• Turkhane Logo

Ekonomik kriz kiracı-ev sahibi kavgaları tetikledi: Bir yılda 11 ölü 46 yaralı

19:50 18 Eylül 2023 Pazartesi
Ekonomik kriz kiracı-ev sahibi kavgaları tetikledi: Bir yılda 11 ölü 46 yaralı





Ekonomik kriz sonrası AKP hükumetinin onay verdiği zam oranına riayet etmeyen ev sahipleri ile fahiş zamma direnen kiracılar arasında çıkan kavgalarda son bir yılda 11 kişi hayatını kaybetti.



Enflasyon, hayat pahalılığı özellikle kira fiyatlarında fahiş zamlara neden oldu. Hükumetin belirlediği zam oranına direnen ev sahipleri çareyi eski kiracıları evden çıkarmakta buldu.



Evlerini kaybetmek isteyen kiracılar ya fahiş zam isteyen ev sahipleriyle anlaştı ya da ev sahipleriyle kötü oldu.



Kiralar nedeniyle kiracı ile ev sahibi arasındaki tartışmalar bazen silahlı kavgalara dönüşüyor. Adliyelerdeki uyuşmazlık dosyalarının sayısı bu yılın ilk üç ayında geçen yılın toplamını geçti. Kavgaya dönüşen uyuşmazlıklarda ise en az 11 kişi öldü, 46 kişi yaralandı, yüzlerce kişi de gözaltına alındı.



10 Haber’in derlemesine göre, yüksek enflasyon ve 6 Şubat depremlerinin ardından ülke genelinde uçuşa geçen kira artışları ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Ev sahibi- kiracı uyuşmazlıklarının mahkemelerde yarattığı yoğunluk bir yılı bulan bekleme sürelerine yol açtı, bunun üzerine arabulucu yöntemi devreye sokuldu.



Hükümet geçen yıl kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle kira artış oranına yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Sonrasında söz konusu düzenlemenin süresi uzatıldı. Ancak bu sınırlamaya çok yüksek oranda uyulmadı.



2023 yılının ilk çeyreğinde İstanbul’da Sulh Hukuk mahkemelerinde açılan davaların yaklaşık yüzde 65’i ev sahipleri ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklardan oluştu. 2022 yılındaki toplam ev sahibi- kiracı uyuşmazlığı dosya sayısı yılın ilk çeyreğinde geçildi.



Tüm bunlar ortaya meydan muharebesini andıran görüntüler çıkmasına sebep oldu. Tartışmalar kavgaya dönüştü. Çocuklar, akrabalar da karıştı.



Ölen ve yaralananların yanı sıra 14 kişi halen bu kavgalar yüzünden cezaevinde.



Absürt ev sahibi- kiracı uyuşmazlıkları da var. Kimisi kiracısına milyonlar teklif etti, kimi evin kapısına zehirli ilaç döktü, kimi de ev sahibine ses bombası attı. Hatta bir ev sahibi kiracısı adına flört uygulamasından hesap açıp kiracısını yıldırmaya çalıştı.

Son güncelleme: 19:50 18.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı