• Turkhane Logo

Dr. İbrahim Halil Özyavuz: Pamuk tarlasından zirveye; Silivri zindanından ölüme…

Dr. İbrahim Halil Özyavuz, geçtiğimiz yıl bugün Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetti. Olay intihar olarak açıklandı ancak yakınlarına göre Özyavuz işkence altındaydı. Yaşadıkları bir devrin özeti..

13:40 03 Haziran 2019 Pazartesi
Dr. İbrahim Halil Özyavuz: Pamuk tarlasından zirveye; Silivri zindanından ölüme…
Dr. İbrahim Halil Özyavuz, geçtiğimiz yıl bugün Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetti. Olay intihar olarak açıklandı ancak yakınlarına göre Özyavuz işkence altındaydı. Yaşadıkları bir devrin özeti..





Dr. İbrahim Halil Özyavuz, Türkiye’nin en başarılı doktorlarından biriydi. 7 çocuklu bir ailenin pamuk tarlalarında çalışarak büyüyen oğlu, Türkiye’nin en başarılı doktorlarından biri oldu. 15 Temmuz’dan sonra cezalandırılan binlerce başarılı insandan biri olarak şüpheli biçimde Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetti…


PAMUK İŞÇİSİ İBO’NUN HİKAYESİ

Şanlıurfa’nın Harran doğan İbrahim Halil Özyavuz, yazın ailesiyle pamuk tarlasında çalışarak büyüdü. 7 çocuklu bir ailenin en büyük oğlu olan İbrahim Halil Özyavuz, önce Şanlıurfa’da ÇEAŞ Anadolu Lisesi’ni kazandı. Okuldaki başarısı nedeniyle Hizmet Hareketi’ne ait bir dersaneye ücretsiz olarak gitme hakkı kazandı.

/

Bu sayede başarı grafiği artan Özyavuz istediği üniversiteyi kazandı. Ama 15 Temmuz’dan sonra bu durum nedeniyle tutuklanacağını o günlerde henüz bilmiyordu.

Dershane eğitiminden sonra, 2007 yılında ÖSS-1 puan türünde sözelde 374 puanla Türkiye 242’ncisi, ÖSS-2 sayısal alanda ise 368 puanla Türkiye 1004’üncüsü oldu. İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandı.

Pamuk tarlasından çıkan başarı öyküsü 17 Ağustos 2007’de Sabah Gazetesi’ne haber oldu…

/

2007 yılında Sabah Gazetesi’nde pamuk işçisi çocuğun başarı hikayesi haber olmuştu.



CERRAHPAŞA BİRİNCİSİ TUS TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ

Özyavuz, başarı grafiğini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde de sürdürdü. 2013’te okulu dönem birinciliğiyle bitirdi. Mezuniyetinin ardından girdiği TUS sınavında ise Türkiye üçüncüsü oldu. Hedefi birincilikti ama olmayınca sevenlerinden özür diledi.

İKİ ÇOCUK MUTLU YUVA

Başarı grafiği nedeniyle Amerika’dan ismen davet aldı. Ailesi Türkiye’de kalmasını istediği için daveti geri çevirdi. Ülkenin farklı yerlerinde çalışırken evlendi ve iki çocuğu oldu. Bu yıllarda yardımseverliğiyle öne çıkıyordu.

BİR İHBAR VE TUTUKLAMA

2018 yılında hakkında Hizmet Hareketi üyesi olduğu gerekçesiyle ihbar yapıldı. Polisin evine baskın yaptığı sırada görevde olduğu için evde yoktu. Ardından kendisi babasıyla birlikte giderek Emniyet’e teslim oldu. İsminin Bylock listesinde olduğu söylendi. Kendisi gelip teslim olduğu halde kaçma şüphesiyle tutuklandı. Ailesinin verdiği bilgilere göre gözaltı sürecinde işkenceyle karşılaştı. Ardından tutuklandı. Önce Metris Cezaevi’ne ardından Silivri’ye gönderildi.

Cezaevinde yapılan açık görüşte işkence gördüğünü ailesine anlattı. Aradan 15 gün geçtikten sonra gelen telefonda, “Çocuklarının hastanede olduğu” bildirildi. Bu süreçte ailesine önce “kendisini darp ederek öldürdü” ardından ise “kendini asarak intihar etti” şeklinde çelişkili bilgiler verildi.

Yakınlarından alınan bilgiye göre, vücudundaki işkence izlerinin otopside çıkma ihtimaline karşın “kendini darp ederek öldürdü” dendi.

Hastanede bir süre yaşam mücadelesi veren İbrahim Halil Özyavuz, 3 Haziran 2018’de hayata gözlerini yumdu.

Aile, çocuklarının ölümündeki şüpheli durumla ilgili araştırma yapmaya başlayınca aile üzerine de polis baskısı başladı. Bu nedenle aile olayı araştırmayı bırakmak durumunda kaldı.

Özyavuz’un cenazesi hayatını kaybettikten iki gün sonra aileye gösterildi ve teslim edildi.



BURADAN ÇIKTIĞIMDA HUKUK OKUYACAĞIM

Başarılı bir öğrenci ve olan İbrahim Halil Özyavuz, Hizmet Hareketi’ne ait bir dershanenin bunu ödüllendirmesiyle ve yardımseverliği nedeniyle “terör örgütü üyesi” yapıldı ve kendini ölüme sürükleyen bir sürece sokuldu.

İbrahim Halil Özyavuz, cezaevindeki açık görüşte kardeşine “Buradan çıkınca doktorluğu bırakıp hukuk okuyacağım, bize bu yapılanların hesabını soracağım” dedi. Özyavuz’un bu sözleri, gözaltı ve cezaevi sürecinde karşılaştığı insan hakları ihlallerine ilişkin ipucu veriyor.


Kaynak: BOLD

Son güncelleme: 13:40 03.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı