• Turkhane Logo

Dünyaca ünlü gazetecinin iddiası: Bir kaç milyar kredi karşılığında

ABD'li gazeteci Seymour Hersh, İsveç'in NATO teklifini onaylaması halinde

14:07 14 Temmuz 2023 Cuma
Dünyaca ünlü gazetecinin iddiası: Bir kaç milyar kredi karşılığında
ABD'li gazeteci Seymour Hersh, İsveç'in NATO teklifini onaylaması halinde

NATO Liderler Zirvesi, Litvanyanın başkenti Vilniusta yapıldı. Zirvenin ardından ABDli gazeteci Seymour Hersh, zirvenin ana gündem maddelerinden olan İsveçin NATOya kabulü hakkında önemli bir iddiada bulundu.

Hersh, ABD Başkanı Joe Bidenın, NATO zirvesi öncesinde Erdoğanın İsveç konusundaki fikrini, IMFden 11 ila 13 milyar dolar arasında kredi sağlayacağının sözünü vererek değiştirdiğini öne sürdü.
Bidenın Erdoğana verdiği söz sayesinde, İsveçin NATOya katılmasına Ankaranın itiraz etmeyeceğini belirten Hersh, Erdoğanın, NATO ve Batı Avrupa ile daha iyi durumda olduğunu fark etmesinden daha iyi ne olabilir? değerlendirmesi yaptı.
Türkiyenin yakın bir mali krizin eşiğinde durduğunu ifade eden Hersh, altınlarını satmak, önlenebilir bir temerrüt ya da ekonomi politikaların tamamen tersine çevrilmesi ve muhtemelen bir IMF programının acı hapını yutmak arasında bir seçimle karşı karşıya olduğu belirtildi.
İSVEÇİN ÜYELİK DURUMUSoğuk Savaş döneminde tarafsızlık politikası izleyen İsveç, Rusyanın Ukraynaya yönelik başlattığı işgal İsveçte NATO üyeliği konusunda tartışmalara yol açmıştır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü mensuplarını iade etmediği sürece İsveçin NATOya katılımasını veto edeceğini belirtti. Ancak yaşanan son gelişmeler ile İsveç ve Türkiye arasında güvenlik alanında yeni bir işbirliği mekanizması kurma ve ittifak bünyesinde bir Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atama kararları alındı. Alınan kararların ardından Erdoğan, İsveçin NATO üyesi olması için destek verdiğini açıkladı.
AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan Jens Stoltenberg, Türkiyenin İsveçin NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını duyurdu.
SEYMOUR HERSH KİMDİR?Seymour Hersh, Pulitzer Ödülü sahibi ABDli bir gazetecidir. 
Hersh, Watergate skandalının da önemli haberlerini yapmıştır. 1972 yılında gerçekleşen bu skandal, ABD Başkanı Richard Nixonın yönetimi altında gerçekleştirilen yasadışı faaliyetlerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Hersh, Watergate hükümet krizini derinlemesine araştırarak gizli bilgilere ulaşmış ve önemli haberler yayımlamıştır. Bu haberler, kamuoyunda büyük bir etki yaratmış ve Nixonın istifasına yol açmıştır.
Hershin gazetecilikteki başarıları, birçok ödülle onurlandırılmıştır. 1970 yılında Pulitzer Ödülüne layık görülen Hersh, ayrıca George Polk Ödülü ve Ulusal Gazeteciler Derneği Ödülü gibi saygın ödülleri de almıştır.

Son güncelleme: 14:07 14.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı