• Turkhane Logo

Eğitimci Orhan İnandı'nın kaçırılması olayı Kırgızistan Meclisi'nde gündeme geldi

Eğitimci Orhan İnandı'nın kaçırılması olayı, Kırgızistan Meclisi'nde gündeme geldi. Kırgız vekil Abduvahap Nurbaev, Dışişleri Bakanlığı'na çağrı yaparak, “Bizim vatandaşımızı bir elçilik nasıl alıkoyar?” diye sordu.

21:02 08 Haziran 2021 Salı
Eğitimci Orhan İnandı'nın kaçırılması olayı Kırgızistan Meclisi'nde gündeme geldi
Eğitimci Orhan İnandı'nın kaçırılması olayı, Kırgızistan Meclisi'nde gündeme geldi. Kırgız vekil Abduvahap Nurbaev, Dışişleri Bakanlığı'na çağrı yaparak, “Bizim vatandaşımızı bir elçilik nasıl alıkoyar?” diye sordu.


Kırgızistan Parlamentosu Uluslararası İlişkiler, Savunma ve Güvenlik Komitesi toplantısına katılan İçişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Ömürzakov Süyünbek Abdıldaeviç, eğitimci Orhan İnandı’yı arama çalışmalarının tüm ülkede aralıksız devam ettiğini kaydetti.

Bakan Yardımcısı Abdıldaeviç şunları söyledi:


“1 Haziran’da Orhan İnandı’nın yardımcısı Yusuf Köse İçişleri Bakanlığı’na şikayet dilekçesiyle başvurmuştu. Dilekçede İnandı’nın 31 Mayıs 2021’de saat dörtte evden çıktıktan sonra 1 Haziran’a kadar dönmediği yazılmıştır. Akrabaları kendilerince arama işlerini yaparken İnandı’nın arabasını Maldıbayeva sokağında bulmuşlardı. Arabasının arka tekerleği patlamış ve araba açık bırakılıp, içinde sahibinin ceketi, ona ait iki telefon ve arabanın dokümanları bulunmuştu. Bu haber bize geldikten sonra operasyonel soruşturma ekibi Maldıbayeva caddesine gidip soruşturma yaptı. Aynı zamanda ülkede arama işlemleri başlatılmasına emredildi. Şimdiye kadar sonuç çıkmadı. Şu anda tam bilgi sağlayamıyoruz. Soruşturma devam ediyor. İnandı’nın kaybı ile ilgili bir kaç versiyon var.”

ELÇİLİĞİN DOKUNULMAZLIK HAKKI VAR

Bakan Yardımcısı Abdıldaeviç’e, İnandının Türk Büyükelçiliğinde zorla alıkonulduğu yönündeki güçlü şüpheleri hatırlatan milletvekili Abduvahap Nurbaev, Elçiyle konusabildiniz mi? Elçiliği kontrol edebildiniz mi veya kontrol etmeye hakkınız var mı yok mu?” sorularını yöneltti.

Adli soruşturma için Türk Dışişleri Bakanlığı ve elçiliğine mektup gönderdiklerini belirten Abdıldaeviç  “Ama biliyorsunuz her bir elçiliğin dokunulmazlık hakkı var. Biz o elçiliğe Erdoğan’ın izniyle girebiliriz” ifadelerini kullandı.

İLGİSİZSİNİZ SUÇLAMASI

Dışişleri Bakan Yardımcısı Aybek Artıkbaevi işi ağırdan almakla suçlayan milletvekili Abduvahap Nurbaev, “Dışişleri Bakanlığı siz ne iş yapıyorsunuz? Sizler bizim vatandaşımızın bulunması noktasında ilgisizsiniz. Türk elçiyle iletşime geçip, Gelin şüpheleri birlikte ortadan kaldıralım teklifinde bulunabilirsiniz dedi.

Artıkbaev ise Nurbaeve verdiği yanıtta, “Orhan İnandı’nın elçilikte bulunduğuna dair bir kanıt yok. Sadece İnandı’nın eşinin iddiaları var. Elçiliğe girmeye yetkimiz yok.” ifadelerini kullandı.

NOTA YAZILACAK!

Artıkbaev’in yardımcısının “İçişleri Bakanlığı bize nota ile başvuru yapsa ve ‘Türk elçiliğinde araştırma yapmamız lazım’ diye başvurulsa biz notayı yazacağız sözleri üzerine milletvikili Nurbaev, İçişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Abdıldaeviç’e “Siz böyle bir başvuru yapabilirsiniz” dedi. Abdıldaeviç de nota yazısını yazacaklarını söyledi.

Toplantıda şu diyaloglar yaşandı:

Abduvahap Nurbaev: Şimdi şöyle bizim vatandaş bir haftadır yok. Sıradan bir vatandaş değil Türk asıllı ama bizim vatandaşlığı almış. Bizim ülkede eğitim kurumunun başkanı olmuş. Bu eğitim kurumların binlerce mezun verdi ve bu öğrenciler dünyada Kırgızistanın adını savunuyorlar. Sizlerin böyle soğuk davranmanız olmaz.

Aybek Artıkbaev: Sayın Abduvahap Mansurovich biz soğuk davranmadık. Biz her bir vatandaşımızı ülkemizde veya başka bir ülkede olsun korumaya hazırız.

Nurbaev: Sizler oturuyorsunuz. Hele bir başvuru gelsin de bakarız diye.

Artıkbaev: Biz diplomatlar yasalarımıza göre davranıyoruz.

Nurbaev: Yasa ama insanlık diye bir şey de var.

Aybek Caparovicte: Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı birlikte çalışıp araştırırsanız bulursunuz. Bize kağıt gelmesi lazım bizden kâğıt gitmesi lazım demek yerine çalışsanız! Başka ülkelere de bizi utandırmadan.

Son güncelleme: 21:02 08.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı