• Turkhane Logo

Diyarbakır’da mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele rapor edildi

İHD Cezaevi Komisyonu, Diyarbakır 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.

18:15 18 Nisan 2022 Pazartesi
Diyarbakır’da mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele rapor edildi
İHD Cezaevi Komisyonu, Diyarbakır 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.


Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu hazırladıkları raporu paylaştı.

Diyarbakır Adliyesi önünde Diyarbakır Barosu, Özgürlük Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İHD’nin düzenlediği ortak basın açıklamasında Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele birlikte mahpuslara yönelik birçok hak ihlalinin yaşandığı tespit edildiği belirtildi.


İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE SAĞLIK RAPORLARIYLA TESPİT EDİLDİ

Açıklamayı okuyan Diyarbakır İHD şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Güven, Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yaşanan işkence ve kötü muamelenin kabul edilemez olduğunu belirterek  “Diyarbakır Barosuna, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesine ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesine hapishanelerde belirtiğimiz bu hak ihlallerinden kaynaklı çok sayıda başvuru yapılmaktadır. Son olarak Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan mahpuslar ve aileleri tarafından; hapishanede yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin başvurular yapılmıştır. İşkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin yapılan başvurular üzerine Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ziyaret edilerek işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığı iddia edilen mahpuslarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda süreç içerisinde artan bir şekilde mahpuslar açısından baskı ve tehditlerin yoğunlaştığı, sözlü ve fiziki saldırılarda bulunulduğu, işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağını ihlal eden fiziki saldırılar neticesinde oluşan ekimozların sağlık raporlarıyla tespit edilmiştir” dedi.

MAHPUSLARA İŞKENCE YAPAN MEMURLAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILSIN

Keyfi hukuk dışı uygulamalarda bulunan infaz koruma memurları hakkında derhal soruşturma başlatılması gerektiğini söyleyen Güven, hukuk dışı uygulamalara son verilmesi gerektiğini söyledi. Güven, “Keyfi ve mevzuata aykırı bir şekilde gerçekleştirilen disiplin soruşturmalarına son verilmeli, Nevruz kutlamasına ilişkin mahpuslara verilen disiplin cezaları kaldırılmalıdır. Sözleşmeler ve yasa maddeleri göz önünde bulundurularak işkence gören mahpusların maruz bırakıldığı işkence ve diğer kötü muamelelerin tespitine dönük İstanbul Protokolüne uygun bir şekilde fiziksel ve psikolojik rapor aldırılmalıdır. Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun kamera kayıtları, görev listesi, işkence görenin/görgü tanıklarının anlatımları gözetilerek olayla ilgili kolluk görevlilerinin tespit ve teşhis işlemleri yapılmalı; tespit edilen şüpheliler, soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmalıdır. Olayda yer alan infaz koruma memurları hakkında ivedilikle etkin ve şeffaf bir adli ve idari soruşturma yapılmalı, soruşturma sonucu bütün detaylarıyla kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Mahpuslara yönelik infaz koruma memurlarının haksız ve hukuka aykırı eylem ve işlemlerine karşı etkin bir şekilde yürütülmesi gereken yargı sürecinin takipçisi olacağımızı bildiririz” dedi.

Son güncelleme: 18:15 18.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı