• Turkhane Logo

“Duymak istiyorum” diyen Ayşenaz yardım bekliyor

16 yaşındaki işitme engelli Ayşenaz Aslan, maddi imkansızlıklar nedeniyle implant cihazı taktıramadığı için bir yıldır duyamıyor. Eğitimin de bir yıldır ara vermek zorunda kalan genç kızın işitebilmesi için yaklaşık 10 bin lira gerekiyor.

22:42 31 Mayıs 2021 Pazartesi
“Duymak istiyorum” diyen Ayşenaz yardım bekliyor
16 yaşındaki işitme engelli Ayşenaz Aslan, maddi imkansızlıklar nedeniyle implant cihazı taktıramadığı için bir yıldır duyamıyor. Eğitimin de bir yıldır ara vermek zorunda kalan genç kızın işitebilmesi için yaklaşık 10 bin lira gerekiyor.


Kızının doğuştan duyma engelli olduğunu ve yıllardır implant cihazı ile duyabildiğini anlatan 42 yaşındaki Hülya Tanrıyakul, eşinden ayrı olduğunu iki çocuğuyla yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi’nde yaşayan Tanrıyakul, “Kızıma beş aylıkken Ankara’da implant cihazı taktırdık. Çok rahattı. Çoğu çocuğun kazanamadığı, olmayan şansı vardı çünkü ameliyat olan çocukların çoğu duymadı ve benim kızım çok şükür çok güzel duyuyor, çok güzel konuşuyordu. Taki son bir seneye kadar. Cihaz kendi kendini kapattı ve firma cihazın yenilenmesi gerektiğini söyledi. 10 bin liraya yakın da ücret talep ettiler. Ancak durumum olmadığı için ben karşılayamıyorum bu cihazı” dedi.

EVLERİNDE BUZDOLABI BİLE YOK


Küresel salgın nedeniyle uzun zaman işsiz kaldığını, bu bayram da çalışamadığını aktaran Tanrıyakul, şunları anlattı: “Normalde temizlik firmasında çalışıyordum. Cihaz için istedikleri para zaten dolar üzerinden, dolar arttıkça o da artıyor. Asgari ücretle çalışıyorum, 900 TL ev kirası, çocukların ihtiyaçları, evin ihtiyaçları, faturalar, taksitler, biriktiremiyorum. Bir miktar biriktiriyorum, bir duyuyoruz ki dolar artmış, biriktirdiğimin 2-3 katına çıkıyor. Yani ailemde de yok ki, onlar da zaten evimin elektriğiydi, suyuydu, tüpüydü onlara bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyorlar, babam zaten yok, annem tek emekli bir kadın. Evimde buzdolabım bile yok, çocuklarıma artık bu ay alacağız, gelecek ay alacağız diyorum ama alamıyorum.”

“KIZIMIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU”

Kızının tek rahatsızlığının işitme engeli olmadığını da hatırlatan Tanrıyakul, “Kızımın kalbinde de cihaz var, astım hastası ve bu hastalıktan dolayı kızımı hiçbir şekilde dışarı çıkartamıyorum, sürekli evde, psikolojik olarak da durumu çok kötüye gitmeye başladı. Psikoloğa götürdüm, götürdüğüm doktorlar da direkt ilaç veriyorlar. Bu çocuk daha 16 yaşında antidepresan nasıl kullanacak veya uyku ilacını nasıl kullanacak ki ben kullanmasını istemiyorum zaten. Bu defa özele götürmeye başladım, her gittiğinizde 300-350 lira ücret alıyorlar 45 dakika için ve bunu 15 günde bir yapmamı söylüyorlar. Benim zaten buna gücüm yok” ifadelerinde bulundu.

BAŞVURULARINA YANIT ALAMADI

Yıllardır yaşadığı geçim sıkıntısının pandemi sebebiyle daha da arttığını anlatan Tanrıyakul, şöyle devam etti:

“Birkaç yere başvuru yaptım, hiçbir şekilde geri dönüş yapmadılar bana. Ne bu pandemi dolayısıyla erzak yardımı, nakit desteği, kira yardımı alabildim. E-devlet üzerinden yaptığım bütün başvurularım geri çevrildi. Başvuru yaptığım belediyeler de dönmedi. Çok çaresizim, kimseye sesimi duyuramıyorum. Yıllardır sefalet içindeyiz. Başvurmadığım hiçbir yer kalmadı. Hem erzak olsun hem ev kirası olsun, elektrik su yardımı olsun hiçbir şekilde destek alamadık alamıyoruz da. Bayram sürecinde çalışamadım. Başvuru yaptım, anında hesabınızda diye görünüyor e-devletten, postaneye gidip soruyorsunuz, hiçbir şey görünmüyor.

Son güncelleme: 22:42 31.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı