• Turkhane Logo

"Diyelim ki NATO'ya üye oldular..."

Rusya yönetiminin Ukrayna saldırısı sonrasında NATO şemsiyesi altına girme kararlarını bildiren Finlandiya ve İsveç ile ilgili Türkiye'den yeşil ışık gelmemişti. Konuyla ilgili bir açıklama yaptığı belirtilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun

20:02 15 Mayıs 2022 Pazar
Rusya yönetiminin Ukrayna saldırısı sonrasında NATO şemsiyesi altına girme kararlarını bildiren Finlandiya ve İsveç ile ilgili Türkiye'den yeşil ışık gelmemişti. Konuyla ilgili bir açıklama yaptığı belirtilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun

Moskova yönetiminin Ukraynaya karşı başlattığı askeri saldırı sonrasında mevcut tehdit riski ile birlikte NATOya üye olma adımlarının atıldığı Finlandiya ve İsveçle ilgili Türkiye cephesinden olumlu bir yaklaşım gelmemişti.
Konuyla ilişikin bir açıklama yaptığı belirtilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun Diyelim ki NATOya üye oldular, terör örgütlerine yardım edip etmeyecekleri konusunda herhangi bir garanti yok. Burada kesin güvenlik garantilerinin olması lazım. ifadelerini kullandığı aktarıldı.

cumhuriyet.com.trde yer alan habere göre Bakan Çavuşoğlunun konuşmasının satır başları şöyle:
Finlandiya ile İsveçin PKK ve YPG terör örgütleriyle ve mensuplarıyla yaptıkları görüşmeler ve özellikle İsveçin silah yardımı yapmasıyla birlikte tüm rahatsız olduğumuz konuları açık şekilde sergiledik. Bunları fotoğraflar ve belgelerle müttefiklerimize de anlattık.

Bizim endişelerimiz gayet meşrudur. NATOnun genişlemesine karşı değiliz, ancak terör örgütlerine destek veren ülkelerin NATOya üye olmaması gerekir. NATO üyesi olup, terör örgütlerine destek verenlere karşı da tutumumuz aynıdır.

NATOya üye olacak ülkelerin (Türkiyeye yönelik) ihracat izinleri konusunda kısıtlamaları, kabul edilecek bir durum değil.

Ukraynadaki insani durum giderek kötüleşiyor. Bir an önce ateşkese ulaşılması için sarf ettiğimiz çabalar ortada. Ayrıca NATOnun güvenlik anlayışında, ortak bir saygı çerçevesi mutlaka yer almalıdır. Savaşın sonlandırılması için çaba sarf edilmesi gerekiyor.

PKKyı terör örgütü olarak gördüklerini ve bu tutumlarının devam edeceğini söylediler. PKK kamplarında eğitilmiş teröristler var. Terörist başı Öcalan ile birlikte olduklarını gösteren fotoğraflar var. Diğer konularda da sizin endişelerinizi gidermek için bir çalışma yapalım önerisi geldi.

İsveç tarafının açıklamaları yapıcı değil, tam tersine provoke edici. Finlandiya tarafı temkinli ve bizim tutumumuza da saygı gösteriyorlar. Fakat, aynı şeyi İsveç tarafında görmüyoruz. Biz İsveçte devlet yetkilileriyle görüşürken, YPG/PKKlılar orada toplantılar yapıyordu. İsveçin, NATOya üyelikle ilgili girişimlerin başlamasından sonra YPG/PKKnın sözde liderini, İsveç Savunma ve Dışişleri bakanları kabul etti.

Sadece PKK terör listesindedir diye bizi geçiştiremeyeceklerini taraflara ilettik. Türk milletinin ikna edilmesi gerektiğini söyledik. Biz, halkımızdan bağımsız politika izlemiyoruz. Terör, siyaset üstü bir konudur.

(Finlandiya ve İsveç) Diyelim ki NATOya üye oldular, terör örgütlerine yardım edip etmeyecekleri konusunda herhangi bir garanti yok. Burada kesin güvenlik garantilerinin olması lazım. Danimarka bile PKK iltisaklı kanalları kapattı.

Son güncelleme: 20:02 15.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı