• Turkhane Logo

DEVA, Saadet ve Gelecek tek parti çatısında birleşmeyi görüşüyor

Millet İttifakı’nı oluşturan partilerden DEVA, Gelecek ve Saadet partileri tek çatı altında birleşmeyi görüşüyor. Meclis’te grup kurmak için birleşmek konusunda kararlı oldukları belirtilen parti yöneticileri, hangi partinin çatısı altında buluşulacağını tartışıyor.

16:50 06 Haziran 2023 Salı
DEVA, Saadet ve Gelecek tek parti çatısında birleşmeyi görüşüyor
Millet İttifakı’nı oluşturan partilerden DEVA, Gelecek ve Saadet partileri tek çatı altında birleşmeyi görüşüyor. Meclis’te grup kurmak için birleşmek konusunda kararlı oldukları belirtilen parti yöneticileri, hangi partinin çatısı altında buluşulacağını tartışıyor.









Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 15 milletvekili ile temsil edilen DEVA Partisi ile 10’ar milletvekiliyle temsil edilen Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin Meclis’te bir grup kurmak tek parti çatısı altında birleşmeyi görüşüyor.



Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, birleşmenin bir zorunluluk olduğunu ve örüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile hafta sonu görüştüğünü ifade den Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile de görüşeceğini, bunun bir zorunluluk olduğunu herkesin görmesi gerektiğini ifade etti. 14 Mayıs seçimlerine CHP çatısı altında giren DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, toplamda 38 milletvekili çıkarttı. Ancak hiçbirinin milletvekili sayısı tek başına grup kurma şartını sağlamıyor. Birleşmenin, muhalefetin komisyonlarda daha fazla yer almasının yolunu açacağını belirten Davutoğlu, “Kürsüde grup başkan vekillerinin daha fazla söz almasına yol açar, daha etkin muhalefete yol açar. Dolayısıyla bunları görüşüyoruz” dedi.



YENİ PARTİ YERİNE MEVCUT PARTİ ÇATISI ATINDA BİRLEŞİLECEK



Bir siyasi partinin Meclis’te grup kurabilmesi için en az 20 milletvekiline sahip olması gerektiğinden üç partinin yetkili kurulları farklı formülleri tartışıyor. Formüllerden ilki bu üç parti dışında yeni bir parti kurulması ve bu partinin çatısı altında grup oluşturulmasıydı. Ancak gelinen noktada süreci kolaylaştırmak adına yeni bir parti kurulmasındansa mevcut partilerden birinin çatısı altında birleşilmesine daha sıcak bakılıyor. Üç partinin temsilcileri bugünlerde hangi partide birleşeceklerini müzakere ediyor.



Gazete Duvar’ın aktardığına göre güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları dahil Millet İttifakı’nın pek çok içerik ve programında bir buçuk yıldır birlikte çalıştıklarını ifade eden parti yetkilileri, uzlaşı kültürü konusunda deneyim sahibi olan ve birbirini tanıyan ekipler olduklarını ifade ederek ortak grup konusunda da “siyaseti zorlamayacak” bir uzlaşıya varılacağını ifade ediyor. Karşılıklı müzakere süreçleri devam ederken üç siyasi parti de kendi partilerinin adı ile grup kurulmasını istiyor. Örneğin Saadet Partisi, “en köklü parti olması ve bir geleneğe sahip olması” sebebiyle üç partinin 35 milletvekilinin Saadet Partisi grubunda buluşmasının uygun olacağını düşünüyor. DEVA Partisi ise Türkiye’nin yeniliğe ihtiyacı olduğunu, üç siyasi parti arasındaki en genç, en yeni parti olması sebebiyle grubun “DEVA grubu” olmasının daha faydalı olacağına inanıyor.



Son kararın karşılıklı görüşmeler, müzakereler sonucu verileceğini kaydeden parti yetkilileri Meclis’te bir grup olarak temsil edilmenin önemi ve avantajlarının farkında olduklarını, grup kurmanın bir gereklilik hatta bir zorunluluk olduğunu ve bu yüzden hiçbir partinin süreci zorlayacak bir tutuma girmeyeceğini ifade ediyor.



SON TARİH 1 EKİM



Siyasi parti gruplarının Meclis’teki komisyonlara üye bildirimi için son günün 9 Haziran olması sebebiyle grubun kurulması konusundaki kararın bu tarihe kadar verilmesi yönünde bir beklenti olduğunu hatırlattığımız bir yetkili, “Temennimiz 9 Haziran’a kadar bir karara varmak ama bu bir zorunluluk değil. Biz grubu ne zaman kurarsak o zaman Meclis’e gerekli bildirimi yapabiliriz. Meclis’in tatile gireceğini de göz önünde bulundurursak 1 Ekim’e kadar vakit var. Dolayısıyla acele etmeden, sağlıklı bir şekilde tartışarak karar vereceğiz” dedi.



DEMOKRAT PARTİ DE KATILABİLİR



3 milletvekili ile Meclis’e giren Demokrat Parti’de ise kurulacak yeni gruba dahil olmadan yola devam etme fikrinin ağır bastığı ifade ediliyor.



Grubu olan siyasi partiler Meclis Başkanlık Divanı’nda temsil edilip, Genel Kurul kürsüsünde grup adına söz hakkı kullanabiliyor ve ihtisas komisyonlarına üye verebiliyor. Bir siyasi parti grubunun en az bir grup başkanı, iki de grup başkanvekili olabiliyor. Grup başkanvekillerinin de genel kurul oturumlarında ayrıca söz hakkı bulunuyor. Tüm bu avantajların yanı sıra salı günleri düzenlenen siyasi parti grup toplantılarını düzenleme hakkı da kazanılıyor. Grup kurulması halinde grup toplantılarında hangi siyasi partinin genel başkanının konuşma yapacağına ilişkin soruya yanıt veren bir parti yöneticisi, HDP’nin eş başkanlarının her hafta sırayla konuştuğunu hatırlatarak, benzer bir yöntemin işletilebileceğini, grup toplantılarında üç genel başkanın sırayla konuşmasının önünde bir engel olmadığını aktarıyor. Grup yönetiminde yer alacak bir grup başkanı ve iki grup başkanvekilinin de üç siyasi parti arasında eşit bir şekilde bölüşülebileceği ifade ediliyor.

Son güncelleme: 16:50 06.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı