• Turkhane Logo

Doğa Kolejinin açığa çıkardığı gerçek: Özel okullarda iflas furyası geliyor

Özel okul sayısı apartman liselerle birlikte patlama yaşadı, şimdi iflas furyası geliyor. Çöküş yaşayan eğitimin özel okullar penceresinden durumu..

15:18 09 Aralık 2019 Pazartesi
Doğa Kolejinin açığa çıkardığı gerçek: Özel okullarda iflas furyası geliyor
Özel okul sayısı apartman liselerle birlikte patlama yaşadı, şimdi iflas furyası geliyor. Çöküş yaşayan eğitimin özel okullar penceresinden durumu..



Aylarca maaş alamayan öğretmenler ve dönem ortasında okulsuz kalan öğrenciler, Türkiye’de, 2011-2012 eğitim öğretim yılında 885 olan özel lise sayısının 2018 yılının sonunda 2 bin 989’a yükselmesinin sonucu. Dershanelerin kapatılması sonrası apartman katlarının özel liseye çevrilmesine izin veren düzenlemelerle, özel okul sayısı adeta patladı. Kalite ise tersi biçimde düştü.

Özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı MEB’in teşvikleri sonucu 1,5 milyona ulaştı. Sayıları hızla artan özel okullar, Türkiye’deki ekonomik darboğaz nedeniyle birbiri ardına kapısına kilit vururken MEB, özel öğretime devam eden öğrenci oranlarının daha da artırılmasını hedef olarak belirledi. MEB bunu, özel okullarda asgari ücretle öğretmen çalıştırılmasını görmezden gelerek, okullaşma sorununu çözmenin ucuz yolu olarak görüyor.


KAPANIŞ FURYASI HIZLANACAK

2014 yılında dershanelerin kapatılması ve bir kısmının özel okula dönüştürülmesiyle özel okulların sayısında ciddi artış yaşandı.Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “2012’den sonra hormonlu şekilde çoğalan özel okullar birbiri ardına kapanmaya başladı. Kapanış furyası daha da hızlanacak” dedi.

Türkiye genelinde 130 okulu, 80 bini aşkın öğrencisi ve 15 bine yaklaşan personeli bulunan ve özel okullar arasında büyük paya sahip Doğa Koleji’nde yaşanan mali problemler de sorunun büyüklüğünü bir kez daha ortaya koydu. Doğa kolejinin öğretmenleri maaş alamadıkları gerekçesiyle bazı okullarda iş bıraktılar. Veliler ise parasını ödedikleri halde çocuklarının derslerinin boş geçmesi nedeniyle valiliklerin kapısına dayanmış durumda.

ÖĞRENCİ SAYISI YÜZDE 400 ARTTI

Devlet okullarındaki eğitimin niteliğinin düşmesi ve müfredatta yapılan değişiklikler, velilerin özel okulları tercih etmesine yol açtı. Resmi verilere göre 2012-2013 eğitim öğretim yılından 2018-2019 eğitim öğretim yılına özel okullarda okuyan öğrenci sayısı okulöncesinde 134 bin 400, ilkokulda 94 bin 738, ortaokulda 173 bin 752, lisede ise 424 bin 927 arttı. AKP iktidarının 10’uncu yılından bugüne, özel liseye giden öğrenci sayısındaki artış yüzde 400 oldu.

Ancak veliler aradıkları kaliteyi özel okullarda bulamadılar çünkü aniden açılan, hazırlıksız ve nitelikli yönetici kadrosu bulunmayan özel okullar sadece devletten aktarılacak kaynağa motive olmuş kurumlar olarak ortaya çıktı. Öğretmenlerine asgari ücret seviyesinde maaş ödeyen bu okullarda, öğretmenlerin düşük motivasyonu nedeniyle eğitim seviyesi devlet okullarının da altına düştü.

Bu arada 2015 yılından başlayarak okullara kayyım ataması uygulaması başladı. 15 Temmuz’dan sonra ise 1000’den fazla okul cemaat soruşturmaları kapsamında kapatıldı. Bu da sektörde önemli bir tecrübe boşluğu meydana getirdi. Onbinlerce öğrenci okulsuz kaldı.



AKTARILAN MİKTAR

Özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okul türlerinde öğrenim gören ve eğitim ve öğretim desteğine hak kazanan öğrencilere 2019’un ilk altı ayında 682 milyon 835 bin 712 TL bütçe aktarıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunuma göre, özel okullarda kayıtlı öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 8,72 olarak gerçekleşti. Örgün eğitim içerisindeki özel okul sayılarının toplam okul sayısına oranının da yüzde 19,20 olduğunu ifade eden Selçuk, özel öğretim kurumlarının nitelik ve niceliğinin artırılmasının kalite odaklı eğitim verilmesine katkı sağlayacağını savundu.

DOĞA SATIŞI DOĞRULADI

Krizin merkezindeki Doğa Koleji ise satış çalışmalarının başladığını doğruladı. Ancak bunun zaman alacağını açıkladı.

Son güncelleme: 15:18 09.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı