• Turkhane Logo

Devletle vatandaş arasındaki dava sayısı 4 milyonun üzerinde

Türkiye'nin 2012'de çıkarılan yasayla tanıştığı Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, vatandaşla devlet arasındaki dava sayısının 4 milyonun üzerinde olduğunu söyledi.

17:06 07 Eylül 2019 Cumartesi
Devletle vatandaş arasındaki dava sayısı 4 milyonun üzerinde
Türkiye'nin 2012'de çıkarılan yasayla tanıştığı Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, vatandaşla devlet arasındaki dava sayısının 4 milyonun üzerinde olduğunu söyledi.



Malkoç, kayyım atanan belediyelerin de kendi alanlarına girdiğini belirterek Ama mahkemeye gittiler, gitmeden önce bize gelmeleri gerekirdi, biz yargıya intikal eden konulara bakamıyoruz dedi.

Ombudsman Şeref Malkoç, bir grup gazeteciye konuştu. BBC Türkçe’de yer alan habere göre yargıya intikal eden konulara bakmadıklarını ifade eden Malkoç, “Onun dışındaki her konu yani toplantı ve gösteri yürüyüşlerinden tutun ifade özgürlüğündeki kısıtlamalara kadar yapılan müracaatları titizlikle inceliyoruz ve verdiğimiz kararlara da idare uyuyor” dedi. Malkoç’a göre verilen kararlara uyma oranı yüzde 20lerden yüzde 70lere çıktı.


Vatandaşla devlet arasında milyonlarca dava olduğuna dikkat çeken Malkoç, “Aile Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, TOKİ falan… Bunlara bir çözüm bulmak için toplantılar yaptık. Bakanlıklarda yeni kurulan Hukuk İşleri Genel Müdürlükleri ile bir araya geliyoruz. Cumhurbaşkanlığındaki arkadaşlarla bir araya geldik. Neden devletin vatandaşla, vatandaşın devletle milyonlarca davası olsun” diye konuştu.

Sorunların çözümü için üniversitedeki akademisyenlerden faydalandıklarını belirten Malkoç, “Altı ay, bir yıl içinde nelerin yapılması gerektiğini ortaya koyarız. Bu konuyu gündeme getirdiğimizde inanın vatandaşın sevinci ayrı ama en çok Bakanlıklarda çalışanlar seviniyor. Oraya bir çözüm bulursak milyonlarca davanın önüne geçmiş oluruz” dedi.

Vatandaşla devlet arasındaki davaların 4 milyonun üzerinde olduğunu söyleyen Malkoç “Bunun önlenmesi gerekiyor. Hukukta yeni usuller gelişti. Arabuluculuk gibi. Toplum buna yatkın” ifadelerini kullandı.

KHK başvurularının olup olmadığı yönündeki soruya ise Malkoç, şu yanıtı verdi:

“Bize başvurdular ilk başta. Bizim bakamadığımız konulardan birisi yargı, ikincisi TBMM çalışmaları. Benden öncesi başdenetçi döneminde yapılan başvurular olmuştu, KHK, yasama faaliyeti olarak değerlendirildi. Biz de OHAL Komisyonuna yönlendirdik. Ama OHAL Komisyonu ile de sürekli temas halinde olduk, bizim onlara bazı önerilerimiz oldu.”

Malkoç kayyım atanan belediyelerin mahkemeye gitmeden önce kendilerine başvurmaları gerektiğini söyledi ve şunları ekledi:

“Birkaç gazetede de yazıldı, milletvekillerinden de söyleyenler oldu. Ama bize bu konuda herhangi bir başvuru olmadı. Bu idarenin kararı olduğu için hukuken bakabilir miyiz, bakarız. Ama mahkemeye gittiler, gitmeden önce bize gelmeleri gerekirdi, biz yargıya intikal eden konulara bakamıyoruz.” 

Son güncelleme: 17:06 07.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı