• Turkhane Logo

Döviz kuru ilaç krizine yol açtı! Piyasada 650 ilaç temin edilemiyor

Döviz kurunda yaşanan yükseliş ilaç sektörünü de vurdu. Artan döviz kuru nedeniyle ilaç arzında yaşanan sıkıntı her geçen gün artıyor. Yaşanan kriz sonucu piyasada yaklaşık 650 ilaç temin edilemiyor.

10:37 16 Aralık 2021 Perşembe
Döviz kuru ilaç krizine yol açtı! Piyasada 650 ilaç temin edilemiyor
Döviz kurunda yaşanan yükseliş ilaç sektörünü de vurdu. Artan döviz kuru nedeniyle ilaç arzında yaşanan sıkıntı her geçen gün artıyor. Yaşanan kriz sonucu piyasada yaklaşık 650 ilaç temin edilemiyor.



Romatoloji ve İç Hastalıkları Profesörü Mesut Onat, ateş düşürücü ve iltihaplı romatizmanın tedavisinde kullanılan ilaçların piyasada bulunamadığını belirtti.

Prof. Dr. Mesut Onat Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ‘‘Ateş düşürücü serum var ya, bildiğiniz parol İltihaplı romatizmada kullandığımız actemra Durun daha bitmedi. Kortizon serum, ağır hastalarımızda gerektiğinde organları kurtarıcımız prednol İşte bu ilaçlar yok kardeşim bildiğin bulamıyoruz… Hayal bile edilemez bir şey bu.’’ İfadelerini kullandı.

  Ateş düşürücü serum var ya, bildiğiniz parol

İltihaplı romatizmada kullandığımız actemra

Durun daha bitmedi.. kortizon serum, ağır hastalarımızda gerektiğinde organları kurtarıcımız prednol

İşte bu ilaçlar yok kardeşim bildiğin bulamıyoruz…

Hayal bile edilemez bir şey bu — Prof.Dr.Ahmet Mesut Onat (@ahmetmesutonat) December 15, 2021
İLAÇ KRİZİ CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI

Eczacılık meslek örgütleri, Türkiye’de 650’nin üzerinde ilacın temininde ciddi sorunlar yaşandığını söylüyor. BBC Türkçe’ye konuşan eczacılara göre, artan döviz kuru ve planlama hataları nedeniyle Türkiye’nin daha önce hiç yaşanmayan bir ilaç kriziyle karşı karşıya kaldıkların belirtti.

Bir süre önce BBC Türkçe’ye konuşan eczacılar, dördüncü ve beşinci kademe olarak adlandırılan ithal ilaçların çoğuna ulaşamadıklarını ifade etmişti.

Haberde isminin gizli kalmasını isteyen bir eczacı, “Kur farkının da etkisiyle, insülinler ve bazı diyabet ilaçları da dahil olmak ciddi bir ilaç krizi yaşıyoruz. Hammaddesinde ya da tamamen temininde yurtdışına bağlı olduğumuz ithal ilaçların yüzde 90’ını bulmakta zorlanıyoruz. Daha önce hiç tevzilere girmeyen, sınırsızca alabildiğimiz ilaçları artık alamamaya başladık.” dedi.

İlaç arzında yaşanan sıkıntı her geçen gün arttığına dikkat çeken Ankara Eczacı Odası Başkanı Ecz. Taner Ercanlı, “Şu anda çok ciddi sayıda ilaç, maalesef eczanelerimizde bulunamıyor. Piyasada bulunmayan ilaçların sayısı 650’nin de üzerine çıktı. Korkarız ki çözüm üretilmezse bu rakam her geçen gün daha da artacak” ifadelerini kullandı.

‘‘DÖVİZ KURU SEBEBİYLE İLAÇ ARZINDAKİ SIKINTI GİDEREK ARTIYOR’’

Ercanlı en çok diyabet ürünlerinde, antibiyotik şuruplarda ve anti gribal çocuk şuruplarında “çok ciddi bir yokluk” yaşandığını söyledi. Ercanlı şöyle konuştu: “İlaçta yokluk demek, ilacın bir kutu dahi olmaması anlamına gelmiyor. Bir ilacın Türkiye’de aylık 10 bin kutu tüketildiğini düşünelim. Ama şimdi bu ilaç ülkeye 3 bin kutu geliyor ve 7 bin hasta açıkta kalıyor. İlaçlar, hastalık esnasında kullanılması gereken ürünlerdir. Dolayısıyla hasta o anda ilaca erişemediğinde, bunun adı ilaç yokluğu oluyor. Hastalar ellerinde reçetelerle, bu ilacın olduğu eczaneleri bulmak zorunda kalıyorlar. Yani ülke genelinde arz sıkıntısı yaşanan bir ilacın herhangi bir eczanede 10-20 kutu bulunması, o ilacın piyasada bulunmadığı gerçeğini değiştirmiyor. Döviz kuru sebebiyle ilaç arzındaki sıkıntı giderek artıyor.”

Son güncelleme: 10:37 16.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı