• Turkhane Logo

"Dostluk, diyalog ve kardeşlik" mesajlarıyla dünyaya renk kattılar

Dünyanın farklı ülkelerinden gençleri aynı sahnede buluşturan Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin (IFLC) 18’incisi Koronavirüs salgını sebebiyle bu sene internet üzerinden gerçekleştirildi.

14:51 25 Ekim 2020 Pazar
Dünyanın farklı ülkelerinden gençleri aynı sahnede buluşturan Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin (IFLC) 18’incisi Koronavirüs salgını sebebiyle bu sene internet üzerinden gerçekleştirildi.


YouTube üzerinden yayınlanan programa 40 ülkeden 200’ü aşkın öğrenci katılırken sanatseverler Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlar üzerinden etkinliğe büyük ilgi gösterdi.

İlk defa internet üzerinden organize edilen festival, canlı yayında on binlerce kişi tarafından izlendi.


Programda ‘yeşil perde’ çekim teknikleri kullanıldı.

Online etkinlikte 20 ülkeden öğrenciler birlikte koreografi oluşturup çeşitli projelerde performans sergiledi.

Programı sanatseverlerin yakından tanıdığı Amerikalı ünlü aktör ve son olarak Prime Video’da (Amazon) gösterime giren “Hunters” isimli dizisi ile Netflix’te gösterilen “The Blacklist” dizisinde oynadığı rollerle tanınan Bill Timoney sundu.

 

MERİÇ NEHRİ VE İNSAN HAKLARI İÇİN 2 ÖZEL PROJE

Dünyanın farklı renklerini barından IFLC etkinliğinde Türkiye’deki zulümden kaçarken Meriç Nehri’nden geçmek zorunda kalan insanların yaşadığı zorluklar özel bir proje ile anlatıldı.

‘Meriç’ isimli projede insanların bir gece ansızın nasıl evlerini terk edip Türkiye sınırını geçmek zorunda kaldıkları anlatıldı. Yunanistan’a geçildikten sonra başlayan mülteci hayatı aktarıldı.



CEZAEVİNDE ÖLÜMLERE VE TUTSAKLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Bir başka proje ise ‘İnsan hakları’ ile ilgili oldu. Türkçe ve Almanca söylenen rap parçasında demokrasi, hukuk ve özgürlük konularına dikkat çekildi. İnsanların diline, dinine ve rengine göre ayrılmaması gerektiği belirtildi. Klipte geçtiğimiz günlerde Gümüşhane E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tek kişilik bir hücrede plastik sandalye üzerinde hayatını kaybeden Mustafa Kabakçıoğlu’nu temsilen görüntüler de verildi.

Öte yandan hala cezaevinde bulunan iş adamı Osman Kavala ile gazeteci Ahmet Altan’ın fotoğrafları da yer aldı.

 

ALMAN MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK MESAJLARI

Programa Almanya federal milletvekillerinden Gisela Manderla, Thomas Hitschler, Karl Heinz Brunner, Ulla Schmidt, Michaela Noll ve Martin Patzelt’in tebrik ve destek mesajları gönderdi.

Milletvekilleri mesajlarında “Bazı insanların kafalarındaki bariyerleri ve duvarları kaldırmak için gençleri müzik, şarkı, dans, dil ve bütün güzel şeyler için bir araya getirme fikrini çok harika buluyorum.” ifadelerini kullandı.

“BABUŞKA VE IVAN DRAGO”DAN DESTEK MESAJI

2012 Eurovision şarkı yarışmasında Rusya’yı temsil eden Buranovski nineler de (Babuşka) katılarak sevgi mesajları verdi. Rus nineler sempatik hareketleri ile büyük ilgi gördü. Ayrıca Rocky IV filminde Ivan Drago rolü ile tanınan ünlü İsveçli aktör Dolph Lundgren geceye bir mesaj gönderdi. Lundgren mesajinda  “Merhaba, Dünyanın Renkleri! Evet, ben bir aktör, film yapımcısı, karate uzmanı, yakın koruma, kimya mühendisiyim … ve altı dilde pizza siparişi verebilirim. Eğitim asla bitmez ve ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar çok kapı açılır karşısınızda. Öyleyse IFLC’de harika işler çıkarmaya devam edin! Bize gerçekten bir şeyler öğretiyorsunuz! Tebrikler!” ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Beyaz Rusya’ya, Avustralya’dan  Kenya’ya kadar dünyanın dört bir tarafından gençler, kendi dillerinde ve Türkçe performanslar sergiledi. Gecede Romanya ve Kenya’dan katılan folklor grupları büyük beğeni topladı.  Programda Türkçe ve Almanca rap şarkılar yer alırken, yayın sırasında Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca altyazı desteği verildi. Program esnasında canlı sohbet ekranında on binlerce mesaj paylaşıldı.

Programda ayrıca daha önce Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nde sahnede yer alan ve şimdilerde başarı merdivenlerini tek tek çıkan Türk koleji mezunları da vardı. Mezun öğrenciler, IFLC organizasyonlarının bugünkü başarılarını yakalama konusunda çok büyük katkıları olduğunun altını çizdiler.

Kaynak: BOLD

Son güncelleme: 14:51 25.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı