• Turkhane Logo

Diyarbakır'da gazetecilere operasyon: 20 gözaltı

Diyarbakır’da sabah saatlerinde HDP’ye yakın medya kuruluşlarında çalışan gazetecilere yönelik düzenlenen operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. Operasyon devam ediyor.

12:29 08 Haziran 2022 Çarşamba
Diyarbakır'da gazetecilere operasyon: 20 gözaltı
Diyarbakır’da sabah saatlerinde HDP’ye yakın medya kuruluşlarında çalışan gazetecilere yönelik düzenlenen operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. Operasyon devam ediyor.

Diyarbakır güne yine ev baskınları ve gözaltılarla başladı. Sabah erken saatlerde çok sayıda gazetecinin evine baskın düzenleyen polis arama yaptı. Baskın düzenlenen yerlerin arasında JİNNEWS bürosu da vardı.
Ajansta arama yapan polis, bilgisayarların ana kartlarına el koydu.
Baskınlarda Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JİNNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Berivan Karatorak, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu ve Remziye Temel gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artabileceği öğrenildi.

Operasyonla ilgili +Gerçek’e konuşan Avukat Resul Temur, gözaltında olan gazetecilerle görüşemediklerini söyledi. Gözaltı sayısıyla ilgili net bilgiye ulaşamadıklarını ifade eden Temur, “Elimizde net sayı yok ama edindiğimiz bilgiye göre 18 kişi gözaltında. Başka illerde olan iki kişinin gözaltına alındığı bilgisini edindik. Onlar da buraya getiriliyor. O iki isimle birlikte gözaltı sayısı 20’ye çıkmış olacak. Gözaltında olanlarla görüştüğümüzde isimler ve sayısı netleşir” dedi.
AVUKATLARA VERİLMEYEN BİLGİ AJANSLARA SERVİS EDİLDİ
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürülen gazeteciler avukatlarıyla görüştürülmedi. Gözaltı gerekçesi ve gözaltına alınanların isimleri de avukatlara verilmedi. Ancak avukatlara verilmeyen bilgi polis tarafından Diyarbakır’da iktidara yakın ajanslara bilgi notu şeklinde servis edilerek gözaltına alınan kişi sayısı 19 olarak aktarıldı.
GAZETECİLİK FAALİYETLERİ SUÇ SAYILDI
Gözaltına alınan gazeteciler Diyarbakır’dan bölgenin gündemiyle ilgili programlar ve sokak röportajları yapıyordu. Emniyetin bilgi notunda gazetecilerin bu faaliyetlerinin suç sayıldığı görüldü.  Yayınlanan program ve haberlerle ilgili 102 programa ait 82 saatlik program içeriklerinin incelendiğinin belirtildiği emniyetin bilgi notunda gazeteciler “örgüt propagandası”, “Operasyonları Kürt halkına yönelik yapıldığı izlenimi vermek”, “ajitasyon” ve  “örgütü meşru göstermek” iddialarıyla suçlandı. Ayrıca Diyarbakır’da yaşanan hava hareketliliğiyle ilgili haberler de “Diyarbakır’dan havalanan F-16’ların hava harekatının örgüt mensuplarına duyurmak amaçlı haber yaptıkları” olarak nitelendirildi.
EVLERDE ARAMALAR SÜRÜYOR
Emniyet gözaltına alınan kişi sayısını 19 olarak bildirirken, Diyarbakır’da birçok evde aramalar ise hala devam ediyor. Hakkında gözaltı kararı bulunan ancak henüz gözaltına alınmayanların da olduğu da gelen bilgiler arasında. Avukatlar, savcılıkla görüşüp operasyonun gerekçesini ve gözaltına alınanların isimlerine ulaşmaya çalışıyor.
Diyarbakır’da son aylarda düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda isim çeşitli gerekçelerle gözaltına alınıyor. Mayıs ayında yapılan operasyonlarda kentte HDP PM üyesinin de aralarında bulunduğu 10 kişi tutuklanmıştı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu da 3 Haziran’da Diyarbakırda gözaltına alınmış, aynı zamanda Mezopotamya Ajansı editörü olan Müftüoğlu, tutuklu bir meslektaşına para göndermekle suçlanmıştı.  

Son güncelleme: 12:29 08.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı