• Turkhane Logo

Dilan Toptaş’ı öldüren gardiyan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Van’da önceki yıl kaza süsü verilerek öldürülen ancak daha sonra olayın cinayet olduğu ortaya çıkan Dilan Toptaş davasında karar çıktı. Toptaş’ı öldüren infaz koruma memuruna 25 yıl ceza verildi.

20:07 11 Ocak 2022 Salı
Dilan Toptaş’ı öldüren gardiyan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı
Van’da önceki yıl kaza süsü verilerek öldürülen ancak daha sonra olayın cinayet olduğu ortaya çıkan Dilan Toptaş davasında karar çıktı. Toptaş’ı öldüren infaz koruma memuruna 25 yıl ceza verildi.


Ardahan Devlet Hastanesinde hemşire olarak çalışan ve arkadaşlarıyla birlikte Van’a tatile geldiği sırada Van T Tipi cezaevinde infaz koruma memuru olarak çalışan H.İ.S. tarafından öldürülerek, cinayete kaza sürü verilen Dilan Toptaş davasında mahkeme kararını verdi.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına Toptaş’ın ailesi ile Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, ÖHD üyesi avukatlar, Star Kadın Derneği üyeleri ile sanık H.İ.S’in avukatı katıldı.


Karar duruşmasına sanık H.İ.S. tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlanarak savunmada bulundu. Sanık H.İ.S, olay esnasında silahının aracın torpido gözünde bulunduğunu Dilan Toptaş’ın torpidoyu açarak silahı eline aldığı o esnada da kendisinin silah yanlışlıkla ateş almasın diye müdahale ettiğini ve sonrasında silah kendi kontrolü dışında ateş aldığını ve Dilan Toptaş’a isabet ettiğini belirterek suçsuz olduğunu savundu.

Sanık H.İ.S’in avukatı da aynı yönlü açıklamalarda bulunurken; Dilan Toptaş’ın avukatları yaptıkları savunma da ise müvekkillerinin bilerek ve isteyerek öldürüldüğünü; Adli Tıp Raporu’nun da kendi açıklamalarını desteklediğini ifade etti.
Mahkeme heyeti yapılan savunmalarından ardından kararını açıkladı. Mahkeme heyeti sanık H.İ.S’yi 25 yıl hapis cezasına mahkum ederek davayı karara bağladı.

NE OLMUŞTU?

Ardahan Devlet Hastanesi’nde hemşirelik yapan Dilan Toptaş 30 Ağustos 2020 günü hafta sonu tatili için Van’a geldi. Akdamar Adası’na yaptıkları ziyaret sonrası kente dönmek üzere arkadaşlarıyla yola çıkan Toptaş, Edremit ilçesinde bulunduğu araçtan inip daha önceden tanıdığı Van T Tipi Cezaevinde infaz koruma memuru olan H.İ.S’nin aracına bindi. İçerisinde bulundukları araç şehir merkezine doğru hareket halinde iken H.İ.S, Dilan Toptaş’ı silahla vurarak öldürdü. Bu arada araç orta refuje çarparak durdu. Olaya tanıklık eden diğer sürücüler ve çevredekiler polise haber verdi. Olay yerine gelen polisler H.İ.S’yi gözaltına alarak Van Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Hazırlanan ön otopsi raporunda Toptaş’ın kafasına isabet eden tek kurşunla öldürüldüğü belirlendi. H.İ.S. ‘Kasten öldürmek’ suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.

Son güncelleme: 20:07 11.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı