• Turkhane Logo

Eğitim yatırımlarında Türkiye sınıfta kaldı

Türkiye, OECD raporuna göre ortaöğretim harcamalarında 40 ülke arasında 38'inci sırada.

10:36 13 Eylül 2023 Çarşamba
Eğitim yatırımlarında Türkiye sınıfta kaldı
Türkiye, OECD raporuna göre ortaöğretim harcamalarında 40 ülke arasında 38'inci sırada.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) yayınladığı yeni rapora göre, Türkiye üst orta eğitim (lise) harcamalarında 40 ülke arasında 38inci sırada.
OECD raporunda Kolombiya, Meksika ve Türkiyenin öğrenci başına yıllık 5 bin dolardan az harcama yaptığı buna karşılık Lüksemburgun yaptığı harcamanın hemen hemen 25 bin dolar seviyesinde olduğu ifade edildi. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması, genel üst orta öğretimde ortalama 11 bin 400 dolar, meslek liselerinde ise 13 bin 200 dolar seviyesinde.
İlk ve ortaöğretim, OECD ülkelerinin birçoğunda zorunlu. Her bir öğrenci için 6 ile 15 yaş arasında yapılan harcamanın OECD ortalaması 112 bin dolar. Avusturya, Danimarka, İzlanda, Lüksemburg ve Norveçin bu yıllarda öğrenci başına yaptığı yıllık harcama 150 bin doları geçerken, bu meblağ Kolombiya, Romanya ve Türkiye’de ise 50 bin doların altında.
Raporda OECD ülkelerinde ilk ve ortaöğretimin finansmanında hükümetlerin önemli rol oynadığına dikkat çekildi. 2020 yılında ilk ve ortaöğretimde özel finansman payının yüzde 9 civarında olduğu Türkiyede ise bu oranın yüzde 20’yi geçtiği kaydedildi.
Genç yetişkinlerde lise mezunlarının oranı arttıOECD, lise diplomasını işgücü piyasasına başarılı bir biçimde dahil olmak için asgari şart olarak değerlendiriyor. OECD ülkelerinde 25-34 yaş grubunda bulunanların yüzde 14ü lise mezunu değil. OECD raporunda bu yaş grubunda lise eğitimine sahip olmayanların oranını düşürmede Türkiye, Portekiz ile birlikte başarılı olan iki ülkeden biri olarak gösterildi.
2022 yılında Türkiyede 25-34 yaş grubunda lise diploması olmayanların oranı yüzde 15e geriledi. Lise diploması olmayanların oranındaki düşüş, kadınlar özelinde daha da büyük oldu. OECD raporuna göre Türkiyede 2015 yılında 25-34 yaş grubundaki kadınların yüzde 52si lise diplomasına sahip değilken 2022 yılında bu oran yüzde 34e geriledi.
Eğitim hayatından çalışma hayatına geçişTürkiye eğitim hayatından çalışma hayatına geçişte de Bir Bakışta Eğitim 2023 başlıklı raporda olumsuz bir görünüm sergiledi. 18-24 yaş grubunda, ne eğitimde ne de iş hayatında olanların oranı, Türkiyede diğer birçok OECD ülkesine kıyasla yüksek. OECD ülkelerinde bu ortalama yüzde 15 civarındayken Şili, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye ve Güney Afrika Cumhuriyetinde söz konusu gençlerin payı yüzde 25ler seviyesine çıkıyor.
Türkiyede ne eğitim ne de iş hayatında olanların oranı, 25-29 yaş grubunda da bir hayli yüksek. Lise diplomasına sahip oldukları halde eğitime devam etmeyen ama çalışma hayatına da dahil olmayanların toplama oranı yüzde 33,3.

Son güncelleme: 10:36 13.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı