• Turkhane Logo

Düşünce suçlusuna görüntülü konuşma yasağı: İltisaklı diye yararlandırılmıyorlar

Adalet Bakanlığı, aralık ayında başlattığı pilot uygulamayla cezaevlerindeki mahkumlara, yakınlarıyla görüntülü konuşma imkanı getirdi. Şubat başından itibaren uygulama yurt geneline yayılıyor.

15:40 10 Şubat 2022 Perşembe
Düşünce suçlusuna görüntülü konuşma yasağı: İltisaklı diye yararlandırılmıyorlar
Adalet Bakanlığı, aralık ayında başlattığı pilot uygulamayla cezaevlerindeki mahkumlara, yakınlarıyla görüntülü konuşma imkanı getirdi. Şubat başından itibaren uygulama yurt geneline yayılıyor.


Cezaevlerinde aileleriyle görüntülü konuşmalarına izin verilmeyen KHK’lı mahkumların yakınları ayrımcılığa isyan etti. Uygulama için tüm işlemleri tamamladıktan sonra, keyfi gerekçelerle bu imkandan yararlandırılmayan mahkum yakınları, “Halen suçu kesinleşmemiş insanlar var. Bizimle dalga mı geçiyorlar” diye tepki gösterdi.

BOLD Medyadan Necdet Çelikin haberine göre Adalet Bakanlığı, aralık ayında başlattığı pilot uygulamayla cezaevlerindeki mahkumlara, yakınlarıyla görüntülü konuşma imkanı getirdi. Şubat başından itibaren uygulama yurt geneline yayılıyor.


Teknik hazırlıkları tamamlanan cezaevlerinde, mahkumlar sisteme kaydolan yakınlarıyla görüşme imkanına kavuştu. Ancak, Gülen Hareketi soruşturmaları ile terör suçundan hapse atılan tutuklu ve hükümlülere görüntülü konuşma hakkı verilmiyor. Bu duruma itiraz eden mahkum yakınları, Bold Medya’ya konuştu.

SEVİNCİ KURSAĞINDA KALDI

Eşi Balıkesir Kepsut Cezaevi’nde kalan N. A., ”Gardiyanlar gezmiş; eşimin bulunduğu koğuştakilere ‘Örgütle iltisakı görünenler yararlanmayacak’ demişler. Hayallerimiz suya düştü, moralimiz alt üst oldu.’ dedi. N. A., uzak mesafe, sağlık sorunları ve maddi imkansızlık nedeniyle açık görüş yapamayan mahkum yakınları için görüntülü konuşmanın büyük teselli olduğuna vurgu yaptı.

BİZİMLE DALGA MI GEÇİYORLAR?

Mahkum eşi, uğradığı ikircikli muameleyi hazmedememiş. ”Bu güzel haber ilk verildiğinde, e-görüş uygulamasını indirip kayıtlarımızı yaptık. Parayı ödedik. Şimdi de kapsam dışı olduğumuz söyleniyor. Bizimle dalga mı geçiyorlar?” diye sitem eden N. A., telefonla ulaştığı cezaevi yönetiminin sorumluluğu Ankara’ya attığını anlattı.
Kepsut’takine benzer ayrımcılık Burhaniye ve Afyon cezaevlerinde yaşanıyor. Burhaniye’de koğuşları dolaşan gardiyanlar genel duyuru yaptı. Ancak, sonraki günlerde, siyasi mahkumların koğuşlarına, ‘Siz yararlanamayacaksınız.’ dendi.

DİSİPLİN PUANI OYUNU

Görüntülü konuşma cihazlarının kurulduğu Afyon Cezaevi’nde, bu ayrımcılığa gerekçe olarak, cezaevi yönetmeliği gösterilmiş. Yönetmelik, disiplin puanında belli rakamı geçenlere bu imkanın sağlanmasını öngörüyor.

Mahkum eşleri, buradaki tuzağa dikkat çekiyor. Birçok siyasi mahkum eşinin aynı dertten muzdarip olduğunu söyleyen V. K., şu sözlerle sitem ediyor: ”Sosyal ve sportif faaliyetlere katılımla puan toplanıyor. Puan getirecek bu imkanlar, eşim ve arkadaşlarına tanınmıyor ki zaten!”

CEZAEVİ SAVCISI SESSİZ

Yaşanan bu çıkmaza çözüm arayan V. K., cezaevi savcısını aramış. Mahkum eşi, ”Eşimin ve arkadaşlarının görüntülü görüşmeden yararlanıp yararlanmayacağını savcı bey söylemek istemedi. Sorularımı cevapsız bıraktı. Endişeliyiz, umutlarımız yarıda kalmasın.” dileğinde bulundu.

HERKES YARARLANDIRILMALI

Cezaevlerinde siyasi mahkumlara yönelik bu ayrımcılığa, Adil Yaşam Derneği de itiraz etti. Anka Haber Ajansı’na konuşan dernek başkanı Haluk Çavuşoğlu, uygulamadan herkesin eşit yararlandırılmasını istedi. Çavuşoğlu, “Halen mahkemesi devam eden, suçu kesinleşmemiş insanlar var. Bir uygulama getirdiniz; güzel bir uygulama ama bunun tüm vatandaşlara eşit sağlanması lazım. Şu an maalesef eşit sağlanmıyor.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

CEZAEVİ GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME SİSTEMİ NEDİR?

Cezaevindeki yakınıyla görüşmek isteyen kişi, mobil telefonuna indirdiği E-Görüş uygulamasına bilgilerini ekleyip kaydoluyor. Cezaevindeki mahkum, koğuşuna takılan cihazla, bu uygulamada kayıtlı yakınlarını arayabiliyor. Haftada yarım saatlik görüşme hakkı, 10’ar dakika halinde üçe bölünebiliyor. Bu uygulamadan yararlanmak isteyen mahkum ayda 200 lira ödeme yapıyor. Ocak ayı başında Sincan ve Bakırköy’de pilot olarak başlatılan uygulamanın, iki yıl içinde tüm cezaevlerini kapsaması planlanıyor.

KEPSUT CEZAEVİ’NDE KOĞUŞLAR BİRLEŞTİRİLDİ: 47 KİŞİ KALIYOR

Yakınları Kepsut cezaevinde kalanların tek mağduriyeti görüntülü konuşamamak değil. Yapılan koğuş birleştirmeleri, özellikle kış döneminde dayanılmaz hal almış. Eşinin koğuşunun 47 kişiye çıktığını anlatan bir tutuklu yakını, ”İş yükünü azaltmak için koğuşları birleştiriyorlar. Bu kış gününde bir koğuşa 47 kişiyi doldurmanın manası nedir?” diye soruyor.

Son güncelleme: 15:40 10.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı