• Turkhane Logo

Down sendromlu Ayşe, tahliye olan annesine kavuştu: ‘Gece uyumadı hiç…’

12:25 08 Haziran 2023 Perşembe
Down sendromlu Ayşe, tahliye olan annesine kavuştu: ‘Gece uyumadı hiç…’





Down sendromlu Ayşe Asude Gök’ün annesi Fatma Gök 1,5 yıldır tutuklu bulunduğu cezaevinden “Yusuf Kerim yasası” olarak bilinen yasa sayesinde tahliye edildi. Anne Fatma Gök, “Gecemiz çok iyi geçti, uyumadı hiç. Kalkıp yüzüme dokunuyor, bakıyor, burada mısın gerçekten der gibi” dedi.



Kronos‘tan Sevinç Özarslan’ın haberine göre, Kamuoyunda ‘Yusuf Kerim yasası‘ olarak bilinen ve annesi cezaevinde bulunan hasta çocukların tedavi boyunca annelerinin infazlarının ertelenmesini düzenleyen kanun, down sendromlu Ayşe Asude Gök’ü de annesine kavuşturdu.



Fatma Gök’ün tahliye haberini sosyal medya hesabından duyuran Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Down sendromlu Ayşe Asude’nin annesi Fatma Gök sonunda tahliye edildi. Ya zindan ya annesizlik, ne çileler çekti çocuk ve anne! Sonunda yüzler güldü. Zulmedenler ise bir gün hesap verecek” dedi.



Mersin Tarsus Cezaevi önünde kızına kavuşan Fatma Gök, 1,5 yıldır ayrı kaldığı kızını “Cennetim” diyerek kucakladı.



‘GECE UYUMADI, KALKIP YÜZÜME DOKUNUYOR, BAKIYOR…’



Tahliyeden sonra konuşan Kronos’a özel açıklamalarda bulunan anne Fatma Gök, “Sağolsunlar karşılamak için bütün akrabalar gelmişti. O kalabalık dağıldıktan sonra biz Ayşe Asude ile kalabildik. Gecemiz çok iyi geçti, uyumadı hiç. Kalkıp yüzüme dokunuyor, bakıyor, burada mısın gerçekten der gibi. Boynuma sarılıyor, öpüyor. Sonra kalk dedi, birlikte mutfağa gidip bir şeyler yedik. O ilgiyi özlemiş aslında. Kızıma iyi bakıldı ama aslında 1,5 yıldır anne ilgisini ve sevgisini özlemişti. o eksikliği hissetmiş. Hal diliyle her şeyi anlatıyor” ifadelerini kullandı.



‘GECELERİ HEP AĞLADIĞINI ÖĞRENDİM’ 



Cezaevine girdikten sonra uzun süre çocuğuyla görüşmediğini anlatan Gök, “Ben tutuklandığımda ben Ayşe Asude’yi hiç görüşmeme kararı aldım, uzun bir süre de görüşlere kabul etmedim, beni yok farz etsin, görmek onu çok yorar diye düşünmüştüm. Neden hapiste olduğumu anlayamayacaktı, sonra psikolog görüşün dedi. Ben de onu görmeden daha sağlam olabileceğimi düşünüyordum, adını duyunca bile çok kötü oluyordum. İlk fotorafını tutuklandıktan dört ay sonra geldi. Çok zor bir dönemdi. Gözünüz gibi baktığınız çocuk sizden uzakta, ne yapıyor bilemiyorsunuz. Ayda bir defa görmeye başladım. Cezaevini her anne çok zor yaşıyor ama böyle bir çocuğu olanlar için daha zor. İlk görüşe gelene kadar geceleri hep ağladığını şimdi öğrendim. Allah hiçbir evladı annesinden ayırmasın, kimseyi oralara düşürmesin.”



‘DERNEKTE GÖRDÜK, SOHBET VERİYORDU’ İFADELERİYLE TUTUKLANDI 



Fatma Gök, kendisine verilen ceza için de “Ben lise mezunu bir ev hanımıyım. Dümdüz ev hanımıyım vücut bulmuş haliyim. Normalde ‘suç’ olarak addedilen Bank Asya, dernek, SGK kaydı ben de hiçbiri yok. Sadece iki kişinin ifadesi var. Onlar da ‘Dernekte gördük, geliyordu, gidiyordu, dini sohbet veriyordu’ şeklinde. Bu gibi ifadeler nedeniyle ceza verdiler” ifadelerini kullandı.



Fatma Gök, ailesini yaşadığı Mersin’e tutuklandıktan yaklaşık bir yıl sonra sevk edildiği için bu süre içinde de görüş günlerinde birçok zorluk yaşadı:



“Beni önce zorunlu sevkle 15 Mart 2022’de Kayseri Bünyan Cezaevine götürdüler. Daha sonra 16 Aralık 2022’de Mersin Tarsus Cezaevine nakledildim. Altı ay bile dolmamıştı. Ailem Mersin’deydi. Ayşe Asude yolda hep yıprandı, hastanelik oldu. Çok zor günler yaşadık ama çok şükür geçti.”



ANNESİ TUTUKLANINCA HAYATA KÜSTÜ 



Gülen cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Fatma Gök, 12 Ocak 2022’de Edirne’de gözaltına alınıp tutuklandı. Mahkemeye çıktığı gün dosyası Yargıtay tarafından onaylanan Fatma Gök’ün kalp hastası ve down sendromlu olarak dünyaya gelen Ayşe Asude, annesi tutuklandığından beri hayata küstü.



Kalbinde delikler olduğu için doktorların en fazla 1,5 yıl yaşar dediği Ayşe Asude (12), daha dört günlükken kalp ilacı kullanmaya başladı. Altı aylıkken kalp ameliyatı geçirdi. Annesinin yıllardır titizlikle bakıp büyüttüğü Ayşe Asude 1,5 yıl annesiz bırakıldı.



15 Temmuz’dan sonra gözaltına alınan ve 10 gün nezarette kalan Fatma Gök, o günlerde Ayşe Asude’nin durumu göz önünde bulundurularak serbest bırakılmıştı. Hakkında sadece tanık ifadeleri bulunan Fatma Gök ile ilgili verilen beyanlarda “Beyaz Lale Derneği’nde gördüm, sohbet veriyordu, Kur’an okuyordu” denildiği öğrenildi.

Son güncelleme: 12:25 08.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı