• Turkhane Logo

'Ekonomi kötüye gittikçe, AKP’nin sandıktaki oyları düşüyor'

Türkiye ekonomisinin içine girdiği darboğazın 31 Mart yerel seçimlerinde oy tercihlerini etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, AKP’nin oy kaybı yaşayacağını tahmin ediyor.

16:37 26 Aralık 2018 Çarşamba
'Ekonomi kötüye gittikçe, AKP’nin sandıktaki oyları düşüyor'
Türkiye ekonomisinin içine girdiği darboğazın 31 Mart yerel seçimlerinde oy tercihlerini etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, AKP’nin oy kaybı yaşayacağını tahmin ediyor.

Türkiye bir yandan ekonomik krizle boğuşurken, diğer yandan yerel seçimler için sandığa gitme hazırlığı yapıyor. 

Türkiye ekonomisinde çalan alarm zillerinin yaklaşan 31 Mart yerel seçimlerinde sandıktan çıkacak oylara ne kadar yansıyacağı merak konusu. Vatandaşın ekonomiye olan güveninin 31 Mart seçimlerine kadar nasıl şekilleneceği, sandıktan çıkacak sonuç bakımından büyük önem taşıyor.

Tüketicilerin ekonominin düzeleceğine ilişkin beklentilerinin gelecek üç ayda artması ve azalması, AKP iktidarının sandıkta yaşaması muhtemel kan kaybını da belirleyecek önemli bir unsur olacak.


Ekonomik koşullardaki kötüleşme sonucunda AKP’nin 31 Mart’ta alacağı oyun 24 Haziran genel seçimlerindeki oy oranının gerisine düşeceğini dile getiren uzmanlara göre, kriz şartlarının oy tercihlerini ne kadar etkileyeceğini ekonomide alınan tedbirlerin gelecek üç ayda işe yarayıp yaramayacağı belirleyecek.  

DW Türkçenin haberine göre, eski Hazine müsteşarlarından Dr. Mahfi Eğilmez’in 2014 yerel seçimleri sırasında kaleme aldığı bir yazıda ortaya koyduğu veriler, 16 yıllık AKP iktidarı döneminde ekonomik büyüme ile AKP’nin aldığı oy arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu gözler önüne seriyor. Bir başka deyişle, ekonomi güçlü büyüdükçe, AKP’nin halktan aldığı destek de büyüyor; ekonomi kötüye gittikçe, AKP’nin sandıktaki oyları düşüyor.

Eğilmez’in ortaya koyduğu bu büyüme-oy ilişkisini 2015 ve 2018’deki seçimleri de içine alacak şekilde genişlettiğimizde ise tablonun değişmediği, son üç yıldaki seçimlerde de büyüme arttıkça AKP’nin oy oranlarının da arttığı görülüyor. 

Siyasal iktisat uzmanı Dr. Ali Rıza Güngen, ekonomide yaşanacak küçülmenin 31 Mart seçimlerine de yansıyacağını vurguluyor ve şöyle diyor: 

“Ben bu seçimin AKP’nin girdiği seçimler içinde en düşük oyu alacağı seçim olabileceğini düşünüyorum. İktidar bir yandan da vergi indirimleri, enflasyonla mücadele kampanyaları, borçlu şirketlere kredi kolaylıkları gibi adımlarla krizin etkilerini sokaktan uzak tutmaya çalışıyor.”

Ali Rıza Güngen, fakat alınan bu önlemlerin ekonomide başka sorunlara yol açtığını, dolaysıyla bir ikilem yarattığına dikkat çekiyor. 

Peki, AKPnin 31 Mart öncesi asgari ücrette yüzde 26 artış, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 10 indirim gibi ekonomide aldığı önlemler, sandıktaki olası kan kaybını giderebilir mi?

Metropoll Araştırma Şirketi sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, AKP’nin her halükarda 24 Haziran seçimlerinde aldığı oydan daha düşük bir oy alacağı görüşünde.
 

Son güncelleme: 16:37 26.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı