• Turkhane Logo

Dünya Doğayı Koruma Vakfı: 'Akdeniz büyük tehdit altında'

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Akdeniz sularının aşırı ısınması nedeniyle balıkçılık, turizm ve ekosistemin büyük tehlike altında olduğunu bildirdi.

15:41 22 Haziran 2021 Salı
Dünya Doğayı Koruma Vakfı: 'Akdeniz büyük tehdit altında'
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Akdeniz sularının aşırı ısınması nedeniyle balıkçılık, turizm ve ekosistemin büyük tehlike altında olduğunu bildirdi.



WWFin, iklim değişikliğinin Akdeniz üzerindeki etkilerini konu alan araştırmasına göre dünya üzerinde hiçbir deniz, Akdeniz kadar hızlı ısınmıyor.

İlgili rapor, Akdenizde sıcaklığın, diğer denizlere oranla yüzde 20 daha hızlı arttığını ortaya koydu.


Vakıf, yaşanan iklim krizinin daha şimdiden Akdenizdeki bazı önemli ekosistemleri, tekrar iyileşmeyecek şekilde tahrip ettiğini, 2003 yılından bu yana deniz anası kolonilerinin çok daha sık ve uzun süreli görüldüğünü bildirdi.

Akdenizin ısınması ile birlikte binden fazla farklı deniz anası türünün bu sulara geldiğini ortaya koyan WWF raporunda, söz konusu akının Akdenizin kendi biyoçeşitliliğine büyük zarar verdiği ifade edildi.

DW Türkçede yer alan habere göre ayrıca bu denizde yaşayan balıkların yaklaşık yüzde 90ının avlanması nedeniyle, deniz analarını yok edebilecek ve onlarla rekabete girecek türlerin de yok edildiği belirtildi.

Havanın ve deniz suyunun aşırı oranda ısınması sebebiyle yosunların da azalmasına ve kaybolmasına dikkat çekilen raporda, bunun sonucu olarak kıyıların korunaksız kaldığı ve bu durumun da sahildeki kentleri tehlikeye attığı vurgulandı. WWF, 2030 yılına dek Akdenizin yüzde 30unun etkili bir biçimde koruma altına alınması gerektiğini de duyurdu.

WWF raporunda, deniz suyunun ısınması sonucu ortaya çıkan tehlikelere örnek olarak Gökova Körfezinde yaşanan değişime de vurgu yapıldı.

Akdenizde su sıcaklığının artmasıyla, doğal yaşam alanı Hint Okyanusu ve Kızıl Deniz olmasına rağmen, Süveyş Kanalından bu sulara akın eden balık türlerinin Türkiye ve Yunanistan sahillerinde yerli türleri kısmen yok ettiği belirtilen raporda, Gökova Körfezindeki yerli otçul balıkların yerini yüzde 98 oranında söz konusu yabancı balık türlerinin aldığı bildirildi.

Son güncelleme: 15:41 22.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı