• Turkhane Logo

Eleştiriye tahammül yok: 'Erdoğan'a hakaret' davalarında rekor artış

Türkiye'de muhaliflere yönelik baskılar bitmek bilmiyor. Sosyal medya paylaşımları, yazılar, makaleler, hatta basın açıklamaları bile soruşturmalık, davalık olabiliyor.

16:15 08 Aralık 2018 Cumartesi
Eleştiriye tahammül yok: 'Erdoğan'a hakaret' davalarında rekor artış
Türkiye'de muhaliflere yönelik baskılar bitmek bilmiyor. Sosyal medya paylaşımları, yazılar, makaleler, hatta basın açıklamaları bile soruşturmalık, davalık olabiliyor.



Son yıllarda en çok artış gösteren ise Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasından sonra Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla açılan davalar. Bu suçtan yargılananların sayısı binleri buluyor. Sadece 2017de 20 bin 539 soruşturma başlatıldı, 6 bin 33 ceza davası açıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanına hakaret soruşturma ve davalarında ciddi artış yaşandığını söylüyor.


DW Türkçenin haberine göre, kanundaki Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasının geçmişi, 1993 yılına dayanıyor.

Suç tanımının yeni olmadığını vurgulayan Prof. Akdeniz, Fakat çok fazla kullanılan bir suç değildi. Esas artış 2014 yılında yani Erdoğanın cumhurbaşkanı olmasından sonra yaşandı diyor.

Darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal döneminde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, Cumhurbaşkanı Erdoğana hakaret ettiği iddiasıyla ceza alan isimlerden biri.

Eski bir öğrencisinin ihbarı üzerine hakkında dava açılan Yiğiter, 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Yiğiterin Eskiden reis deyince aklıma ilk Temel Reis gelirdi ama şimdi yavşağın biri geliyor ifadesinin yer aldığı sosyal medya paylaşımını, Cumhurbaşkanına hakaret olarak değerlendirdi.

Gerekçeli kararda, Türk örf ve adetlerine göre hakaret ifadesi olarak kabul edilen yavşak kelimesinin bulunduğu paylaşımla Cumhurbaşkanına karşı hakaret suçunun işlendiği belirtildi.

Karar onanırsa, ihraç edilen akademisyen cezaevine girecek.

Güvenlik nedeniyle ismi değiştirilen Ahmetin evi, 2015 yılında örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle polis tarafından basıldı.

Baskında, Erdoğanın da resminin bulunduğu Parlamentarist Haydutlar ile yine Erdoğanın resminin bulunduğu God Save the Queer (Tanrı Homoseksüelleri Korusun) yazılı posterlere el konuldu.

Hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından dava açılan Ahmete, 10 ay hapis cezası verildi.

Cumhurbaşkanına hakaret konulu davalarda, gazeteciler de yargılanıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Örgütünün verilerine göre, bugüne kadar 53 gazeteci hakkında mahkûmiyet kararı verildi.

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Avrupa Birliği ve Venedik Komisyonu raporlarının Yürürlükten kaldırın tavsiyelerine rağmen kaldırılmayan bu madde, Türkiyede otoriterliğin sembollerinden birisi diyor.

 

Son güncelleme: 16:15 08.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı