• Turkhane Logo

Dolar krizi onları da vurdu: Koç Holding 450 kişiyi işten çıkardı

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yolcu sayısı yarı yarıya düştü. Gümrüksüz satış şirketi faaliyetlerini durdurdu.

14:00 30 Ekim 2020 Cuma
Dolar krizi onları da vurdu: Koç Holding  450 kişiyi işten çıkardı
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yolcu sayısı yarı yarıya düştü. Gümrüksüz satış şirketi faaliyetlerini durdurdu.

Döviz kurlarındaki yükseliş hakkında AKP yönetiminin kayıtsızlığı sürerken Türkiye’nin en büyük sermayelerinden Koç Holding’e bağlı Setur firması Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki faaliyetlerini döviz kurunun yükselmesine bağlı olarak durduruyor. Yaklaşık 450 çalışan 18 Kasım itibariyle işsiz kalacak.
Koç Holding’e bağlı Setur Servis Turistik A.Ş., Sabiha Gökçen Havalimanı ile birlikte 20 farklı yerde 50 mağaza ile Duty Freee (gümrüksüz satış) işi yapıyor. Şirketin verdiği bilgiye göre 600 çalışanı bulunuyor. Çalışanların büyük bölümü ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nda istihdam ediliyor. 
ŞİRKET OCAK AYINDA ‘REKOR KIRDIK’ DEDİ
Şirketin, Ocak ayında yaptığı açıklamada 2019 yılı için havalimanındaki faaliyetleri için ‘rekor kırdık’ ifadesi yer alıyor. Ancak, Coronavirus salgını nedeniyle havalimanına gelen yolcu sayısı oldukça azaldı. Şirket, dövizdeki yükseliş nedeniyle maliyeti karşılayamadığı gerekçesiyle Sabiha Gökçen’deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Karar 450 çalışana tebliğ edilirken kıdem ve ihbar tazminatlarının verileceği ifade edildi. Ancak 18 Kasım itibariyle işsiz kalacak olan çalışanların iş bulup bulamayacağı muamma.
Setur Servis Turistik A.Ş.’den ulaştığımız bir kaynak, Limakın ortak olduğu ISG Maleziaya bağlı olarak yapılan gümrüksüz satış faaliyetinin şimdi de ihaleyi kazanan İsviçreli Dufrye verileceğini, bazı çalışanların iş görüşmesine çağrıldığını söyledi. Ancak tüm çalışanların yeni firmada istihdam edilip edilmeyeceğine ilişkin soru işareti devam ediyor. 
Firmadan görüştüğümüz kaynak, faaliyetleri durdurma kararının, yolcuların az olması sebebiyle işlerin kötüye gitmesi ve euro kurunun yüksek olması nedeniyle maliyetin kurtarılması nedeniyle alındığını ifade etti. 
ALBAYRAK, ‘DÖVİZ KURU BENİM İÇİN HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL’ DEMİŞTİ
Setur’dan ulaşttığımız kaynak hükümetin dövize ilişikin tavrını hatırlatarak, “Doların ve euronun yükselmesi ile beraber hükümet yetkilileri ‘Dolarla mı maaş alıyorsunuz’ diyor. Evet dolarla maaş almıyoruz. Kurun yükselmesi sebebiyle iş yeri kapanıyor. 450 kişi açıkta kalıyor. Peki bu kişilere ne olacak? Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Koç Holding faaliyetlerini durdurması ekonominin ne durumda olduğunu gösteriyor” sorusunu sordu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ahmet Hakanın sunduğu Tarafsız Bölge programında 11 Ağustos’ta; Dolar yükselince endişelenmeli miyiz? sorusuna, Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz var mı? Dolarla bir işiniz var mı? diye yanıt vermişti.
Albayrak’la, Eylül ayında açıkladığı Orta Vadeli Program sonrasında görüşen Dünya gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Albayrak’ın kendisine, “Döviz kuru benim için hiç önemli değil. Hiç işin o tarafına bakmıyorum. Sanayi sağlam, üretim tarafı sağlam. Kur meselesinden en kârlı çıkan biz olacağız, çünkü artık kurun kontrolü bizim elimizde” dediğini söylemişti. Şu an dolar 8,3422 TL, euro ise 9,7418’den işlem  görüyor.
YOLCU HAREKETLİLİĞİ YARI YARIYA AZALDI
Sabiha Gökçen Havalimanı yolcu trafik istatistiklerine göre 2019 Ocak- Eylül ayında 26 milyon 652 bin 555 kişi seyahat etti. Salgın dönemini de içine alan Ocak- Eylül 2020 döneminde ise 12 milyon 399 bin 152 kişi havalimanına giriş yaptı. İstatistik verilerine göre yolcu hareketliliği yüzde 53 geriledi. Dış hat yolculuklarında ise 10 milyon 449 bin 153 olan sayı yüzde 63 küçülerek 3 milyon 907 bin oldu. 

Son güncelleme: 14:00 30.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı