• Turkhane Logo

DEVA lideri Babacan: O zaman Erdoğan gider 'Merdoğan' gelir

Seçim yasasını değerlendiren DEVA lideri Ali Babacan ‘Kendi tuzaklarına önce MHP sonra AK Parti mutlaka düşecek’ dedi. Seçimi kazanmanın Türkiye ve dünya için önemini anlattı.

12:02 22 Mart 2022 Salı
DEVA lideri Babacan: O zaman Erdoğan gider 'Merdoğan' gelir
Seçim yasasını değerlendiren DEVA lideri Ali Babacan ‘Kendi tuzaklarına önce MHP sonra AK Parti mutlaka düşecek’ dedi. Seçimi kazanmanın Türkiye ve dünya için önemini anlattı.


Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin il kongresine katılmak üzere gittiği İzmir’de Karar yazarı Yıldıray Oğur’un sorularını yanıtladı. Seçim yasasının son halinin görülmesi gerektiğine dikkat çeken DEVA Partisi lideri, strateji değiştirmeyeceklerini belirtti. Babacan, 20 yıllık AKP iktidarında bazı “alışkanlıkların” kolay kolay değişmeyeceğine işaret ederek, “Demokrasiyi savunan partiler seçimi kazandığı zaman demokrasinin vatandaşlar için sonuç üretebildiğini de göstermemiz gerekiyor. Yoksa seçimi kazandık ama Türkiye’yi kaybettik, ne anladık bundan” uyarısında bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle Türkiye’de de “güçlü lider” ihtiyacı doğduğuna yönelik yorumlarla ilgili ne düşündüğü sorulan Babacan, “2018’den bu yana her şey kötüye gidiyor. Bu sistem hukukta adalette ekonomide olumlu sonuçlar üretseydi bunun sürdürülebilirliği iddia edilebilirdi. Ama bu anlayışın ortaya koyduğu hiçbir şey yok” yorumunda bulundu.


‘SAVAŞ ÇIKARAN DA OTORİTER LİDER’

Savaş şartlarının “durumu değiştirdiği” yorumuna ise Babacan, şu değerlendirmeyle karşılık verdi: “Ama çıkaranın da otoriter bir lider olduğunu anlatmamız gerekiyor. Süresini çoktan aşmış, normalde iki dönem sınırı vardı, süresini sonra neredeyse sınırsız yapmış bir lider. Muhtemelen Rusya’daki devlet kurumlarının analizleri dışında bir kişinin bastırmasıyla çıkan bir savaş olduğunu da görmemiz lazım. Canlı yayında o Güvenlik Konseyi toplantısını izletti. Devletin istihbaratının başındaki kişiyi orda paspas etti. Kendi istediğini söyletene kadar üzerine gitti, adam kekeme oldu konuşamadı. Bu ne demek? Ben anlamam devlet kurumlarının analizlerini . Aklıma koyduğumu yapacağım, siz bunun gereğini yapın diyor. Bu görev süresinin uzamasıyla ilgili. Putin iki dönemin sonunda bıraksaydı, muhtemelen bu savaş çıkmazdı. Dolayısıyla savaşın sebebinin de otoriter eğilimler olduğunu görmemiz gerekir.”

‘ALIŞKANLIKLARIN DEĞİŞMESİ KOLAY OLMAYACAK, ÇOK İYİ ÇALIŞMAMIZ LAZIM’

Türkiye’nin önünde “kolay bir süreç olmadığını” savunan DEVA lideri, “20 yıllık bir iktidar var. Alışkanlıkları var insanların. Oluşmuş. O alışkanlıkların değişmesi kolay olmayacak, insanların yeni bir iktidarı denemeye hazır noktaya gelmesi kolay olmayacak. Çok iyi çalışmamız lazım. Günü gelince eğer uygulanmasını istiyorsak politikalar konusundaki siyasi mutabakatlar zeminini mutlaka genişletmemiz lazım. Çok sahibinin olması lazım. Aksi halde gereksiz tartışmalarla zaman geçer. Zaman geçer bakarız elde bir şey yok” uyarısında bulundu.

‘SEÇİMİ KAZANDIK AMA TÜRKİYE’Yİ KAYBETTİK, NE ANLADIK BUNDAN’

“Otoriter tek adam” yönetimine karşı çıkarken, parlamenter sisteme dönüşte, “yönetemiyorlar, karar alamıyorlar” denilmemesi için hazırlıklı olunması gerektiğini kaydeden Babacan, şunları anlattı: “Demokrasiyi savunan partiler seçimi kazandığı zaman demokrasinin vatandaşlar için sonuç üretebildiğini de göstermemiz gerekiyor. Yoksa seçimi kazandık ama Türkiye’yi kaybettik, ne anladık bundan. O zaman Erdoğan giden Merdoğan diye başka bir otoriter lider gelir. Halkta başka bir otoriter lider arayışı olur. Memlekete kötülük olur hem de dünyadaki demokrasiyi savunanların umutlarını de kırmış oluruz. Ama Türkiye’de iyi bir başarıyı yakalarsak demokrasinin sonuç verdiğini, ülke için refah ürettiğini, güvenlik sağladığını ispat edersek bu dünyadaki bütün demokratları cesaretlendirecek bir sonuç olur. Bugün bakıyorsunuz popülizmle ilgili, otoriterlikle ilgili ne kadar kitap yazıldıysa Türkiye kapağında. Üç dört ülkeden biri. Örnek ülke. O yüzden seçildikten sonra bunlar yürütemiyorlar, karar alamıyorlar gibi bir şey olmamalı. Biz böyle bir şeyi istemeyiz. Onun için hazırlanıyoruz. Yoksa siyasette konuşmaktan kolay bir şey yok.”

‘ORTAK ADAYIN PARTİLERİN MUTABIK KALDIĞI BÜTÜN BELGELERİN ALTINA İMZA ATMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ’

Seçimde Erdoğan’ın karşısına çıkacak Cumhurbaşkanı profilinin “geçiş sürecini yönetecek, ittifak dengelerini gözetecek, yetkilerini kullanmayacak, demokrat davranacak, bu yetkileri alıp gitmeyecek” şeklinde tanımlandığı hatırlatılan Babacan, şu değerlendirmede bulundu: “Cumhurbaşkanı profilinden önce ne yapılması gerektiğinin çalışılması gerektiğine inanıyoruz. Önce ne yapılması gerektiğini çalışmak, sonra kimin yapacağını belirlemek gerek. Cumhurbaşkanı adaylarını konuşmuyoruz partide ama bizim tercihimiz seçime ittifakla giren partilerin ortak adayı olması. O ortak adayın partilerin mutabık kaldığı bütün belgelerin altına imza atması gerektiğine inanıyoruz. Seçimlerden önce altı partinin mutabık kaldığı çerçeve neyse onun altına imza atması lazım, siyasi taahhüde girmesi lazım ancak ondan sonra ortak aday olabilir. Bunu çok önemli görüyoruz.”

Babacan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati için de “Bugüne kadar çözdüğü bir şey mi var. Tayyip beyin akıllıca bir iş yaptığını düşünüyorum. Bütün dikkatleri üzerine toplayacak, konuşulacak bir ismi buldu diye düşünüyorum” yorumunda bulundu.

‘SEÇİM YASASINI GECE YARISI DEĞİŞTİREBİLİRLER’

AKP’nin MHP desteğiyle Meclis’e sunduğu seçim yasasına ilişkin bir soruya da Babacan, “Bu seçim yasasının son halini de görmek lazım. Meclis’te ne olacak, ne eklenecek bakmak gerek. Komisyonda olabilir, Genel Kurul’da gece yarısı değiştirebilirler. Bugünkü kendi okumalarına göre bunları yapıyorlar ama çok şey değişecekler ama. Kendi tuzaklarına önce MHP sonra AK Parti mutlaka düşecekler. Trendler öyle. Biz yükselişteyiz, iktidar düşüşte. Biz hiç önemsemiyoruz. Stratejimizi değiştiren bir konu değil. Bildiğimiz yolda devam ediyoruz” yanıtını verdi.

Son güncelleme: 12:02 22.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı