• Turkhane Logo

Elektrikli TOGG'da vergi indirimi geliyor

2023'ün ilk aylarında tüketici ile buluşması beklenen, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) ürettiği otomobil için ÖTV düzenlemesine gidiliyor.

18:46 01 Temmuz 2022 Cuma
Elektrikli TOGG'da vergi indirimi geliyor
2023'ün ilk aylarında tüketici ile buluşması beklenen, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) ürettiği otomobil için ÖTV düzenlemesine gidiliyor.

Kamu çalışanı ve emekli aylığını düzenleyen yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifin görüşmeleri sırasında verilen önergeyle, Türkiyenin Otomobili Girişim Grubunun (TOGG) yapacağı elektrikli araç üretimini desteklemeye yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesine gidildi.

Düzenlemeyle, 2023’te piyasaya sunulması planlanan aracın ÖTV oranı yüzde 60’tan yüzde 10’a indiriliyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba yasa teklifine eklenen önerge hakkında konuşan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Sadece elektrik motorlu olanlardan motor gücü 160 kilovatı geçmeyenlerde özel tüketim vergisi matrah fiyatı 700 bin TL’yi aşmayanlar yüzde 10’a düşürerek Türkiye’deki üretilmekte olan aracın ÖTV’sini düşürüp uygun bir fiyat hâline getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Yüzde 10 ÖTV için getirilen 160 kilovat sınırına da değinen Elitaş, “Türkiye’deki üretilen aracın yaklaşık 155 veya 158 kilovat olacağıyla ilgili orada bir sınır koyuyoruz. Yerli üretime bir korumacılık getirilen düzenleme” değerlendirmesini yaptı.
ÖTV NE KADARDI?Kabul edilen önergeden önce, motor gücü 85 kW’ı geçmeyen elektrikli otomobillerden yüzde 10 oranında ÖTV alınıyordu. Motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı yüzde 25, motor gücü 120 kW’ı geçen elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı da yüzde 60 olarak belirlenmişti.
Habertürkten Yiğitcan Yıldızın haberine göre, kanun teklifi kabul edilirse halihazırda tüm versiyonları yüzde 60lık ÖTV dilimine giren TOGGun, arkadan itişli (RWD) versiyonlarının yüzde 10, tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sistemine sahip versiyonlarının ise yüzde 50 ÖTVlik dilime girmesinin önü açılacak.
Diğer bir deyişle, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) oylanacak kanun teklifinin kabul edilmesi halinde, TOGGun C-SUV modelinin arkadan itişli versiyonunun matrah değeri, 2023te piyasaya çıktığı gün eğer en fazla 700 bin TL olursa, aracın perakende satış fiyatı yaklaşık 910 bin TL olacak.
Mevcut düzenlemeye göre ise, TOGGun matrah değeri yine en fazla 700 bin TL olsa bile aracın fiyatının 1 milyon 320 bin TL seviyesinde olacağı görülüyor. Dolayısı ile yapılması planlanan değişikliğin başta TOGG olmak üzere piyasadaki elektrikli otomobillerin fiyatlarına önemli ölçüde indirim yaratacağı anlaşılıyor.

Son güncelleme: 18:46 01.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı