• Turkhane Logo

Dolar yükselişini sürdürüyor...

Dolar/TL yüksek enflasyon, döviz ve düşük faiz başta olmak üzere ekonomi tercihlerine yönelik endişeler ve küresel resesyon korkusuyla 17.5 seviyesinin üzerinde yükselişini sürdürüyor.

10:33 22 Temmuz 2022 Cuma
Dolar yükselişini sürdürüyor...
Dolar/TL yüksek enflasyon, döviz ve düşük faiz başta olmak üzere ekonomi tercihlerine yönelik endişeler ve küresel resesyon korkusuyla 17.5 seviyesinin üzerinde yükselişini sürdürüyor.

Merkez Bankası (TCMB) enflasyona rağmen faiz ile değil kredi/likidite vb makroihtiyati tedbirlere yönelmeyi sürdüreceğini belirtirken, Avrupa 11 yıl oranın ardından faiz artışına gitti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün 50 baz puan faiz artırırken yeni bir politika aracı olan aktarım koruma mekanizmasını (TPI) da açıkladı.
Türkiyede ise son 24 yılın zirvesine ulaşan Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) üçüncü çeyrek sonuna kadar yüzde 85e doğru yükselişini sürdürmesine rağmen Merkez Bankasının (TCMB) politika faizinde değişikliğe gitmemiş oldu. TCMB karar metninde de büyük değişiklikler yapmadı.
POLİTİKA FAİZİ TEPKİSİ BEKLENMİYORReuters anketlerine göre, TCMBnin enflasyonda düşüş ve yükseliş yaşandığına bakmadan en az önümüzdeki 1 yıl daha politika faizi tepkisi vermesi de beklenmiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğanın çağrıları doğrultusunda TCMB geçtiğimiz Eylülden beri haftalık repo faizini 500 baz puan indirerek yüzde 14 seviyesine çekmişti. Faiz indirimleri ise TLnin dolar karşısındaki düşüşünü hızlandırarak geçtiğimiz yıl yüzde 44 değer kaybetmesine yol açmıştı.
Dolar/TL dün dünü 17.72tan tamamladıktan sonra bu sabah saat 0843te güne 17.72/17.73 seviyesinden başladı.
Bu verilere göre TLnin nisan başından beri değer kaybı yüzde 16.3, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 25.7 seviyesinde.
Türkiyenin 5 yıllık CDSi geçen haftalarda 900 puana yaklaştıktan sonra dün günü 827/840 puandan tamamladı.
DIŞ BORÇLANMA MALİYETİ ÇİFT HANEYE ÇIKIYORCDSin 900 baz puana yaklaşması dış borçlanma maliyetini çift haneye getirirken, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini getiriyor.
TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TLnin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda.
TCMBnün dün açıkladığı verilere göre bankanın net rezervleri 18 Temmuzda 6.4 milyar dolara yükselse de 2002den beri en düşük seviyelerden uzaklaşamadı. Bankacıların hesaplamalarına göre swaplar hariç rezervler ise eksi 55 milyar dolar civarında seyrediyor.
Piyasalar önümüzdeki hafta ise TCMBnin yılsonu için mevcut yüzde 42.8 olan enflasyon tahmininde önümüzdeki hafta yapacağı revizyonu ve Fed faiz kararını takip edecek. Reuters anketinde yılsonu enflasyon tahmini yüzde 70 seviyesinde.

Son güncelleme: 10:33 22.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı