• Turkhane Logo

'Durum hem Kürtler hem Türkler için bataklık'

ABD, Türkiye'nin kucağına IŞİD sorununu bırakarak Suriye'den çıkma kararı aldı. Kuzey Suriye'de özerk bir yapı kuran Kürtlerin akıbeti, Rusya ve İran'ın alacağı tutum gibi konular sıcak gündem maddeleri.

15:29 26 Aralık 2018 Çarşamba
'Durum hem Kürtler hem Türkler için bataklık'
ABD, Türkiye'nin kucağına IŞİD sorununu bırakarak Suriye'den çıkma kararı aldı. Kuzey Suriye'de özerk bir yapı kuran Kürtlerin akıbeti, Rusya ve İran'ın alacağı tutum gibi konular sıcak gündem maddeleri.

Gazeteduvar yazarı Fehim Taştekin, kimsenin önünü göremediğini, buna planlar hazır diyenlerin de dahil olduğunu belirtiyor.

En çok konuşanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu, Şamın ise siyaseti gereği konuşmadığını ifade eden Taştekin, Rusya ile ilgili de, Rusya ise hızlı pozisyon almaktan kaçınıyor. Ruslar, ABD’nin biçtiği IŞİD’le mücadele misyonunu kuşanan Türkiye’nin Rakka ve Deyr el Zor cenahlarına kadar inmesine yeşil ışık yakacak mı? Kendini şimdiden bağlayacak bir şey söylemiyor diyor.

Rusya açısından öncelikli konunun, Türkiye’yi Astana’ya sac ayağı yapan ‘yararlı’ ortaklığa halel gelmemesi olduğuna değinin Taştekin, tespitlerini şöyle sürdürüyor:


Sonra Astana-Soçi paslaşmasından Cenevre’ye yuvarlanan siyasi çözüm sürecine dair yeni yol haritası çizik yemesin. Ve daha da önemlisi İdlib kördüğümü çözülünceye ve Kürtlerle ilgili orta yol bulununcaya kadar üç ayaklı iskele çökmesin. Bunun için Putin’in taktiği belli-belirsiz olmak. Erdoğan, eli kulağında bir Moskova seyahatinden bahsetti ama Kremlin öngörülen bir plan olmadığı yanıtını verdi. İllaki bir heyet gidecek ve yeni Türk-Amerikan ortaklığı Rus boy aynasına çıkarılacak.

Kürtlerin içinde bulunduğu açmaza da dikkat çeken Taştekin, Kürtler bir umut farklı başkentlerin kapılarını çalıyor ama asıl pazarlık Şam-Moskova hattında yorumunun ardından, Kürtlerin durumuna dair şu gözlemlerini paylaşıyor:

Demokratik Suriye Meclisi’nin (SDM) Eş Başkanları İlham Ahmed ile Riyad Dırar geçen cuma Paris’te Êlysêe Sarayı’ndaydı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Trump’ın manevrasını ortaklığa sığdıramadı. 20 Aralık’ta Rakka’ya bağlı Ayn İsa’da Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile görüşen Fransız komutanlar, IŞİD’le savaş bitinceye dek sahada kalmaktan bahsetti. Fakat ABD yoksa Fransa çeyrektir. İngilizler ve Almanlar da öyle.

Kürtlerin uçuşa yasak bölge önerisi için, ABD, Kürtleri bırakıp Türkiye’ye el vermişken ve işin içinde Rusya varken bu taleplerin şansı yok. Hele uçuşa yasak bölge imkânsız düşüncesinde olan Taştekin, Teyitsiz bir bilgiye göre, Kürtler, Moskova’da siyasi bir çözüm bulununcaya kadar Suriye ordusu yerine Rus sınır muhafızlarının gönderilmesini önerdi. Bir başka bilgiye göre Kürtler, geçen yıl Afrin’de olduğu gibi Türk uçaklarının tamamını öldürdüğü (İran bağlantılı) milis güçlerinin değil düzenli ordu birliklerinin gönderilmesi gerektiğini vurguladı diye yazıyor.

TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim’in, SDM herkesle görüşüyor. Somut bir şey yok sözlerine değinen Taştekin, Müslimin, Ancak bildiğim şey durum hem Kürtler hem Türkler için bataklık uyarısına dikkat çekiyor.

Son güncelleme: 15:29 26.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı