VERİLMEMESİ

Sık sık dile getirilen hijyenik ortam uyarısı, yıllardır Eminönünde balık ekmek satan teknelerin ürünlerini temiz ortamda satmaması şikayetleri üzerine yapılıyor. Balık pişirilen ızgaraların temizliğine özen gösterilmemesi bölgedeki kanalizasyonlarda üreyen fareleri balık ekmek teknelerine çekiyor sonuç olarak ortaya hastalıklara neden olacak bir çok risk çıkıyordu.

Fotoğraflarla da belgelenenbu durum sonrası balık ekmek teknelerine bir çok kez hijyenuyarıları yapılmış ama bir sonuç elde edilememişti.

Balık ekmek satan teknelerin tahliyelerin kaldırılmasına ilişkin mahkeme kararının ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, daha düzenli ve hijyenik bir ortamda hizmet verilmesini sağlayacak.

SADECE KÖTÜ HİJYEN KOŞULLARIYLA DEĞİL RANT CİNAYETLERİYLE DE GÜNDEME GELİYORLAR 

Eminönü’ndeki balıkçı tekneleri sadece kötü hijyen koşullarıyla dikkat çekmiyor. Aynı zamanda cinayete dönüşen rant kavgaları ve müşterilere uygulanan şiddetle de dikkat çekiyor.

Son kez geçtiğimiz yılın Ağustos ayında yaşanan bir palalı saldırıyla gündeme gelen balık ekmek tekneleri müşterilerine şiddet uygulamasıyla haber olmuştu. Eşleriyle birlikte oturan 3 kardeşle bir çalışan arasındaki küçük münakaşa diğer çalışan ve yakınlarının katıldığı kavgaya dönüşmüş, tekne çalışanları müşteri Abdullah A.yı başından palayla ağır yaralanmıştı.

Saldırının ardından balık ekmek teknelerinde şiddet olaylarının daha önce de yaşandığı ortaya çıktı.

Tarihi Eminönü Balıkçısı’nın sahibi 3 yıl önce eski bir çalışanı tarafından öldürülmüştü. Yine Kalyata-i Barbaros’un 5 ortağından birisi olan Fethullah Durmuşoğlu, ortakları tarafından tekneye alınmadığını belirterek, hissesine düşen pay için icraya başvurmuştu.

İBBNİN BUGÜNE KADAR YAPTIĞI DENETİMLER YETERSİZ KALIYORDU

Sadece balık ekmek ile değil müşteriye saldırı, yaralama ve rant cinayetleriyle de gündem olan balık ekmek tekneleri aynı zamanda denetim yapılamayan mekanların da başında geliyor.

Bu güne kadar balık ekmek teknelerini detelemede yetersiz kalan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İstanbul 9uncu Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliyeyi durdurma kararının ardından ne yapacağı merakla bekleniyor.

Son güncelleme: 12:57 05.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı