• Turkhane Logo

‘Derneklere kayyım yasası ile tüm toplum susturulmak isteniyor’

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Başkanı Şevin Kaya, "OHAL kalıcılaştırmak isteniyor. Toplumun topyekün vesayet altına alınması amaçlanıyor” dedi.

17:37 02 Ocak 2021 Cumartesi
‘Derneklere kayyım yasası ile tüm toplum susturulmak isteniyor’
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Başkanı Şevin Kaya, "OHAL kalıcılaştırmak isteniyor. Toplumun topyekün vesayet altına alınması amaçlanıyor” dedi.



Sivil toplum örgütlerine kayyım atanmasının önünü açan düzenlemeye itiraz eden örgütler, Meclis’ten geçirilen yasanın içeriğinin kitle silahlarının imhası ya da finansmanının kesilmesi ile bir alakası yok. Karşımızda yine iktidarın bir torba kanunu var. Muhalif STÖ’ler susturulmaya çalışıyor” dedi.

Sivil toplum örgütlerine (STÖ) kayyım atanmasının önünü açan düzenlemeye itiraz eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara şube başkanları, toplumun topyekün vesayet altına alınmasının amaçlandığına dikkat çekti.


Sivil Toplum Örgütlerine (STÖ) ve derneklere kayyım atanmasının önünü açan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” Mecliste kabul edildi.



DERNEK VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE KAYYIM ATANABİLECEK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenlemenin onaylanması halinde hakkında ‘terör kovuşturması’ başlatılan dernek ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri geçici süreyle sınırlandırılabilecek, gerekli görülürse yönetimine ‘kayyım’ atanabilecek.

Yasaya karşı tepki gösteren 694 sivil toplum örgütü ‘‘Kanun teklifi Anayasa’ya ve örgütlenme özgürlüğüne aykırıdır’’ derken, kanunun veto edilmesi çağrısında bulundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya, Meclis’te kabul edilen yasanın amacı ve sonuçlarına ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Emrullah Acar‘a değerlendirmelerde bulundu.

‘YASANIN İÇERİĞİ İSMİ KADAR İYİ DEĞİL’ 

İktidarın sivil toplum örgütlerini susturmak için yeni bir saldırı başlattığını ifade eden ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, yasanın içeriğinin taşıdığı isim kadar iyi niyetli olmadığını söyledi. Yılmaz, “Meclis’ten geçirilen yasanın içeriğinin kitle silahlarının imhası ya da finansmanının kesilmesi ile bir alakası yok. Karşımızda yine iktidarın bir torba kanunu var. Baktığımız zaman amaç ile amaçlanan arasında hiçbir bağlantı yok. Amaç kitle imha silahlarının finansmanının engellenmesi buna biz de karşı değiliz ama yasanın maddelerine baktığımız zaman Türkiye’de muhalif STÖ’leri susturulmaya çalışıyor” diye konuştu.

‘TÜM TOPLUM VESAYET ALTINA ALINMAK İSTENİYOR’ 

ÖHD Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya ise, yasa tasarısının amacı ile içeriği arasında bir tezatlık olduğuna dikkati çeken Kaya, “15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kararnameleriyle onlarca demokratik kitle örgütü kapatıldı. Şimdi de bunu ‘yasal’ düzenlemelerle yapmak istiyorlar. OHAL kalıcılaştırmak isteniyor. Toplumun topyekün vesayet altına alınması amaçlanıyor” dedi.

DERNEKLERDE ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Derneklerde örgütlenme çağrısı yapan Kaya, şunları söyledi: “Bu umuda sahip çıkmak herkesin görevidir, herkes demokratik kitle örgütlerinde fiili örgütlenmeli. Kayyım tehdidine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Her zamankinden daha fazla çalışacağız ve asla mücadele etmeyi bırakmayacağız.”

Son güncelleme: 17:37 02.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı