• Turkhane Logo

Diyarbakır’da tutuklananların sayısı 24’e yükseldi

Diyarbakır merkezli 21 kentte düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanlar 216 kişiden tutuklananların sayısı 24'e yükseldi. 18 kişi ise serbest bırakıldı.

09:50 28 Nisan 2023 Cuma
Diyarbakır’da tutuklananların sayısı 24’e yükseldi
Diyarbakır merkezli 21 kentte düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanlar 216 kişiden tutuklananların sayısı 24'e yükseldi. 18 kişi ise serbest bırakıldı.





Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 25 Nisan’da 21 kentte düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 216 kişiden 24’ü tutuklandı.



Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Sulh Ceza Hakimliği’ne tutuklama istemiyle sevk edilen gazeteciler Mehmetşah Oruç, Beritan Canözer, Abdurrahman Gök ve Remzi Akkaya’nın “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmasının ardından 8 kişi daha savcılık ifadelerinin ardından Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.



Sulh Ceza Hakimliği’ne tutuklama istemiyle sevk edilen Devrim Roni Atik, Kadir Şenci, Berfin Can, Muhsin Acar, Osman Demir, Rumet Çetin, Mehdi Kaya, Cotkar Amara Yürek “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Hamza Cihangir, Hasret Yelboğa, Suat Arda Işık, Şahin Biçimli, Hakim Kaya, Mikail Barut, Tacettin Araz, Nurullah Özgün,Abdulbahri Maviay, Ferit Aktepe, Şervan Doğan ve Cesur Yılmaz da “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı. Böylece tutuklananların sayısı 24’e yükseldi.



Avukatlar Eylül Özgültekin Gurbet Özbey Öner ve Jiyan Sametoğlu’nun Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmasının ardından Avukat Mustafa Şenci de yurt dışı yasağı adli tedbir kontrolüyle serbest bırakıldı.



Avukatlar Özüm Vurgun ve Serhat Hezer tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilirken avukat Bünyamin Şeker, Berdan Acun ve Halise Dakalı da serbest bırakıldı. 



18 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI



Sanatçılar Elvan Koçer, Şahperi Alphan Bayhan’ın ardından Sulh Ceza Hakimliği’ne adli kontrol tedbiriyle bırakılmasının ardından adli kontrol tedbiriyle mahkemeye sevk edilen Ramazan Kaval, Talip Turan, 78’liler Derneği yöneticisi Abdulgani Alkan, Avaşin Yanar, Tarık Adanır, Talip Turan, Müslüm Şahinsoy, Süleyman Avcı, Havva Canaoğlu, Zeynep Demir, Seyit Üzbaş da yurt dışı adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Xwebûn gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kadir Esen,Özcan Ateş, Yavuz Akkuzu, Devrim Demir, Hamdusena Özbey, Mehmet Yalçın, Hüsamettin Kılıç da serbest bırakılanlar arasında.



ÖHD’DEN ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO



Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), tutuklanan üyeleri Üzüm Vurgun, Serhat Hezer ve Burhan Artan için Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Sık sık “ÖHD susmadı, susmayacak” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarının atıldığı açıklamada, Diyarbakır Barosu ve çok sayıda avukat katıldı.



Dernek adına açıklama yapan ÖHD Eş Genel Başkanı Ekin Yeter, insan hakları savunucularının günlerdir gözaltında olduğunu belirterek “Avukatlık görüşleri kısıtlanıyor, gizlilik kararları veriliyor, ofisler hukuksuz bir şekilde aranıyor, usulsüzlükler diz boyu. Şu anda bu usulsüzlüklerin son raddesi olarak üç üyemiz tutuklanmış durumda. Daha önce 90’larda faili meçhul cinayetlerle katledildik, yıldık mı? Adil yargılanma için ölüm oruçlarında ölümsüzleştik, yıldık mı? İnsanlığın mirasına sahip çıkmak için Dört Ayaklı Minare’nin önünde katledildik, yıldık mı? Bunlarla yıldık mı ki, tutuklamalarla, baskılarla, hukuksuzluklara yılalım. ÖHD olarak bu mücadelenin öznesi olarak hiçbir koşulda yılmadık, yılmayacağız. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 

Son güncelleme: 09:50 28.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı