• Turkhane Logo

Eğitim Bakanı Özer'in, 'para mı vermedik' fırçasına bütçe rakamları ne diyor?

Okulların ödenek gönderilmemesi nedeniyle velilerden para topladığını belirten Eğitim Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz, bakanın atandığı günden beri randevu taleplerine de yanıt vermediğini söyledi.

18:20 07 Ocak 2022 Cuma
Eğitim Bakanı Özer'in, 'para mı vermedik' fırçasına bütçe rakamları ne diyor?
Okulların ödenek gönderilmemesi nedeniyle velilerden para topladığını belirten Eğitim Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz, bakanın atandığı günden beri randevu taleplerine de yanıt vermediğini söyledi.


Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, okul müdürünü Para istediniz de para mı vermedik? diye azarlaması, okullara yapılan yatırımları gündeme getirdi. Milli Eğitim bütçesindeki eğitim yatırımları son 20 yılda yüzde 17’den yüzde 4,5-7,6’ya kadar düştü. Okulların ödenek gönderilmemesi nedeniyle velilerden para topladığını belirten Eğitim Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz, bakanın atandığı günden beri randevu taleplerine de yanıt vermediğini söyledi.

Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, Urfa’da bir okul müdürünü okuldaki eksikleri nedeniyle “Para istediniz de para mı vermedik?” diye azarlamasına karşın bütçe kalemleri bakanı yalanlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17’den 2020 yılında yüzde 4,65’e düştü. Pandemi sebebiyle 2021 yılında yüzde 7,69’a çıkarak kısmi bir artış olsa da okul idareleri velilerden para toplayarak eksikleri gidermeye çalışıyor. İlkokul ve ortaokulda her 4 sınıftan birinin mevcudunun 30’un üzerindeki olmasına karşın 2021 yılının ilk 6 ayında, 11,3 milyar TL yatırım bütçesinin sadece yüzde 13’ü harcandı.


VELİLERDEN PARA TOPLANARAK EKSİKLER GİDERİLİYOR

Eğitim Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz, okullara bir bütçe ayrılmadığına dikkat çekerek, Okul aile birlikleri üzerinden velilerden para toplanarak eksikler gideriliyor. Pandemi nedeniyle okullara kısmi bir bütçe ayrıldı. Ancak bu bütçenin planlaması ve harcaması il milli eğitim müdürlükleri tarafından yapılıyor. Oysa her okulun farklı ihtiyaçları var. Kimisinde bilgisayar eksiği varken, kimsinde hijyen malzemesi sıkıntısı yaşanıyor dedi.

Ayrıca idareden kaynaklı bir sorun olsa bile bakanın, çalışanını kameralar önünde böyle azarlamasının doğru olmadığını belirten Karagöz, Karşıdaki insanla iletişim kurmakta sorun yaşıyor. Bakan kimliğiyle çalışanlar üzerinde tahakküm kuruyor, kameralar önünde karşısındaki personelin kişilik haklarını zedeliyor dedi.

Bakanın okul eksikleri nedeniyle idarecileri suçladığını ama eğitimcilerin taleplerine kulaklarını kapadığını anlatan Karagöz, Milli Eğitim Bakanı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geleceği gün kapıyı zincirlemişti. Ancak sayın bakan atandığı günden beri bizim de randevu taleplerimize yanıt vermiyor. Üç defa randevu talebinde bulunduk fakat ne yazık ki olumlu veya olumsuz bir dönüş alamadık. Bakanlıktaki yetkililerle görüştük, sorunlarımızı ve taleplerimizi ilettik. Ancak bakanın eğitim emekçilerini, sendikalarını dinlemesi gerekiyor diye konuştu. (Evrensel)

Son güncelleme: 18:20 07.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı