• Turkhane Logo

Doğalgaz krizi büyüyor: Almanya'da karneyle satış planları bile yapıldı

Rusya'nın vanaları kısması ve yaklaşan kış sebebiyle Avrupa'da doğalgaz krizi büyüyor. Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya'da ise arz sıkıntısına karşı yüzde 20 tasarruf istendi. Muhtemel problemleri hesaba katan Almanya'da karneyle satış da gündemde.

13:34 14 Ağustos 2022 Pazar
Doğalgaz krizi büyüyor: Almanya'da karneyle satış planları bile yapıldı
Rusya'nın vanaları kısması ve yaklaşan kış sebebiyle Avrupa'da doğalgaz krizi büyüyor. Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya'da ise arz sıkıntısına karşı yüzde 20 tasarruf istendi. Muhtemel problemleri hesaba katan Almanya'da karneyle satış da gündemde.

Almanyanın enerji düzenleyicisi Federal Şebeke Müdürlüğü (BNA) bu kış doğalgaz kıtlığı yaşanmaması için ülkede doğalgaz kullanımının beşte bir oranında azaltılması gerektiğini söyledi.

Avrupanın en büyük ekonomisi kışın eğer enerji krizine girerse doğalgaz arzının karneyle dağıtılmasından BNAnın başkanı Klaus Müller sorumlu olacak. Financial Timesa konuşan Müller, “Hedefimize (yüzde 20 doğalgaz tasarrufu) ulaşamazsak, o zaman yeterli gaza sahip olamama konusunda ciddi bir risk var demektir” dedi.

‘ÜRETİMİN BİR KISMI ALMANYADAN UZAKLAŞABİLİRMüller, Rusyadan gelecek arzdaki kesintileri telafi etmek için diğer kaynaklardan yaklaşık 10 gigawatt ekstra gaz arzına ihtiyaç olacağını söyledi.
BNA Başkanı, Almanyanın diğer Avrupa ülkelerinden yapacağı gaz ithalatına da güvenmek zorunda kalacağını dile getirdi. Müller ayrıca Almanyanın Rusyaya bağımlılığını sona erdirmenin uzun vadede çok yüksek gaz fiyatlarını beraberinde getireceği ve bunun da iş dünyası için büyük sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı.
Müller doğalgazın pahalı hale gelmesi nedeniyle üretimin bir kısmının Almanyada uzaklaşabileceğini de belirtti.
GAZ FİYATLARI FAHİŞ DÜZEYDE ARTTIAlmanya, Rusyanın gaz devi Gazpromun teknik sorunları gerekçe göstererek haziran ortasında Kuzey Akım-1 boru hattındaki arzı kısmasından bu yana yaklaşan krizden endişe duyuyor. Rus gazının Avrupaya ulaştırılması için kullanılan ana hat halihazırda sadece yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor.
Teslimatlardaki düşüş gaz fiyatlarını artırdı ve Avrupa gösterge gaz fiyatı 1000 metreküp başına 2190 Euroya yükseldi. Söz konusu fiyat yılbaşında 702 Euro düzeyindeydi.
Almanya Ekonomi Bakanlığı hafta sonu tüm şirketlere ve yerel yetkililere kış boyunca çalışma alanlarındaki minimum oda sıcaklığını 19 dereceye düşürme talimatı verdi.
‘DEPOLAMA HEDEFLERİ İDDİALIBerlin şu an doğalgaza yönelik üç aşamalı acil durum planının ikinci aşamasını uyguluyor. Gazın endüstriyel müşterilere paylaştırılmasını gerektirecek son aşamaya gelinirse BNA hangi şirketlere tam olarak tedarik sağlanamayacağına karar vermek zorunda kalacak.
Müller binlerce işletmeyi etkileyecek bir karardan sorumlu olmanın çok ağır olduğunu dile getiriyor.
Almanyanın bu kışa hazırlıklı olmasının anahtarı doğalgaz depolarını ne kadar doldurabileceğinde yatıyor. Depoların 1 Eylüle kadar yüzde 75e, 1 Ekime kadar yüzde 85e, 1 Kasıma kadar da yüzde 95 seviyesine ulaşması kanunen zorunlu. Müller ilk hedefin ulaşılabilir olduğunu ancak diğer ikisinin çok iddialı olduğunu belirtti. Depo seviyeleri halihazırda yüzde 74,4 düzeyinde.

Son güncelleme: 13:34 14.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı