• Turkhane Logo

Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu uyardı: Cezaevlerinde salgın başlarsa, felaket olur

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsü ‘pandemi’ yani ‘küresel salgın’ ilan etti. Dünyayı sarsan korona virüsün Türkiye’de de görüldüğü günlerdir konuşuluyor ancak iktidar yetkilileri tarafından yalanlanıyordu.

11:26 12 Mart 2020 Perşembe
Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu uyardı: Cezaevlerinde salgın başlarsa, felaket olur
Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsü ‘pandemi’ yani ‘küresel salgın’ ilan etti. Dünyayı sarsan korona virüsün Türkiye’de de görüldüğü günlerdir konuşuluyor ancak iktidar yetkilileri tarafından yalanlanıyordu.


KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre; Söz konusu iddiaları dile getirenler hakkında soruşturma bile açıldı. Ancak önceki gün kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek. Ancak tespit edilebilmiş değil.” ifadelerini kullandı. Ve bu açıklamadan saatler sonra Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiğini yine kendisi açıkladı. Sağlık Bakanı ısrarlı sorulara rağmen kaç kişinin karantina altında olduğunu söylemiyor. İddiaya göre rakam 100’ün bile üzerinde…

Koronavirüs açıklamasının ardından gözler Türkiye’deki cezaevlerine çevrildi. Zira cezaevlerinde kapasite fazlası mahkum sayısı 40 bine yakın. 7 kişilik koğuşlarda 35 kişi kalıyor. Hijyen yok! İnsan Hakları Savunucusu Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, gerekli önlemlerin alınmaması halinde cezaevlerinde salgının kısa sürede yayılabileceğini anlatıyor: “Oradaki insanlar yeterli beslenemediği ve sağlık kontrolleri gerektiği gibi yapılamadığından dolayı savunma sistemleri zayıf. Buradaki insanlara koronavirüs bulaştığı zaman önünü alamayacağımız bir felaket yaşanır. Kırıp geçirir.”


DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: KÜRESEL SALGIN

Koronavirüs salgını bütün dünyayı sarsıyor. Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyada 100’ün üstünde ülkede görünen corona virüsü pandemi, yani küresel salgın ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros, “Corona virüs salgının hem yayılma hızı hem şiddeti dolayısıyla endişeliyiz. İki haftada Çin dışında görülen vaka sayısı 13’e katlandı.  Bu nedenle Covid-19’un pandemi olarak karakterize etmeye karar verdik.” ifadelerini kullandı.

İTALYA KARANTİNADA; ÖLÜ SAYISI 827’YE YÜKSELDİ

Tüm dünyada virüsten ölenlerin sayısı 4 bin 500 civarında ve rakam sürekli güncelleniyor. İtalya’da yeni tip koronavirüs nedeniyle dün 196 kişi daha hayatını kaybetti ve ölenlerin sayısı 827’ye yükseldi. İran’da yeni tip corona virüs nedeniyle 63 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 354’e, vaka sayısı ise 9 bine yükseldi. Macaristan bütün üniversiteleri kapattığını açıkladı. Komşu Yunanistan’da da okullara iki hafta ara verildi. ABD’de vaka sayısı artıyor. Bazı bölgelerde askeri birlikler göreve çağrıldı. İspanya’da ölü sayısı 35’e çıkarken, virüs tespit edilen kişi sayısı 1500’ü geçti. Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda, İngiltere, Avusturya, Norveç… Virüs her yerde…

VİRÜS TÜRKİYE’YE GELDİ

Bütün dünyayı kasıp kavuran virüs sonunda Türkiye’de de görüldü. Aslında günlerdir özellikle sosyal medyada virüsün görüldüğü, bazı hastanelerde kırmızı alarm verildiği yazılıyordu. Ancak yetkililer önceki güne kadar bu iddiaları net bir dille yalanladı. Nihayet 10 Mart’ta kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek. Ancak tespit edilebilmiş değil.” dedi. Bu açıklamadan saatler sonra ise virüsün Türkiye’de de tespit edildiğini ve hasta ve temas ettiği kişilerin karantinaya alındığını açıkladı.

IMF’DEN 50 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE

İktidarın Türkiye’de koronavirüs olduğunu, IMF’nin  koronavirüs ile mücadele eden ülkeler için 50 milyar dolarlık kaynak ayırdığını duyurmasından 4 gün sonra açıklaması dikkat çekti. Sağlık Bakanı ısrarlı sorulara rağmen kaç kişinin karantina altında olduğunu söylemiyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ‘virüsün sadece 1 kişide’ tespit edildiğini savunuyor. Ancak iddiaya göre rakam 100’ün bile üzerinde…

FIRSATÇILARA GÜN DOĞDU

Sağlık Bakanı’nın açıklamasından sonra Türkiye’de panik başladı. Marketlere akın eden vatandaşlar özellikle makarna ve kuru gıda stokladı. Bu arada fırsatçılar da boş durmadı. 2,5 liralık paket makarnanın fiyatı bazı online satış sitelerinde 15 lirayı gördü. 1 liralık basit cerrahi maskeler ise 7 liraya fırladı. Kolonya mağazalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Yetkililer, fahiş fiyatlarla ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladı.

CEZAEVLERİ BÜYÜK TEHLİKE

İran, Covid-19’la mücadele için cezaevlerini boşaltma kararı aldı. 70 bin tutuklu ve hükümlü salıverildi. Zira cezaevlerinde virüsün yayılma hızı daha yüksek. Aynı durum Türkiye için de geçerli. Güncel bir rakam yok ancak bugün itibariyle cezaevlerinde 270 bin civarında tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Kapasite fazlası tutuklu sayısı 40 bin seviyelerinde. 7 kişilik koğuşlarda 35 hatta bazı dönemler 37 kişi kalıyor. 35 kişi için iki tuvalet ve iki banyo var. Sağlık hizmetlerine ulaşmak ise neredeyse imkansız. Doktora görünmek için haftalarca beklediğiniz bile oluyor.

GERGERLİOĞLU: ÖNÜ ALINAMAZ!

İnsan Hakları savunucusu ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu bu noktaya dikkat çekiyor. Önlem alınmaması halinde cezaevlerinde felaket yaşanacağını söylüyor. Gergerlioğlu, “Gerekli önlemler alınmazsa koronavirüsü cezaevleri gibi toplu yaşanan alanlara yayılabilir. Bu alanlar hijyenden hayli uzak. Oradaki insanlar yeterli beslenemediği ve sağlık kontrolleri gerektiği gibi yapılamadığından dolayı savunma sistemleri zayıf. Buradaki insanlara koronavirüsü bulaştığı zaman önünü alamayacağımız bir felaket yaşanır. Kırıp geçirir. Cezaevlerinde önlem alınmazsa ölümler yaşanabilir. Hala fırsatımız varken bir an evvel önlemler alınmalı.” diyor.


Kaynak: KaranlıktakiAydınlık

Son güncelleme: 11:26 12.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı