• Turkhane Logo

Ekonomist Roubini, Albayrak’ı yerden yere vurdu

'Kriz kahini' olarak da bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye’nin de içinde bulunduğu ekonomilere yönelik uyarıları dikkat çekiyor.

13:24 27 Kasım 2019 Çarşamba
Ekonomist Roubini, Albayrak’ı yerden yere vurdu
'Kriz kahini' olarak da bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye’nin de içinde bulunduğu ekonomilere yönelik uyarıları dikkat çekiyor.




2008 krizini iki yıl önceden öngören Roubini, Türkiyenin krizden çıkmak için yeterli potansiyeli olduğunu belirtirken, Türkiye 2014-2015’ten bu yana ekonomide köklü reform yapmadı ve yapmıyor” dedi.


Roubini, isim vermese de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a gönderme yaparak “Mali politikanız doğru bir yöne gitmiyor” eleştirisi yöneltiyor.

Sözcü’den Can Mumay’ın sorularını yanıtlayan Roubini, “2018 yılının yaz aylarında yaşanan kur krizi ülkede bir likidite krizine yol açtı. Kriz özel sektörü etkiledi. O günden bu yana krizin ağır kısmı, alınan birtakım önlemlerle geçti, ekonomi stabil bir seyre girdi. Devalüasyon cari açığa yaradı. Cari açık kapanıyor. Ancak ortada reform yok” ifadesini kullanıyor.

Kriz öncesinde vakti varken Merkez Bankasının hamle yapmadığını ve hamle yapmakta geciktiğini vurgulayan Roubini, “Merkez Bankası sonunda lirada yaşanan serbest düşüşü önlemek için mali politikasını ortaya koymak zorunda kaldı. Para politikası dikkatli bir şekilde kullanılmaya başlandı” görüşünü dile getiriyor.

Roubini, aradan geçen bir yıllık süre içinde Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz indirim kararı almasının Türkiye için şans olduğunu söylerken, “Şans sonucu Fedde faizleri indirince para tekrar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere akmaya başladı. Daha sonra kur üzerindeki jeopolitik baskılar durumu biraz etkilese de piyasa stabilize oldu. Ekonomik büyüme tahmini 0.3 şu anda” diyor.

Roubini’ye göre “büyümeyi sağlamak adına devlet bankaları aracılığı ile aşırı kredi büyümesi gerçekleşmesi ekonomi için kırılganlık göstergesi.”

Türkiyede Merkez Bankası’nın yıllar içinde daha az bağımsız bir hâle geldiğine vurgu yapan ekonomis, “Türkiyede Merkez Bankası faizleri çok fazla ve çok çabuk şekilde indirdi. Gelişmekte olan ülkeler için iklim değiştiğinde yani gelişen ülkelerde faizler arttığında bu Türkiye için sorun olabilir” uyarısı yapıyor.

Roubini, Türkiyenin ekonomik krizden çıkmak için en güçlü yanını ise şöyle açıklıyor:

“Türkiye çok açık bir pazar, yatırıma uygun. Altyapısı iyi. Mali sektörü iyi. Türklerin önemli iş insanları var. Eğitimli, yetenekli bir iş gücü var. Ülke stratejik bir noktada. Devletin dış borcu çok değil. Finansal olarak iyi yapılandırılmış bankalar var. Yıllar içinde güçlü büyümeyi sağladı, yoksullukla mücadelede önemli başarılar kazandırdı. Yukarıdaki özelliklere göre Türkiyenin krizi aşmada elinin güçlü olduğu alanlar bunlar…” 

Uzun süredir para maliye ve kredi politikasında sorunlar olduğundan bahseden Roubini, “Durdurulan yapısal reformların tekrar başlaması gerekiyor. Böylece büyüme tekrar sağlanabilir, milyonlarca genç insana iş imkânı doğabilir. Bunlar Türkiyenin kırılganlıkları” değerlendirmesini yapıyor ve ekliyor:

“Yapılması gereken çok şey var. Mali politikanız doğru bir yöne gitmiyor. Para ve kredi politikası reformlardan yoksun.”

Son güncelleme: 13:24 27.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı