• Turkhane Logo

Dış politikada yine U dönüşü: Erdoğan ’15 Temmuz’u finanse etmek’le suçladığı ismi Saray’da ağırlayacak

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın kısa süre içerisinde Türkiye'ye bir ziyaret düzenleyeceği bildirildi. Ziyaretin, uzun süredir 'düşmanca' seyreden iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası niteliği taşıması bekleniyor.

13:22 15 Kasım 2021 Pazartesi
Dış politikada yine U dönüşü: Erdoğan ’15 Temmuz’u finanse etmek’le suçladığı ismi Saray’da ağırlayacak
BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın kısa süre içerisinde Türkiye'ye bir ziyaret düzenleyeceği bildirildi. Ziyaretin, uzun süredir 'düşmanca' seyreden iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası niteliği taşıması bekleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyanın kısa süre içerisinde Türkiyeye gelerek Erdoğanla bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Independent Türkçenin edindiği bilgiye göre, BAEnin fiili lideri Muhammed bin Zayedin Ankaraya yapacağı ziyaret kesinleşti. Kritik zirvenin tarihinin ise 24 Kasım olması bekleniyor.
BAE Veliaht Prensinin Türkiye ziyaretinde en önemli başlığın BAE’nin İran üzerinden geçen koridor ile Türkiyeye ticaret yolu açması olacağı belirtiliyor. Söz konusu koridorla birlikte Süveyş Kanalı geçişli Sharjah - Mersin güzergahında deniz yoluyla 20 gün sürecek taşıma, İran üzerinden geçen güzergahla 6 ila 8 günde yapılabilir hale gelecek.
Bin Zayed’in çantasında özellikle bu yeni koridorla birlikte Türkiye’de yapılacak olan yatırımlar masaya yatırılacak.
İSRAİLLE GELİŞEN İLİŞKİLER, SURİYEYE ZİYARET
 Türkiye ile olan ilişkileri restorasyon sürecine giren Birleşik Arap Emirlikleri, son dönemde İsraille geliştirdiği ilişkilerle ön plana çıkıyor. Abu Dabi yönetimi geçtiğimiz yıl uzun bir süre sonra İsraille diplomatik ilişkiler kurmuş ve bu süreçte birçok konuda Tel Aviv ile birlikte hareket etmişti.
Ekim ayında İsrail, BAE ve ABD dışişleri bakanları Washingtonda bir araya gelmiş, toplantıyla ilgili Orta Doğu’da barışın teşviki konusunda neler yapabileceklerimize bakacağız açıklaması yapılmıştı.
Bu görüşmenin ardından ise geçtiğimiz hafta BAE Dışişleri Bakanı El Nahyan, Suriyenin başkenti Şamı ziyaret etmişti. 2011 yılından bu yana BAEden Şama yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyan bu gelişme, Abu Dabi yönetiminin bölgedeki ülkelerle normalleşme politikasının devamı olarak yorumlanmıştı.
ERDOĞANIN DANIŞMANI: PARLAK BİR GELECEK BEKLİYORUZ
Ankara-Abu Dabi hattında ilişkilerin yeniden kurulması gündemdeki yerini korurken, Erdoğanın danışmanı İlknur Çevikten de çarpıcı bir açıklama geldi.
BAE Politika Merkezinin düzenlediği 8. Abu Dabi Stratejik Forumuna katılan Çevik, Türkiyeyle BAE arasındaki ilişki arkadaşlığa ve çok eskiye dayanıyor. BAE ile ilişkilerde parlak bir gelecek bekliyoruz ifadelerini kullanırken, BAE devletiyle bağlantılı olduğu iddiasıyla Türkiyede hakkında erişim engeli bulunan Al-ain Newsa yaptığı açıklamada ise Türkiyeyle BAE arasındaki ilişki uzunca bir süredir çok iyi değil. Fakat şimdi iki taraf da bu ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği konusunda anlaştı. Bu ilişkiler düzeltilmeli. Bunun için çalışıyoruz. Ve bence geçmiş geçmişte kalmalı. Artık geleceğe bakmalıyız. Böyle bir kavuşmanın olabileceğini umuyorum ama öncelikle altyapıyı inşa etmemiz gerekiyor. şeklinde konuştu.
Çevikin bu sözleri, Türkiyenin Arap Baharının ardından inşa ettiği Orta Doğu politikasının bir kez daha değişmesi anlamına geliyor.
NE OLMUŞTU?
Türkiye-BAE ilişkilerinde uzun bir süredir soğuk rüzgarlar estiği biliniyor. Katara uygulanan diplomatik abluka politikası, 15 Temmuz darbe girişimi, iki ülkenin Libyada farklı taraflarda saf tutması ve son olarak Sedat Pekerin iktidarı hedef alan yayınlarını BAEden yapması iki ülke arasındaki ipleri geren faktörler olmuştu.
Arap Baharının ardından bozulan Türkiye-BAE ilişkileri, Suriye, Yemen ve Libya savaşlarında da iki ülkeyi karşı karşıya getirmişti.
İki ülke arasında zaman zaman düşmanlık olarak tanımlanmaya kadar giden ilişkiler, 2021 yılının başından itibaren yumuşama dönemine girmişti. İstihbarat servisleri arasında yürütülen görüşmeler, Erdoğanın 18 Ağustosta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyanı kabul etmesiyle seviye atlamış, 31 Ağustosta ise Erdoğan ile Muhammed bin Zayed telefonda görüşmüştü.

Son güncelleme: 13:22 15.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı