• Turkhane Logo

Diyanet'in 'seccade' yorumu Erdoğan'ı kızdıracak: 'Kutsiyeti yok, basmak günah değil'

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir görevli, CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'seccade tartışması' ile ilgili konuştu. Seccadenin kutsiyet atfetmediğini belirten görevli, ‘temizlik için kullanılan, elbiselerimiz gibi bir şey’ olduğunu söyledi.

16:23 03 Nisan 2023 Pazartesi
Diyanet'in 'seccade' yorumu Erdoğan'ı kızdıracak: 'Kutsiyeti yok, basmak günah değil'
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir görevli, CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'seccade tartışması' ile ilgili konuştu. Seccadenin kutsiyet atfetmediğini belirten görevli, ‘temizlik için kullanılan, elbiselerimiz gibi bir şey’ olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘fetva görevlisi’, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlunun seccadeye bilerek bastığı iddiasıyla başlayan ve iktidarın gündemde tutarak seçim malzemesi haline getirdiği tartışmayla ilgili açıklama yaptı. Görevli, seccadenin kutsiyet atfetmediğini belirterek ‘temizlik için kullanılan, elbiselerimiz gibi bir şey’ olduğunu söyledi.

İstanbul Platformu’nun düzenlediği iftar buluşmasına katılan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çektirdiği ve seccadeye bilerek bastığı iddia edilen bir fotoğraf, cuma gecesi AKP’lilerce dolaşıma sokulmuştu. Kılıçdaroğlu, seccadeyi görmediğini belirterek özür dilemişti.
SEÇİM PROPAGANDASI HALİNE GELDİDün de AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da görüntü üzerinden Kılıçdaroğlunu hedef alarak “Birileri seccadelerin üzerine ayakkabılarıyla basabilir çünkü bunlar, Pensilvanya’dan alıyorlar talimatı. Onlara göre meşrudur, yapabilirler” dedi.
Erdoğan daha sonra kendisine AKP’lilerin hediye ettiği seccadeyi gösterip seçim seccadeyle seçim propogandası yaparak “Bu seccade ayakkabılarla basmak için değil ha. İnşallah 15 Mayıs’ta şükür namazını bu seccadede kılabiliriz” konuşmasını yaptı.
DİYANET: SECCADEYE BASMAK GÜNAH DEĞİLDikenden Bilal Çelikin haberine göre, tartışmalarda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaklaşımının merak konusu olmasının ardından Diyanet’in Alo 190 Fetva Hattı’na ulaşıldı. Seccadeye ayakkabıyla basmanın günah olup olmadığı sorulan fetva görevlisi “Seccadeye basmak günah değil” diye yanıt verdi.

Görevli şunları kaydetti:Seccadenin (kullanmanın) şöyle bir mantığı var; bizim namazın farzlarından dediğimiz ‘necasetten taharet’ diye bir kural vardır. Bu kuralda, bedenimizde, elbisemizde ve namaz kılacağımız yerde dinen ‘necaset’ sayılan hiçbir şeyin olmaması gerekiyor.

O yüzden, bu seccade nasıl abdest alıp bedenimizi temizliyorsak, gusül alıp manen temizleniyorsak, elbisemizi temiz hale getiriyorsak, namaz kıldığımız yeri temiz hale getirmek için kullandığımız bir şey.
Seccade sermek gerekir mi? Hayır gerekmez. Bütün yerler insana mescittir. Mesela temiz topraktır, gidersiniz toprağın üzerinde direkt namaz kılarsınız.
‘KUTSİYETİ YOK’Yani seccadenin özelliği, kutsiyeti yok. Temizlik için kullanılan, elbiselerimiz gibi bir şey. Sadece üzerine namazı hatırlatıcı bir şeyler yazıyorsa, ibadete saygıyı temsil ediyor, o (kadar).

O (seccade) temizliği sağlamak maksadıyla yapılmış, bize gerekli olduğu düşünülmüş bir eşya. İsmine de secde edilen yer anlamına gelen ‘seccade’ denmiş.
Mesela namaz kılacağımız yer temiz değildir… Bebeğiniz var, evdesinizdir, çocuk dolaşıyor yerlerde, bezin kenarından bir şeyler kaçıyor, halıya oturuyor… Siz siliyorsunuz ama içinize sinmiyor. Ne yapıyorsunuz; onun üzerine seccade seriyorsunuz. İçinize sinerek namaz kılıyorsunuz. Çünkü bütün eve kontrol sağlayamıyorsunuz, temizliği sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir şey. 

Son güncelleme: 16:23 03.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı